Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Προϊόν ΕΠΙΠ το λουκάνικο Βουλγαρίας “Lukanka Troyanska”

ΑρχικήΝέαΕΕ: Προϊόν ΕΠΙΠ το λουκάνικο Βουλγαρίας "Lukanka Troyanska"
spot_img

Το «Lukanka Troyanska» παράγεται με παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής και συνδέεται με την ιστορία και την ταυτότητα του βουλγαρικού λαού.

Με τον κανονισμό 2023/120 της ΕΕ το λουκάνικο Βουλγαρίας («Луканка Троянска/Lukanka Troyanska»/«Троянска луканка/Troyanska lukanka» καταχωρίστηκε ως «εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν» ΕΠΙΠ – (TSG).

ΕΠΙΠ νοείται ένα ιδιότυπο προϊόν ή τρόφιμο το οποίο: α) παρασκευάζεται με τρόπο παραγωγής, μεταποίησης ή σύνθεσης που αντιστοιχεί στην παραδοσιακή πρακτική για το εν λόγω προϊόν ή τρόφιμο ή β) παράγεται από πρώτες ύλες ή συστατικά που είναι τα χρησιμοποιούμενα παραδοσιακά. Σε αντίθεση με τις γνωστές προστασίες ΠΟΠ ή ΠΓΕ, η προστασία TSG δεν συνδέει απαραίτητα ένα προϊόν με μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, αλλά αναγνωρίζει στο προϊόν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και ότι οι πρώτες ύλες ή/και η μέθοδος παραγωγής του είναι παραδοσιακές. 

Το «Lukanka Troyanska / Troyanska lukanka» είναι ένα συμπιεσμένο, ωμό καπνιστό προϊόν κρέατος που παρασκευάζεται από κιμά μοσχαρίσιο ή βουβαλίσιο κρέας (με απλή ψύξη ή κατεψυγμένο) και χοιρινό (με απλή ψύξη ή κατεψυγμένο), βοηθητικά συστατικά και φυσικά καρυκεύματα γεμισμένα σε φυσικά ή τεχνητά περιβλήματα που κολλάνε σφιχτά στη γέμιση. Το προϊόν είναι κατάλληλο για άμεση κατανάλωση μετά την αφαίρεση του περιβλήματος.

Το «Lukanka Troyanska / Troyanska lukanka» παράγεται με παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής και συνδέεται με την ιστορία και την ταυτότητα του βουλγαρικού λαού. Αποτελεί μέρος της μεγάλης ποικιλίας προϊόντων ωμού και ωμού καπνιστού κρέατος που παράγονται εδώ και δεκαετίες στη Βουλγαρία.

Η βιοτεχνική μέθοδος παραγωγής του «Lukanka Troyanska / Troyanska lukanka» εφαρμόστηκε τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα. Ο πρώτος κύριος παραγωγός ήταν ο Ilia Taslakov (1846-1942), από το Troyan.Παραδοσιακά γινόταν εποχιακά σε φυσικούς θαλάμους ξήρανσης σε ορεινές περιοχές όπου οι καιρικές συνθήκες ήταν κατάλληλες, όπως η πόλη Τρογιάν.

Η παραγωγή του «Lukanka Troyanska / Troyanska lukanka» συνδέεται με την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής, κατά την οποία οι μικροβιολογικές, φυσικοχημικές και βιοχημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στα συστατικά του κρέατος σχηματίζουν το σταθερό χρώμα, την καλή δομή, το ευχάριστο άρωμα και τη γεύση του τελικού προϊόν. Βασικό ρόλο στην ποιότητα του προϊόντος παίζει η διαδικασία της μικροβιολογικής ωρίμανσης, η οποία ξεκινά με την ξήρανση του λουκάνικου ( lukanka ) και συνεχίζεται σε όλο τον κύκλο παραγωγής και ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια ωρίμανσης. Η γεύση και το άρωμά του οφείλονται, σε κάποιο βαθμό, στη διαδικασία του «κρύου καπνίσματος».

Λόγω της δημοτικότητας του «Lukanka Troyanska / Troyanska lukanka», το όνομα έχει εξαπλωθεί ευρέως σε όλες τις περιοχές της χώρας και η παραγωγή έχει βιομηχανοποιηθεί, ενώ τηρεί τη συνταγή και την τεχνική παραγωγής. Η ξήρανση έχει αρχίσει να πραγματοποιείται σε κλιματιζόμενους θαλάμους ξήρανσης, επιτρέποντας την παραγωγή όλο το χρόνο που δεν εξαρτάται από τις εποχές ή τις περιοχές. Έτσι, η ονομασία «Lukanka Troyanska / Troyanska lukanka» έχει τεθεί σε κοινή χρήση χωρίς η γεωγραφική περιοχή να επηρεάζει την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Το ίδιο το όνομα «Troyanska» προέρχεται από το όνομα της πόλης Troyan, όπου το προϊόν παρήχθη για πρώτη φορά και έγινε δημοφιλές από τον Ilia Taslakov. Ήταν ένας από τους πρώτους παραγωγούς αλλαντικών στη Βουλγαρία. Το 1883 εισήγαγε στη Βουλγαρία τις πρώτες μηχανές άλεσης κρέατος. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα