Προπαρασκευαστικές εργασίες για την ενημέρωση των ανεκτών ανώτερων επιπέδων πρόσληψης μαγγανίου.
Tεχνική έκθεση της EFSA περιγράφει τη συλλογή και την αξιολόγηση επιστημονικών στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό ενός ανώτερου επιπέδου πρόσληψης (UL) για το μαγγάνιο. Πραγματοποιήθηκαν δύο συστηματικές ανασκοπήσεις για την αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ της «υψηλής» έκθεσης στο μαγγάνιο από το στόμα και των νευρολογικών επιδράσεων σε i) ανθρώπους (όλα τα στάδια ζωής) και ii) στα ζώα (θηλαστικά).
Για τις δύο συστηματικές αναθεωρήσεις, 14,471 ελέγχθηκαν αρχεία, με αποτέλεσμα 49 μελέτες σε ανθρώπους και 63 ζώα να συμπεριληφθούν μετά από πλήρη εξέταση κειμένου. Δύο μελέτες σε ενήλικες και 19 μελέτες σε παιδιά που ανέφεραν αποτελέσματα που κρίθηκαν κατάλληλα για τον καθορισμό UL αξιολογήθηκαν ως προς τον κίνδυνο μεροληψίας, ενώ όλες οι μελέτες σε ζώα αξιολογήθηκαν ως προς τον κίνδυνο μεροληψίας. Λόγω της έλλειψης μελετών σε ανθρώπους που να εξετάζουν τα ίδια αποτελέσματα με συγκρίσιμο τρόπο, τα στοιχεία θεωρήθηκαν πολύ σπάνια για τη διενέργεια μετα-αναλύσεων. Τα στοιχεία από τις μελέτες σε ζώα δεν κρίθηκαν επίσης κατάλληλα για μετα-αναλύσεις δεδομένης της μεγάλης ετερογένειας στο σχεδιασμό της μελέτης. Τα ανθρώπινα στοιχεία παρείχαν κάποια στοιχεία για μια δυσμενή συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε μαγγάνιο από πόσιμο νερό και πηλίκο νοημοσύνης (IQ) στα παιδιά.
Το αναφερόμενο μέγεθος επίδρασης σε μελέτες που ανέφεραν σημαντικές συσχετίσεις κυμαινόταν μεταξύ 2 και 4 χαμηλότερων σημείων IQ ανά 10πλάσια αύξηση των συγκεντρώσεων μαγγανίου στο πόσιμο νερό. Μελέτες σε ζώα παρείχαν πιο συνεκτικές ενδείξεις για δυσμενείς επιδράσεις στη νευροανάπτυξη σε σχετικά υψηλές δόσεις σε σύγκριση με την έκθεση του ανθρώπου. Τα ζώα που εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής τους βρέθηκαν να είναι πιο ευαίσθητα στις νευροαναπτυξιακές επιδράσεις του Mn.