Βελτίωση των στρατηγικών αξιολόγησης κινδύνου και ενημέρωση των καταναλωτών.
Οι στρατηγικές αξιολόγησης κινδύνου για τις μολυσματικές προσμείξεις στα θαλασσινά (RASCs) είναι μια επιχορήγηση εταίρων της EFSA που επικεντρώνεται στο KEamong επτά ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Το έργο διήρκεσε από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2023. Η πρόταση δημιουργήθηκε για να δημιουργήσει δεσμούς μεταξύ επτά σημαντικών ερευνητικών και ρυθμιστικών οργανισμών στην ΕΕ που ασχολούνται με την ασφάλεια των θαλασσινών: IPMA (Πορτογαλία), Istituto Superiore di Sanità (Ιταλία), Πανεπιστήμιο Γάνδης (Βέλγιο), BfR (Γερμανία), ANSES (Γαλλία), CREDA και IRTA (Ισπανία).
Σκοπός ήταν η αύξηση της ενίσχυσης της εναρμόνισης και η βελτίωση των στρατηγικών για την RA των μολυσματικών προσμείξεων στα θαλασσινά προϊόντα και η σχετική ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τον κίνδυνο. Οι RASCs περιλάμβαναν 6 πακέτα εργασίας (WPs) που επικεντρώνονταν στην ταυτοποίηση κινδύνου, την αξιολόγηση της έκθεσης σε δίαιτα, την RA: τρέχουσες και μελλοντικές στρατηγικές σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο και ισορροπία με τα διατροφικά οφέλη, την αντίληψη και την επικοινωνία κινδύνου/οφέλους, τη διάδοση και την προβολή και τη διαχείριση του έργου.
Η ανταλλαγή μεταξύ των εταίρων διασφαλίστηκε μέσω μηνιαίων συνεδριάσεων και πρόσθετων ανταλλαγών μέσω ταχυδρομείου ή διαδικτυακών συνεδριάσεων, ενώ κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους διοργανώθηκαν επίσης συνεδριάσεις με φυσική παρουσία: την πρώτη συνεδρίαση στο Παρίσι τον Ιούνιο του 2022 ακολούθησε πρόσθετη ενδιάμεση συνεδρίαση που επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα διαδικτυακά σεμινάρια στη Βαρκελώνη τον Νοέμβριο του 2022.
Το 2023 πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συνεδρίες ΘΑ στη Ρώμη, τη Λισαβόνα, τη Βαρκελώνη και το Παρίσι, και μια τελική συνεδρίαση στην Πάρμα στις εγκαταστάσεις της EFSA τον Ιούνιο του 2023. Η επιχορήγηση εταιρικής σχέσης RASCs επέτρεψε την επίτευξη τριών βασικών στόχων:
i) Σημαντική βελτίωση των γνώσεων του συμμετέχοντα στο θέμα της RA των μολυσματικών προσμείξεων στα θαλασσινά,
ii) αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους στόχους και τα εργαλεία της EFSA σχετικά με την ΑΚ και
iii) ενίσχυση των δεσμών και του δικτύου μεταξύ πολυεπιστημονικών ιδρυμάτων και εμπειρογνωμόνων και για τις μελλοντικές κοινοπραξίες.
Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ.