Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
19.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA – Πτηνοτροφία: Εναλλακτικές λύσεις έναντι κλωβών

ΑρχικήΝέαΑγρότεςEFSA - Πτηνοτροφία: Εναλλακτικές λύσεις έναντι κλωβών
spot_img

Καλή μεταχείριση των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής και των ωοπαραγωγών ορνίθων – Εναλλακτικές λύσεις αντί των κλωβών που συνιστώνται για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων.  Για το λόγο αυτό η ΕΕ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA– να γνωμοδοτήσει για την καλή μεταχείριση των εκτρεφόμενων κοτόπουλων ενώ έχει προηγηθεί επιστημονική γνώμη σχετικά με την καλή μεταχείριση των εκτρεφόμενων χοίρων, καθώς και πέντε γνώμες σχετικά με την καλή μεταχείριση των εκτρεφόμενων ζώων κατά τη μεταφορά

Σήμερα δημοσιεύτηκε η γνώμη της EFSA για εναλλακτικές λύσεις αντί των κλωβών που συνιστώνται για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής και των ορνίθων.

Για να βελτιωθεί η καλή μεταχείριση των εκτρεφόμενων κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής και των ωοπαραγωγών ορνίθων, οι επιστήμονες της EFSA συνιστούν την αποφυγή της πρακτικής του ακρωτηριασμού, του περιορισμού των ζωοτροφών και της χρήσης κλωβών. Δύο επιστημονικές γνωμοδοτήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα περιλαμβάνουν συμβουλές σχετικά με τον χώρο, την πυκνότητα των ζώων, τον φωτισμό, τη σκόνη, τον θόρυβο, τα απορρίμματα και τις δομές όπως οι ανυψωμένες πλατφόρμες.

Οι εμπειρογνώμονές της EFSA αξιολόγησαν τα συστήματα εκτροφής που χρησιμοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής και όρνιθες ωοπαραγωγής και εντόπισαν τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται τα πτηνά και τις συναφείς συνέπειες για την καλή διαβίωση τους. Περιέγραψαν τρόπους αξιολόγησης της καλής μεταχείρισης των πτηνών με βάση τις αντιδράσεις των ζώων και πρότειναν τρόπους για την πρόληψη ή τον μετριασμό των αρνητικών συνεπειών για την καλή διαβίωση που προσδιόρισαν. Οι δύο αξιολογήσεις καλύπτουν ολόκληρο τον κύκλο παραγωγής, από την αναπαραγωγή και την εκτροφή νεαρών πτηνών έως τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής και τις όρνιθες ωοπαραγωγής.

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η ευημερία τους;

  • Κλουβιά: αποφύγετε τη χρήση κλουβιών.
  • Πυκνότητα ζωικού κεφαλαίου: μειώστε την πυκνότητα εκτροφής για να δώσετε στα πτηνά αρκετό χώρο για να εκτελέσουν συμπεριφορές.
  • Ανυψωμένες εξέδρες: επιτρέψτε σε όλα τα πουλιά ταυτόχρονη ανάπαυση και την ικανότητα να ξεφύγουν το ένα από το άλλο.
  • Σκεπαστή βεράντα: υποστηρίζει την εξερεύνηση, την αναζήτηση τροφής και τη σκόνη.
  • Εύθρυπτα απορρίμματα και εμπλουτισμός: υποστηρίζει την άνεση, την αναζήτηση τροφής και τη διερευνητική συμπεριφορά.
  • Αποφύγετε τους ακρωτηριασμούς: οι ακρωτηριασμοί προκαλούν πόνο και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Τι είναι  ο σκοτεινός χώρος της μητέρας;

Πρόκειται για μια λειτουργική περιοχή που μιμείται ορισμένες πτυχές μιας μητέρας κότας παρέχοντας ένα ζεστό, σκοτεινό και προστατευμένο περιβάλλον. Βελτιώνει την ανάπαυση και μειώνει τον φόβο.

Οι ορθές πρακτικές καλής μεταχείρισης των ζώων όχι μόνο προωθούν την εγγενή καλή διαβίωση των ζώων, αλλά συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση της υγείας των ζώων. Πρόκειται για βασικό στοιχείο για την ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας, λαμβανομένων υπόψη των στενών δεσμών μεταξύ της καλής μεταχείρισης των ζώων, της υγείας των ζώων και των τροφιμογενών νόσων, σύμφωνα με τις αρχές της «Μία υγεία».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Metro My market: Καταγγελία εναντίον της efood-market

Στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας προσέφυγε η my market και η διαφημιστική MULLENLOWE για το διαφημιστικό βίντεο της efood market.

Έκρηξη λοιμώξεων σαλμονέλας στην Ευρώπη από κοτόπουλο σε εστιατόρια

Η πλειονότητα των περιπτώσεων έχει συνδεθεί με τοπικά εστιατόρια που σερβίρουν κεμπάπ κοτόπουλου. 

Μελέτη: Επικίνδυνα και τα «ασφαλέστερα» PFAS σε συσκευασίες τροφίμων

Ανάλυση σε 42 χάρτινες συσκευασίες fast food οι οποίες περιέχουν τα μεγαλύτερα πολυμερή PFAS που θεωρούνται πιο "ασφαλή".
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα