Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
20.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι ασφαλές να πίνετε και να μαγειρεύετε με νερό από τον θερμοσίφωνα;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕίναι ασφαλές να πίνετε και να μαγειρεύετε με νερό από τον θερμοσίφωνα;
spot_img

Καταρρίπτοντας αστικούς μύθους για την κατανάλωση και τη χρήση νερού.

    Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί που μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο το ασφαλές πόσιμο νερό, ενώ δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο όπως οι Μεξικάνοι, οι Ινδοί, οι Περουβιανοί, οι Βραζιλιάνοι, οι Νοτιοαφρικανοί κ.α, δεν είναι τόσο τυχεροί. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες συμβουλές και αστικοί μύθοι όσον αφορά το νερό που o Oliver A.H. Jones, Καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο RMIT, καταπίπτει στο TheConversation.

Μύθος 1: Το κρύο νερό είναι κακό για εσάς

  Υπάρχει μια διάχυτη πεποίθηση πως το κρύο νερό κάνει κακό στην υγεία, ωστόσο υπάρχουν λίγα στοιχεία που να το αποδεικνύουν λέει ο καθηγητής. Μελέτη του 2001 διαπίστωσε ότι 51 από τις 669 γυναίκες που εξετάστηκαν (7,6%) είχαν πονοκέφαλο μετά την κατανάλωση κρύου νερού, οι περισσότερες από αυτές υπέφεραν ήδη από ημικρανίες και η εργασία δεν έχει επαναληφθεί έκτοτε. Τα κρύα ποτά αποδείχθηκε ότι προκαλούν δυσφορία σε άτομα με αχαλασία (μια σπάνια διαταραχή της κατάποσης) το 2012, αλλά η μελέτη είχε μόνο 12 συμμετέχοντες. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η θερμοκρασία του νερού εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις.

Μύθος 2: Δεν πρέπει να πίνετε ζεστό νερό βρύσης

    Υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτήν τη πεποίθηση. Το ζεστό νερό είναι γενικά καλύτερος διαλύτης από το κρύο νερό, επομένως μπορεί να διαλύσει καλύτερα μέταλλα και μέταλλα από σωλήνες. Το ζεστό νερό συχνά αποθηκεύεται σε δεξαμενές και μπορεί να θερμανθεί και να κρυώσει πολλές φορές. Τα βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί που προκαλούν ασθένειες τείνουν να αναπτύσσονται καλύτερα σε ζεστό νερό και μπορούν να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου. Είναι καλύτερα να γεμίζετε το φλιτζάνι σας από την κρύα βρύση και να παίρνετε ζεστό νερό για κατανάλωση από τον βραστήρα.

Μύθος 3: Το εμφιαλωμένο νερό είναι καλύτερο

   Ενώ το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να είναι ασφαλέστερο σε ορισμένα μέρη του κόσμου λόγω της ρύπανσης του νερού, δεν υπάρχει πραγματικό πλεονέκτημα από την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Queensland, το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι ασφαλέστερο από το νερό της βρύσης και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν καν τη διαφορά.

   Το πρόβλημα με το μόλυβδο ωστόσο, στο νερό βρύσης έγινε πρωτοσέλιδο μετά από μια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία στο Flint του Μίσιγκαν, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά το Flint χρησιμοποίησε σωλήνες μολύβδου με αναστολέα διάβρωσης (σε αυτή την περίπτωση ορθοφωσφορικό) για να εμποδίσει τη διάλυση του μολύβδου. Στη συνέχεια, η πόλη άλλαξε τις πηγές νερού σε εκείνες χωρίς αναστολέα διάβρωσης. Τα επίπεδα μολύβδου αυξήθηκαν και κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ευτυχώς, οι σωλήνες μολύβδου δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στην Αυστραλία από τη δεκαετία του 1930. Ενώ μπορεί να υπάρχει μόλυβδος σε ορισμένα παλιά προϊόντα υδραυλικών εγκαταστάσεων, είναι απίθανο να προκαλέσει προβλήματα.

Μύθος 4: Το ακατέργαστο νερό είναι φυσικά πιο υγιεινό

   Μερικοί άνθρωποι παρακάμπτουν το εμφιαλωμένο νερό και το νερό της βρύσης, πηγαίνοντας κατευθείαν στην πηγή. Η τάση του «ακατέργαστου νερού» εμφανίστηκε πριν από μερικά χρόνια, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να πίνουν από ποτάμια, ρυάκια και λίμνες. Ορισμένοι υποστηρικτές λένε ότι οι πρόγονοί μας έπιναν νερό πηγής που ρέει, έτσι πρέπει και εμείς. “Ωστόσο, και οι πρόγονοί μας πέθαιναν συχνά από δυσεντερία και χολέρα και το προσδόκιμο ζωής τους ήταν χαμηλό”, λέει ο καθηγητής. Αν και είναι αλήθεια ότι ακόμη και το πολύ επεξεργασμένο πόσιμο νερό μπορεί να περιέχει χαμηλά επίπεδα υλικών όπως μικροπλαστικά, εκτός και αν ζείτε κάπου πολύ απομακρυσμένα, οι κίνδυνοι από την κατανάλωση μη επεξεργασμένου νερού είναι πολύ υψηλότεροι καθώς είναι πιο πιθανό να περιέχει ρύπους από τη γύρω περιοχή.

Μύθος 5: Είναι ασφαλές να πίνετε απευθείας από τους σωλήνες;

   Όσο δελεαστικό κι αν είναι, είναι μάλλον καλύτερο να μην πίνετε από το λάστιχο όταν ποτίζετε τα φυτά. Το νερό μπορεί να έχει παραμείνει στάσιμο στον ήλιο για εβδομάδες ή και περισσότερο και ενδεχομένως να οδηγήσει σε συσσώρευση βακτηρίων. Ομοίως, ενώ οι βρύσες πόσιμου νερού είναι γενικά απόλυτα ασφαλείς στη χρήση, μπορεί να περιέχουν μια ποικιλία βακτηρίων. Έτσι είναι χρήσιμο (αν και όχι απαραίτητο) να αφήνετε για λίγο το νερό να τρέξει προτού αρχίσετε να πίνετε, έτσι ώστε να περνάτε φρέσκο νερό μέσω του συστήματος και όχι αυτό που θα μπορούσε να έχει μείνει στις σωληνώσεις.

Κατανάλωση ζεστού νερού βρύσης από θερμοσίφωνα

Το ζεστό νερό που προέρχεται από έναν θερμοσίφωνα μπορεί να περιέχει επικίνδυνα για την υγεία υλικά, που δεν πρέπει να καταποθούν. Τα συστήματα ζεστού νερού όπως οι δεξαμενές και οι λέβητες περιέχουν μεταλλικά μέρη υδραυλικών εγκαταστάσεων που διαβρώνονται όσο περνάει ο καιρός, μολύνοντας το νερό. Επίσης μερικά από αυτά τα υλικά περνάνε στο νερό κατά τη διάρκεια της διαδικασία θέρμανσης, καθώς διαλύονται πιο γρήγορα στο ζεστό νερό από το κρύο νερό, με αποτέλεσμα η ποσότητα των ρύπων να είναι μεγαλύτερη στο ζεστό νερό. Πολλοί σωλήνες στα σπίτια περιέχουν μόλυβδο που μπορεί να διέλθει στο νερό ο οποίος (μόλυβδος) μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, ειδικά σε μικρά παιδιά.

Το ίδιο ισχύει και για το νερό που υπάρχει μέσα στους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Το νερό της βρύσης περιέχει κάποια οργανική ύλη και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αποθήκευσης, θα παράγει νιτρώδη και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο νερό. Επίσης το μέταλλο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των σωληνώσεων του θερμοσίφωνα μπορεί να περιέχει τεράστια ποσότητα μετάλλων, όπως κάδμιο, μαγγάνιο, μόλυβδο, αρσενικό και πολλές άλλες δηλητηριώδεις ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για μας. υγεία. Με την πάροδο του χρόνου, οι δηλητηριώδεις ουσίες θα διαλυθούν στο νερό και εάν αυτό το νερό χρησιμοποιηθεί για πόσιμο ή για μαγείρεμα, τότε μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία μας. Και αν θέλετε πχ να βράσετε μακαρόνια πιο γρήγορα και χρησιμοποιείτε ζεστό νερό από τον θερμοσίφωνα για να επιταχύνετε την διαδικασία, μην νομίζετε ότι το βράσιμο θα απομακρύνει αυτούς τους ρύπους. Και προσοχή στην προετοιμασία βρεφικού γάλακτος. Η χρήση ζεστού νερού από τη βρύση είναι ακόμα πιο επικίνδυνη για τα μωρά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αντιδράσεις στα σχέδια της ΕΕ για μηδενική ανοχή στη Listeria – Ρεκόρ σχολίων στην ανοιχτή διαβούλευση

Η Επιτροπή θέλει να εξασφαλίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών έναντι της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα αλλά αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων.

Παγκόσμιος Πανικός για τα τρόφιμα με λογότυπο τον “βάτραχο”

Οι επίσημες αρχές πολλών χωρών αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοινώσεις σχετικά με το λογότυπο βατράχου στα τρόφιμα.

Πίτσα: Πώς να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Επιστημονική μελέτη για τον καταλληλότερο χρόνο ψησίματος και θερμοκρασίας, ώστε να θανατωθούν τα βακτήρια σαλμονέλας, εάν υπάρχουν στα υλικά παρασκευής.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα