Επαναξιολόγηση της πουλλουλάνης (Ε 1204) όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων και επέκταση της χρήσης της σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων
Η νέα γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ασχολείται με την επαναξιολόγηση της πουλλουλάνης (Ε 1204) όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων και με την επέκταση της χρήσης σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων. Το Pullulan (E 1204) λαμβάνεται με ζύμωση ενός υδρολυμένου αμύλου για τρόφιμα με μη γενετικά τροποποιημένο Aureobasidium pullulans. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η ομάδα έκρινε ότι η διαδικασία παρασκευής του pullulan (E 1204) που χρησιμοποιεί αυτόν τον μικροοργανισμό δεν εγείρει ανησυχία για την ασφάλεια.
Η ομάδα επιβεβαίωσε ότι η πουλλουλάνη (Ε 1204) δεν προκαλεί ανησυχία για γονιδιοτοξικότητα. In vitro, η πουλλουλάνη (Ε 1204) διασπάται από την αμυλάση του σάλιου και του παγκρέατος και την εντερική ισο-αμυλάση και μεταβολίζεται περαιτέρω σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας στο κόλον με ζύμωση. Μελέτες σε ανθρώπους ενήλικες εθελοντές έδειξαν ότι τα αποτελέσματα της πουλλουλάνης (Ε 1204) είναι παρόμοια με τα αποτελέσματα άλλων κακώς εύπεπτων πολυμερών υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των τροποποιημένων κυτταρινών και ότι ήπια ανεπιθύμητα γαστρεντερικά συμπτώματα (π.χ. κοιλιακή πληρότητα, μετεωρισμός, φούσκωμα και κράμπες) μπορεί να εμφανιστούν σε 10 g δόσεις ανά ημέρα και μεγάλες δόσεις.
Η ομάδα συνέκρινε τη δόση των 10 g πουλλουλάνης την ημέρα με τις εκτιμήσεις διατροφικής έκθεσης στην πουλλουλάνη (E 1204) στις επί του παρόντος επιτρεπόμενες χρήσεις της και λαμβάνοντας υπόψη τις προτεινόμενες αλλαγές στις επί του παρόντος επιτρεπόμενες χρήσεις. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αριθμητική ADI για το pullulan (E 1204) και δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια για τις τρέχουσες αναφερόμενες χρήσεις και τα επίπεδα χρήσης. Επιπλέον, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκτιμήσεις έκθεσης λαμβάνοντας υπόψη τις προτεινόμενες αλλαγές στις επί του παρόντος επιτρεπόμενες χρήσεις και τα επίπεδα χρήσης του pullulan (E 1204) δεν προκαλούν ανησυχία για την ασφάλεια. Οι εκτιμήσεις για τη διατροφική έκθεση στην πουλλουλάνη (E 1204) υποδεικνύουν ότι άτομα με υψηλό επίπεδο έκθεσης, που προέρχεται κυρίως από συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να εμφανίσουν ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα στις τρέχουσες αναφερόμενες χρήσεις και επίπεδα χρήσης. Η ομάδα τόνισε ότι η παρούσα επαναξιολόγηση δεν ισχύει για την πουλλουλάνη (E 1204) που παράγεται από άλλες διαδικασίες παραγωγής (π.χ. διαφορετικοί μικροοργανισμοί, στελέχη, διαφορετικές πηγές υδατανθράκων, στάδια καθαρισμού).
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2025.9267