ΑρχικήΝέαEFSA: Επισκόπηση της γρίπης των πτηνών Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2023

EFSA: Επισκόπηση της γρίπης των πτηνών Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2023

2 λεπτά ανάγνωσης

Τα άγρια πτηνά κίνδυνος για φάρμες πουλερικών.

Από τις 2 Σεπτεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2023 αναφέρθηκαν εστίες υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών (HPAI) A(H5) σε οικόσιτα (88) και άγρια (175) πτηνά σε 23 χώρες της Ευρώπης σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, η αύξηση του αριθμού των ανιχνεύσεων του ιού HPAI στα υδρόβια πτηνά έχει καθυστερήσει, πιθανώς λόγω της μεταγενέστερης έναρξης της φθινοπωρινής μετανάστευσης αρκετών ειδών άγριων πτηνών. Οι κοινοί γερανοί ήταν τα πιο συχνά προσβεβλημένα είδη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναφοράς, με τα συμβάντα θνησιμότητας να περιγράφονται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι περισσότερες εστίες υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών που αναφέρθηκαν σε πουλερικά ήταν πρωτογενείς εστίες μετά την εισαγωγή του ιού από άγρια πτηνά, με εξαίρεση την Ουγγαρία, όπου εμφανίστηκαν δύο συστάδες δευτερογενούς εξάπλωσης.

- Advertisement -

Οι ιοί HPAI που εντοπίστηκαν στην Ευρώπη ανήκαν σε έντεκα διαφορετικούς γονότυπους, επτά από τους οποίους ήταν νέοι. Όσον αφορά τα θηλαστικά, η ορολογική έρευνα που διενεργήθηκε σε όλες τις εκμεταλλεύσεις γούνας στη Φινλανδία αποκάλυψε 29 επιπλέον ορολογικά θετικές εκμεταλλεύσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναφοράς. Τα άγρια θηλαστικά συνέχισαν να επηρεάζονται κυρίως στην Αμερική, από όπου εξαπλώθηκαν περαιτέρω σε άγρια πτηνά και τα θηλαστικά στην περιοχή της Ανταρκτικής περιγράφηκαν για πρώτη φορά.

Από την τελευταία έκθεση και από την 1η Δεκεμβρίου 2023, έχουν αναφερθεί από την Καμπότζη τρεις θανατηφόρες και μία σοβαρή λοίμωξη από A(H5N1) από τον κλάδο 2.3.2.1c και μία λοίμωξη από A(H9N2) από την Κίνα. Δεν έχουν αναφερθεί λοιμώξεις από ανθρώπους που σχετίζονται με την ανίχνευση γρίπης των πτηνών σε ζώα σε φάρμες γουνοφόρων ζώων στη Φινλανδία και οι λοιμώξεις του ανθρώπου από τη γρίπη των πτηνών εξακολουθούν να αποτελούν σπάνιο συμβάν. Ο κίνδυνος μόλυνσης από τους επί του παρόντος κυκλοφορούντες ιούς γρίπης H5 των πτηνών του κλάδου 2.3.4.4b στην Ευρώπη παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό της ΕΕ/του ΕΟΧ. Ο κίνδυνος μόλυνσης παραμένει χαμηλός έως μέτριος για τα άτομα που είναι επαγγελματικά ή με άλλο τρόπο εκτεθειμένα σε μολυσμένα πτηνά ή θηλαστικά (άγρια ή εξημερωμένα)· η αξιολόγηση αυτή καλύπτει διαφορετικές καταστάσεις που εξαρτώνται από το επίπεδο έκθεσης.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

40 νέες προσλήψεις στον ΕΦΕΤ για την ενίσχυση των ελέγχων τροφίμων – Από τον Σεπτέμβριο επιθεωρήσεις και στα κυλικεία σχολείων

O ΥπΑΑΤ Μ. Σχοινάς επισκέφθηκε τον ΕΦΕΤ και ανακοίνωσε 40 προσλήψεις για την ενίσχυση των ελέγχων ασφάλειας τροφίμων.

Ευρωπαϊκός συναγερμός για ρύζι με ορυκτέλαια έως και +19.978% πάνω από το όριο – Η Ελλάδα στις 30 χώρες διανομής, 54 follow-ups (φωτο)

Ευρωπαϊκή ειδοποίηση RASFF για ρύζι με MOSH και MOAH: Νέα επικαιροποίηση με περισσότερες χώρες, ανακλήσεις και εργαστηριακά ευρήματα.

Φαγητό στις διακοπές: Ο διαιτολόγος Ν. Ζορζοβίλης αποκαλύπτει μικρά “κόλπα” για προστασία από τροφικές δηλητηριάσεις

Πρακτικές συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση τροφίμων σε παραλίες, ξενοδοχεία, ταξίδια και εστιατόρια.