Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κίνα: 2.786 εισαγωγές σε νοσοκομεία σε 10 χρόνια εξαιτίας του βακτηρίου Bacillus cereus

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚίνα: 2.786 εισαγωγές σε νοσοκομεία σε 10 χρόνια εξαιτίας του βακτηρίου Bacillus cereus
spot_img

Τα διατροφικά προϊόντα που συνδέθηκαν με τις περισσότερες επιδημίες αφορούσαν σε ρύζι ή προϊόντα με βάση το αλεύρι, ενώ οι μεγαλύτερες εστίες μολύνσεων ήταν οι σχολικές καντίνες.

Τους παράγοντες πίσω από τα κρούσματα του Bacillus cereus για μια περίοδο 10 ετών στην Κίνα εξέτασε μια ομάδα ερευνητών, επισημαίνοντας ότι τα ευρήματά τους μπορούν να βοηθήσουν τους φορείς δημόσιας υγείας για την πρόληψη των τροφιμογενών κρουσμάτων που προκαλούνται από το παθογόνο.

Ο Bacillus cereus παράγει τοξίνες που μπορούν να ταξινομηθούν σε εντεροτοξίνες τύπου εμετού και τύπου διάρροιας με βάση τα συμπτώματα που προκαλούν, που είναι συνήθως ναυτία, έμετος και διάρροια.

Πέντε θάνατοι και 2.786 εισαγωγές σε νοσοκομεία

Αντλώντας δεδομένα από το 2010 έως το 2020 από το Εθνικό Σύστημα Εποπτείας Επιδημιών Τροφιμογενών Νόσων της Κίνας, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι συνολικά αναφέρθηκαν 419 κρούσματα Bacillus cereus, που οδήγησαν σε 7.892 κρούσματα, 2.786 εισαγωγές σε νοσοκομεία και 5 θάνατοι, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος καταγράφηκε το καλοκαίρι, κυρίως μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου.

Τα διατροφικά προϊόντα που συνδέθηκαν με τις περισσότερες επιδημίες αφορούσαν σε ρύζι (τηγανητό ή σε άλλη μορφή) ή προϊόντα με βάση το αλεύρι, ενώ οι μεγαλύτερες εστίες μολύνσεων ήταν οι σχολικές καντίνες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, εκτός από τη μόλυνση, το φαγητό φερόταν να μην έχει προετοιμαστεί σωστά, επομένως, είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στην εκπαίδευση του προσωπικού σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και τις σωστές πρακτικές μαγειρέματος, ειδικά σε σχολεία, όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι αυξημένος.

Τα περισσότερα κρούσματα σημειώθηκαν το 2018 (56) ενώ το έτος με τα υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας ήταν το 2011. Ένας θάνατος σημειώθηκε το 2014 και δύο το 2015 και το 2016.

Που οφειλόταν η μόλυνση

Η πολυπαραγοντική μόλυνση προσδιορίστηκε ως η κύρια αιτία για τις εστίες και τις σχετικές περιπτώσεις, ακολουθούμενη από την μη σωστή αποθήκευση, ενώ το υψηλότερο ποσοστό νοσηλείας αποδόθηκε σε λάθος χειρισμό τροφίμων.

Για να μετριαστεί ο κίνδυνος εξάρσεων του Bacillus cereus, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί μια πληθώρα βασικών παραγόντων ελέγχου και διαχείρισης, είπαν οι ερευνητές, δίνοντας ως ενδεικτικά παραδείγματα τη χρήση ασφαλών συστατικών, τη διασφάλιση της καθαριότητας και της τυποποίησης σε όλη τη διαδικασία επεξεργασίας των τροφίμων, την πρόληψη διασταυρούμενης μόλυνσης και το σχολαστικό μαγείρεμα του φαγητού, μεταξύ άλλων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το στέλεχος του Bacillus cereus θεωρείται ότι είναι ο κύριος κίνδυνος που απειλεί τα έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, συμπεριλαμβανομένου του μαγειρεμένου ρυζιού. Ταυτόχρονα, ο Bacillus και ο Micrococcus ήταν τα επικρατέστερα παθογόνα που σχετίζονται με τη μόλυνση των δημητριακών, ιδιαίτερα του ρυζιού. Το βακτηριακό στέλεχος του B. cereus αναπτύσσεται γρήγορα και δημιουργεί τοξίνες στο βρασμένο ρύζι και σε άλλα γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες που διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο China CDC Weekly .

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα