ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Η αυξημένη πρόσληψη μαγγανίου μειώνει την δείκτη IQ στα παιδιά

EFSA: Η αυξημένη πρόσληψη μαγγανίου μειώνει την δείκτη IQ στα παιδιά

2 λεπτά ανάγνωσης

Προπαρασκευαστικές εργασίες για την ενημέρωση των ανεκτών ανώτερων επιπέδων πρόσληψης μαγγανίου.

Tεχνική έκθεση της EFSA περιγράφει τη συλλογή και την αξιολόγηση επιστημονικών στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό ενός ανώτερου επιπέδου πρόσληψης (UL) για το μαγγάνιο. Πραγματοποιήθηκαν δύο συστηματικές ανασκοπήσεις για την αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ της «υψηλής» έκθεσης στο μαγγάνιο από το στόμα και των νευρολογικών επιδράσεων σε i) ανθρώπους (όλα τα στάδια ζωής) και ii) στα ζώα (θηλαστικά).

- Advertisement -

Για τις δύο συστηματικές αναθεωρήσεις, 14,471 ελέγχθηκαν αρχεία, με αποτέλεσμα 49 μελέτες σε ανθρώπους και 63 ζώα να συμπεριληφθούν μετά από πλήρη εξέταση κειμένου. Δύο μελέτες σε ενήλικες και 19 μελέτες σε παιδιά που ανέφεραν αποτελέσματα που κρίθηκαν κατάλληλα για τον καθορισμό UL αξιολογήθηκαν ως προς τον κίνδυνο μεροληψίας, ενώ όλες οι μελέτες σε ζώα αξιολογήθηκαν ως προς τον κίνδυνο μεροληψίας. Λόγω της έλλειψης μελετών σε ανθρώπους που να εξετάζουν τα ίδια αποτελέσματα με συγκρίσιμο τρόπο, τα στοιχεία θεωρήθηκαν πολύ σπάνια για τη διενέργεια μετα-αναλύσεων. Τα στοιχεία από τις μελέτες σε ζώα δεν κρίθηκαν επίσης κατάλληλα για μετα-αναλύσεις δεδομένης της μεγάλης ετερογένειας στο σχεδιασμό της μελέτης. Τα ανθρώπινα στοιχεία παρείχαν κάποια στοιχεία για μια δυσμενή συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε μαγγάνιο από πόσιμο νερό και πηλίκο νοημοσύνης (IQ) στα παιδιά.

Το αναφερόμενο μέγεθος επίδρασης σε μελέτες που ανέφεραν σημαντικές συσχετίσεις κυμαινόταν μεταξύ 2 και 4 χαμηλότερων σημείων IQ ανά 10πλάσια αύξηση των συγκεντρώσεων μαγγανίου στο πόσιμο νερό. Μελέτες σε ζώα παρείχαν πιο συνεκτικές ενδείξεις για δυσμενείς επιδράσεις στη νευροανάπτυξη σε σχετικά υψηλές δόσεις σε σύγκριση με την έκθεση του ανθρώπου. Τα ζώα που εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής τους βρέθηκαν να είναι πιο ευαίσθητα στις νευροαναπτυξιακές επιδράσεις του Mn.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

«STABILIZED»: Η νέα ετικέτα και η νέα προσέγγιση που προτείνονται για τη λιστέρια στα έτοιμα τρόφιμα – Του Ν. Γδοντέλη

Η λιστερίωση αυξάνεται στην Ευρώπη και οι επιστήμονες προτείνουν νέα επισήμανση για ασφαλέστερα έτοιμα τρόφιμα, την ώρα που τίθενται σε εφαρμογή αυστηρότεροι κανόνες για τη Listeria monocytogenes.

Ελληνικό ελαιόλαδο: Διατηρείται η εξαίρεση για τις στερόλες στην ποικιλία Κορωνέικη – Τι αλλάζει για παραγωγούς και εξαγωγές

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας διατήρησε το όριο των 800 mg/kg για τις ολικές στερόλες στα μονοποικιλιακά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Κορωνέικης, χωρίς χρονικό περιορισμό μέχρι να ολοκληρωθούν οι επιστημονικές μελέτες.

Παράσιτα στα τρόφιμα: 171 εκατ. λοιμώξεις και 33.800 θάνατοι παγκοσμίως το 2021 σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καταγράφει το παγκόσμιο φορτίο από 14 παρασιτικά νοσήματα που μεταδίδονται μέσω τροφίμων και τις γεωγραφικές περιοχές με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση