Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια τροφίμων
spot_img

Αναγκαία η επανεξέταση των υφιστάμενων προγραμμάτων ασφάλειας τροφίμων στις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων.

Η κλιματική αλλαγή και η ασφάλεια των τροφίμων έχουν γίνει αλληλεξαρτώμενες παγκόσμιες ερευνητικές προτεραιότητες. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της ΕΕ για διπλασιασμό της παραγωγής τροφίμων έως το 2050 (για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του πληθυσμού) και παράλληλα να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια των τροφίμων, απαιτούνται επενδύσεις στην έρευνα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Το Ευρωπαϊκο εκπαιδευτικό δίκτυο PROTECT ήταν μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ ινστιτούτων από 11 ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο να βελτιώσει την κατανόησή μας για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια των τροφίμων. Ο πρωταρχικός στόχος αυτού του Καινοτόμου Εκπαιδευτικού Δικτύου (ITN) είναι να παρέχει εκπαίδευση υψηλού επιπέδου για την αξιολόγηση των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην Ασφάλεια των Τροφίμων σε μια νέα γενιά ερευνητών, με στόχο να δημιουργηθούν προγνωστικά μοντέλα που θα μπορούσαν να προβλέψουν μελλοντικές προκλήσεις στην ασφάλεια και τη βιωσιμότητα των τροφίμων στη βιομηχανία τροφίμων.

Τα εργαλεία μοντελοποίησης διαμορφώνουν συστάσεις για την ασφάλεια των γαλακτοκομικών τροφίμων

Η κοινοπραξία χρησιμοποίησε τα εργαλεία που δημιουργήθηκαν για να διερευνήσει τον αντίκτυπο διαφορετικών σεναρίων κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια και τη βιωσιμότητα των τροφίμων. Συγκεκριμένα, αυτά τα εργαλεία αποκάλυψαν αυξημένους κινδύνους που σχετίζονται με ορισμένες μυκοτοξίνες και μικρόβια λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η παθητική διάχυση του CO2 σε προσαρμοσμένα στο στρες βακτήρια όπως τα Escherichia coli, Listeria spp. και Enterococcus faecalis μπορεί να οδηγήσει σε «θετικές» πιέσεις που προκαλούν αυξημένες ανησυχίες για τη δημόσια υγεία ενόψει της κλιματικής αλλαγής. Η έρευνα υπογράμμισε τη σημασία της επανεξέτασης των υφιστάμενων προγραμμάτων ασφάλειας τροφίμων στις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων. Για παράδειγμα, οι εφαρμογές θερμότητας και CO2 προσδιορίστηκαν ως απαραίτητες για την αποτελεσματική βιολογική επεξεργασία των απορριμμάτων γαλακτοκομικών προϊόντων. Επιπροσθέτως, Οι αγρότες συμβουλεύτηκαν να τροποποιήσουν τις πρακτικές υγιεινής κατά τη διαδικασία του αρμέγματος και να εξετάσουν το ενδεχόμενο εφαρμογής νέων πρακτικών, όπως συστήματα καταιονισμού, για τη μείωση του στρες, σε συγκεκριμένες περιοχές. Επιπλέον, τα προγνωστικά μοντέλα ρίχνουν φως στη δυνατότητα ανάπτυξης μικροοργανισμών που αλλοιώνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν βρίσκονται στο ψυγείο. Στρατηγικές όπως η εντατικοποίηση της θερμικής επεξεργασίας και η διασφάλιση της σωστής μεταφοράς και αποθήκευσης των γαλακτοκομικών προϊόντων αποδείχθηκε ότι μετριάζουν σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο.

Προς μια βιώσιμη γαλακτοκομική βιομηχανία

Τα αποτελέσματα της προσομοίωσης τόνισαν τη δυνατότητα των καθαρών μηδενικών πρακτικών για ουσιαστική μείωση των εκπομπών –έως και 99%– ευθυγραμμίζοντας έτσι με τους στόχους βιωσιμότητας που έχουν τεθεί για το 2050. «Τα εργαλεία μοντελοποίησης PROTECT παρέχουν ανεκτίμητη εικόνα για τη δυναμική συμπεριφορά των μικροοργανισμών στα τρόφιμα, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις συγκεντρώσεις χημικών και μικροοργανισμών. Αυτή η γνώση θα καθοδηγήσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων προς την επίτευξη ενός στόχου καθαρού μηδενικού άνθρακα στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των τροφίμων», είπε η Enda Cummins, συντονιστής έργου και καθηγήτρια στο University College του Δουβλίνου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το ECDC συνδέει την γρίπη των πτηνών με ανεξήγητες νευρολογικές ασθένειες σε ανθρώπους!

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων συστήνει επαγρύπνηση στις Αρχές Δημόσιας Υγείας.

Αιθυλένιο σε μπανάνες και άλλα φρούτα: Επικίνδυνο για την υγεία ή φυσική ορμόνη;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αιθυλένιο, το οποίο έχετε "δει" πολλάκις χωρίς να το ξέρετε!

Ζυμαρικά από όσπρια: Η νέα τάση και… λύση για την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά

Ένα από τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων ζυμαρικών, είναι πως αποτελούν τον "δούρειο ίππο" για την κατανάλωση οσπρίων από παιδιά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα