Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καφές: Η εγρήγορση που προσδίδει είναι… placebo!

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΚαφές: Η εγρήγορση που προσδίδει είναι... placebo!
spot_img

Πιο σημαντική η εμπειρία του καφέ παρά η ίδια η καφεΐνη σύμφωνα με νέα μελέτη. 

   Η εγρήγορση που προκαλεί ο πρωινός καφές προέρχεται περισσότερο από την εμπειρία του πρωινού καφέ -δηλαδή είναι φαινόμενο αυθυποβολής – παρά από την ίδια την καφεΐνη, προτείνει νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Πορτογάλους επιστήμονες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers.

“Υπάρχει μια κοινή προσδοκία ότι ο καφές αυξάνει την εγρήγορση και την ψυχοκινητική λειτουργία”, δήλωσε ο καθηγητής Nuno Sousa του Πανεπιστημίου του Minho, αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης στο Frontiers in Behavioral Neuroscience και Field Chief Editor του περιοδικού. “Όταν κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από ένα βιολογικό φαινόμενο, ανοίγουμε μονοπάτια για να εξερευνήσουμε τους παράγοντες που μπορεί να το ρυθμίσουν και ακόμη και τα πιθανά οφέλη αυτού του μηχανισμού”.

   Για τη μελέτη οι ερευνητές χρησιμοποίησαν άτομα που έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα και τους ζήτησαν να απέχουν από την κατανάλωση κάθε είδους καφεΐνης για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από τη μελέτη. Στη συνέχεια πήραν συνέντευξη από τους συμμετέχοντες για να συλλέξουν κοινωνικοδημογραφικά δεδομένα και έπειτα έκαναν δύο σύντομες λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες: μία πριν και μία 30 λεπτά μετά τη λήψη καφεΐνης ή την κατανάλωση ενός τυποποιημένου φλιτζάνι καφέ. Κατά τη διάρκεια των λειτουργικών μαγνητικής τομογραφίας, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να χαλαρώσουν και να αφήσουν το μυαλό τους ελεύθερο. 

   Οι επιστήμονες προς έκπληξη τους διαπίστωσαν πως η συνδεσιμότητα του δικτύου προεπιλεγμένης λειτουργίας μειώθηκε τόσο μετά την κατανάλωση καφέ όσο και μετά τη λήψη καφεΐνης, γεγονός που δείχνει ότι είτε η πρόσληψη καφεΐνης είτε η κατανάλωση καφέ, δημιουργούσε στους ανθρώπους την ίδια εγρήγορση.

Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ ενίσχυσε επίσης μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται με τη μνήμη εργασίας, τον γνωστικό έλεγχο και τη συμπεριφορά που κατευθύνεται προς τους στόχους. Αυτό δεν συνέβη όταν οι συμμετέχοντες προσλάμβαναν απλώς καφεΐνη. Εντούτοις, η καφεΐνη από μόνη της δεν θα βοηθήσει αν δεν ζήσετε ολόκληρη την εμπειρία του πρωινού καφέ.

   “Η οξεία κατανάλωση καφέ μείωσε τη λειτουργική συνδεσιμότητα μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου του δικτύου προεπιλεγμένης λειτουργίας, που σχετίζεται με διαδικασίες αυτοαναφοράς όταν οι συμμετέχοντες είναι σε ηρεμία”, δήλωσε η Dr Maria Picó-Pérez του Πανεπιστημίου Jaume I, πρώτη συγγραφέας. “Με απλά λόγια, τα άτομα ήταν περισσότερο σε εγρήγορση για εξωτερικά ερεθίσματα μετά την εμπειρία του καφέ”.

   Τα αποτελέσματα αυτά ώθησαν τους ερευνητές στην πεποίθηση πως ακόμη και η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη, θα μπορούσε να προκαλέσει τα ίδια οφέλη. Υπέθεσαν ακόμη πως ίσως τα πλεονεκτήματα που ισχυρίστηκαν οι συμμετέχοντες οφείλονταν περισσότερο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων στέρησης, τα οποία αυτή η μελέτη δεν εξέτασε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο