Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Γνωμοδότηση για την ασφάλεια πρωτεΐνης μπιζελιών και ρυζιού που έχει ζυμωθεί από μυκήλια Shiitake

ΑρχικήΝέαEFSA: Γνωμοδότηση για την ασφάλεια πρωτεΐνης μπιζελιών και ρυζιού που έχει ζυμωθεί από μυκήλια Shiitake
spot_img

Για ένα νέο τρόφιμο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει η EFSA. Το νέο αυτό τρόφιμο είναι πρωτεΐνη μπιζελιού και ρυζιού που έχει υποστεί ζύμωση από μυκήλια Shiitake και η αρχική αίτηση πραγματοποιήθηκε προς την Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2019, από την εταιρεία MycoTechnology, Inc. με σκοπό τη χρήση σε διάφορα τρόφιμα.

Η αιτούσα εταιρεία ζήτησε προστασία των δεδομένων σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) 2015/2283. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη σειρά της, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να γνωμοδοτήσει επιστημονικά σχετικά με τις πρωτεΐνες μπιζέλιών και ρυζιού που έχουν υποστεί ζύμωση από τα μυκήλια Shiitake (Lentinula edodes), ως νέο τρόφιμο (novel food – NF).

Το NF είναι το θερμικά επεξεργασμένο μείγμα πρωτεϊνικών συμπυκνωμάτων μπιζελιών και ρυζιού (65% πρωτεΐνη μπιζελιού και 35% πρωτεΐνη ρυζιού) που λαμβάνεται μετά τη ζύμωση από shiitake mycelia (Lentinula edodes), σε μορφή σκόνης. Η ζύμωση πραγματοποιείται για τη βελτίωση των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των πρώτων υλικών μπιζελιών και πρωτεΐνης ρυζιού.

Ο μύκητας Lentinula edodes, είναι κοινώς γνωστός με το ιαπωνικό του όνομα «Shiitake». Υπό τις συνθήκες χρήσης στην υδατική καλλιέργεια, τα μανιτάρια Lentinula edodes αναπτύσσονται ως φυτική μορφή. Σύμφωνα με τον αιτούντα, ο οργανισμός που χρησιμοποιείται στη διαδικασία παραγωγής του NF είναι η φυτική μορφή Lentinula edodes (που προσδιορίζεται επίσης ως Shiitake mycelia).

Σύμφωνα με τις παρεχόμενες πληροφορίες, το NF παράγεται σύμφωνα με τις αρχές της ορθής παρασκευαστικής πρακτικής (GMP) και της ανάλυσης κινδύνου.

Παρασχέθηκαν επίσης από τον αιτούντα τα διαγράμματα ροής της διαδικασίας παρασκευής με λεπτομερή περιγραφή των μεθόδων που εμπλέκονται σε κάθε στάδιο, ο πλήρης κατάλογος των συστατικών των μέσων καλλιέργειας και των βοηθημάτων επεξεργασίας και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά ανάλυσης.

Το NF είναι ένα θερμικά επεξεργασμένο μείγμα συμπυκνωμάτων μπιζελιών και πρωτεϊνών ρυζιού που έχουν υποστεί ζύμωση από L. edodes και τα κύρια συστατικά είναι πρωτεΐνες ≥ 75% (ξηρό βάρος), που παράγεται από μείγμα που αποτελείται από συνδυασμό 65% συμπυκνώματος πρωτεΐνης μπιζελιών και συμπυκνώματος πρωτεΐνης ρυζιού 35% και υπολειπόμενων βοηθημάτων επεξεργασίας. Περιέχει επίσης υδατάνθρακες, διαιτητικές ίνες, λίπος, τέφρα και νερό.

Ο αιτών προτίθεται να διατεθεί στην αγορά του NF ως συστατικό σε ορισμένα τρόφιμα. Η ειδική ομάδα σημειώνει ότι οι προτεινόμενες χρήσεις του NF περιλαμβάνουν κατηγορίες τροφίμων που γενικά δεν θεωρούνται πηγές πρωτεϊνών.

Ο πληθυσμός-στόχος που προτείνεται από τον αιτούντα είναι ο γενικός πληθυσμός.

Οι εκτιμήσεις πρόσληψης για το NF που καταναλώνονται μέσω τροφίμων στα οποία θα προστεθεί ως συστατικό πραγματοποιήθηκαν για τον γενικό πληθυσμό, με βάση τη συνολική ευρωπαϊκή βάση δεδομένων κατανάλωσης τροφίμων της EFSA. Η υψηλότερη εκτίμηση πρόσληψης υπολογίστηκε για βρέφη σε 3,7 g NF/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα στο 95ο εκατοστημόριο.

Το NF περιέχει ≥75% πρωτεΐνης, η οποία είναι εύπεπτη και παρέχει επαρκείς ποσότητες βασικών αμινοξέων.

Αν και δεν έχει προκύψει ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης (UL) για την πρωτεΐνη, η πρόσληψη πρωτεϊνών από το NF μπορεί ωστόσο να συμβάλει περαιτέρω στην ήδη υψηλή πρόσληψη διαιτητικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη. Η ομάδα σημειώνει επίσης ότι οι εκτιμήσεις πρόσληψης είναι συντηρητικές και μπορεί να υπερεκτιμούν την πιθανή πρόσληψη πρωτεϊνών.

Οι διάφορες πρώτες ύλες που περιέχονται στο NF στις προτεινόμενες χρήσεις δεν θεωρούνται ότι έχουν δυσμενείς ή αντισυντηρητικές επιπτώσεις στους καταναλωτές.

Δεν υποβλήθηκαν τοξικολογικές μελέτες και η ειδική ομάδα θεωρεί ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση του NF και το ιστορικό ασφαλούς χρήσης, δεν απαιτούνται τοξικολογικές μελέτες για αυτό.

Το NF περιέχει πρωτεΐνες από μπιζέλια, ρύζι και μανιτάρι Shiitake (Ledodes), που όλα έχουν αναφερθεί ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με ευαισθησία. Ως εκ τούτου, το NF είναι δυνητικά αλλεργιογόνο κατά την από του στόματος κατανάλωση για άτομα αλλεργικά στα μπιζέλια, το ρύζι και τα μανιτάρια Shiitake. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός αναμένεται να μην είναι υψηλότερος από αυτόν που προκύπτει από την κανονική κατανάλωση μπιζελιών, ρυζιού ή του καρποφόρα σώματος του μανιταριού Shiitake.

Η ειδική ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η NF πρωτεΐνη μπιζελιού και ρυζιού που έχει υποστεί ζύμωση από μυκήλια shiitake (Lentinula edodes), είναι ασφαλής υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης.

Για να μελετήσετε ολόκληρη την επιστημονική γνώμη της EFSA, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα