Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Νέο διαδικτυακό εργαλείο βοηθά τη βιομηχανία και τους καταναλωτές να εκτιμήσουν τη διατροφική έκθεση στα ένζυμα τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Νέο διαδικτυακό εργαλείο βοηθά τη βιομηχανία και τους καταναλωτές να εκτιμήσουν τη διατροφική έκθεση στα ένζυμα τροφίμων
spot_img

 Το εργαλείο επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν εκτιμήσεις πρόσληψης για ένα συγκεκριμένο ένζυμο.

Μετά από πολύχρονες προσπάθειες που ξεκίνησαν το 2016 η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων δημιούργησε ένα εργαλείο για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία τροφίμων, για την εκτίμηση της χρόνιας διατροφικής έκθεσης σε ένζυμα τροφίμων που χρησιμοποιούνται στις διαδικασίες παρασκευής τροφίμων για την παραγωγή συστατικών τροφίμων ή τροφίμων όπως καταναλώνονται. Το πρότυπο πρόσληψης ενζύμων τροφίμων (FEIM) κυκλοφόρησε το 2024 μετά την έγκρισή του κατά την πρώτη συνεδρίαση ολομέλειας της ομάδας FEZ), το οποίο χρησιμοποιεί όλα τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν με την πάροδο των ετών. 

- Advertisement -

Πώς λειτουργεί

Το διαδικτυακό εργαλείο είναι ελεύθερα προσβάσιμο σε οποιονδήποτε μέσω της πλατφόρμας R4EU κατά την εγγραφή. Το εργαλείο επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν εκτιμήσεις πρόσληψης για ένα συγκεκριμένο ένζυμο για τις προβλεπόμενες χρήσεις του, επιλέγοντας μία ή περισσότερες σχετικές διαδικασίες παρασκευής τροφίμων και εισάγοντας τα αντίστοιχα επίπεδα χρήσης ενζύμων, εκφρασμένα σε mg TOS (Συνολικά Οργανικά Στερεά)/kg πρώτων υλών.

Το Food Additives Intake Model 2.1 (FAIM) είναι ένα εργαλείο για την εκτίμηση της χρόνιας διατροφικής έκθεσης σε πρόσθετα τροφίμων. Επιτρέπει στους χρήστες να εκτιμούν τη μέση και υψηλού επιπέδου έκθεση σε πρόσθετα τροφίμων για διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από τους παρασκευαστές τροφίμων τους αξιολογητές κινδύνου και τους διαχειριστές κινδύνου για την εκτίμηση της έκθεσης σε νέα πρόσθετα τροφίμων ή σε ήδη εγκεκριμένα πρόσθετα τροφίμων για τα οποία προτείνεται νέα χρήση, αλλά μπορεί και να δώσει στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική τους έκθεση σε ένζυμα τροφίμων. Τα αποτελέσματα της έκθεσης παρέχονται για διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες (π.χ. βρέφη, νήπια, ενήλικες κ.λπ.) και για διαφορετικές χώρες.

Το Faim βασίζεται σε δεδομένα που συλλέγονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων (τα οποία αποθηκεύονται στη συνολική ευρωπαϊκή βάση δεδομένων της EFSA για την κατανάλωση τροφίμων).

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα