Το εργαλείο επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν εκτιμήσεις πρόσληψης για ένα συγκεκριμένο ένζυμο.
Μετά από πολύχρονες προσπάθειες που ξεκίνησαν το 2016 η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων δημιούργησε ένα εργαλείο για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία τροφίμων, για την εκτίμηση της χρόνιας διατροφικής έκθεσης σε ένζυμα τροφίμων που χρησιμοποιούνται στις διαδικασίες παρασκευής τροφίμων για την παραγωγή συστατικών τροφίμων ή τροφίμων όπως καταναλώνονται. Το πρότυπο πρόσληψης ενζύμων τροφίμων (FEIM) κυκλοφόρησε το 2024 μετά την έγκρισή του κατά την πρώτη συνεδρίαση ολομέλειας της ομάδας FEZ), το οποίο χρησιμοποιεί όλα τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν με την πάροδο των ετών.
Πώς λειτουργεί
Το διαδικτυακό εργαλείο είναι ελεύθερα προσβάσιμο σε οποιονδήποτε μέσω της πλατφόρμας R4EU κατά την εγγραφή. Το εργαλείο επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν εκτιμήσεις πρόσληψης για ένα συγκεκριμένο ένζυμο για τις προβλεπόμενες χρήσεις του, επιλέγοντας μία ή περισσότερες σχετικές διαδικασίες παρασκευής τροφίμων και εισάγοντας τα αντίστοιχα επίπεδα χρήσης ενζύμων, εκφρασμένα σε mg TOS (Συνολικά Οργανικά Στερεά)/kg πρώτων υλών.
Το Food Additives Intake Model 2.1 (FAIM) είναι ένα εργαλείο για την εκτίμηση της χρόνιας διατροφικής έκθεσης σε πρόσθετα τροφίμων. Επιτρέπει στους χρήστες να εκτιμούν τη μέση και υψηλού επιπέδου έκθεση σε πρόσθετα τροφίμων για διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από τους παρασκευαστές τροφίμων τους αξιολογητές κινδύνου και τους διαχειριστές κινδύνου για την εκτίμηση της έκθεσης σε νέα πρόσθετα τροφίμων ή σε ήδη εγκεκριμένα πρόσθετα τροφίμων για τα οποία προτείνεται νέα χρήση, αλλά μπορεί και να δώσει στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική τους έκθεση σε ένζυμα τροφίμων. Τα αποτελέσματα της έκθεσης παρέχονται για διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες (π.χ. βρέφη, νήπια, ενήλικες κ.λπ.) και για διαφορετικές χώρες.
Το Faim βασίζεται σε δεδομένα που συλλέγονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων (τα οποία αποθηκεύονται στη συνολική ευρωπαϊκή βάση δεδομένων της EFSA για την κατανάλωση τροφίμων).