Η υιοθέτηση μιας προσέγγισης One Health και η στενότερη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών υπηρεσιών, το κλειδί για να γίνουν τα συστήματα τροφίμων πιο βιώσιμα.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και άλλοι οργανισμοί της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας και του περιβάλλοντος συμφώνησαν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για την ιεράρχηση της προσέγγισης One Health στο έργο τους.
Σε ένα έγγραφο που συνδημοσιεύτηκε σήμερα ως μέρος μιας νέας διυπηρεσιακής ειδικής ομάδας, η EFSA και οι άλλες υπηρεσίες καθόρισαν το εύρος και τους στόχους της συνεργασίας τους. Η συνεργασία αφορά στην αξιοποίηση ευκαιριών για σύνδεση και ενσωμάτωση γνώσεων, δεδομένων και εμπειρογνωμοσύνης από ένα ευρύ φάσμα κλάδων, τομέων και παραγόντων.
Φέτος γιορτάζεται η πρώτη επέτειος του Συνεδρίου ONE 2022, μιας τετραήμερης εκδήλωσης που διοργανώνει η EFSA μαζί με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος ( EEA), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΚΚΕρ).
Ως μία από μια σειρά ενεργειών που ακολούθησαν τις συστάσεις της Διάσκεψης ONE, η EFSA και οι αδελφές της υπηρεσίες δημιούργησαν μια ομάδα εργασίας μεταξύ υπηρεσιών για το One Health.
Η νέα ομάδα εργασίας θα βοηθήσει στο συντονισμό των εργασιών και των προτεραιοτήτων αυτών των φορέων, στον καθορισμό των αναγκών έρευνας και θα παρέχει ένα φόρουμ για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων, διατηρώντας το One Health στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής τους σκέψης.
Συνέδριο ONE 2022
Τον Ιούνιο του 2022, η EFSA φιλοξένησε τη Διάσκεψη ONE στις Βρυξέλλες και διαδικτυακά. Περισσότεροι από 2.700 εκπρόσωποι από τον ακαδημαϊκό χώρο, τους δημόσιους φορείς, τον ιδιωτικό τομέα και μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) παρακολούθησαν την τετραήμερη εκδήλωση.
Στην τελική ομιλία του, ο Bernhard Url, Εκτελεστικός Διευθυντής της EFSA, σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες στο συνέδριο συμφώνησαν ότι η υιοθέτηση μιας προσέγγισης One Health και η στενότερη συνεργασία ήταν το κλειδί για να γίνουν τα συστήματα τροφίμων πιο βιώσιμα.