Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι τα φυτικά και εναλλακτικά τρόφιμα καλύτερα για το περιβάλλον;

ΑρχικήΝέαΕίναι τα φυτικά και εναλλακτικά τρόφιμα καλύτερα για το περιβάλλον;
spot_img

cibum team


Από το φυτικό γάλα μέχρι τα λουκάνικα χωρίς κρέας, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός φυτικών τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αλλά είναι πραγματικά μια πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή;

Είτε λόγω ανησυχιών σχετικά με την κλιματική αλλαγή, είτε για την καλή μεταχείριση των ζώων, οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος και να επιλέξουμε περισσότερα φυτικά τρόφιμα.

Η επιλογή της τροφής είναι μια εξαιρετικά προσωπική επιλογή και συνήθως διαμορφώνεται από παράγοντες όπως η υγεία, η ανατροφή, οι συνήθειες, ο πολιτισμός και η θρησκεία μας. Αλλά, καθώς η σχέση μεταξύ της παγκόσμιας ζωικής παραγωγής, της κλιματικής κατάρρευσης και της βλάβης στον φυσικό κόσμο γίνεται όλο και πιο εμφανής, επιστήμονες και ακτιβιστές συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι υπάρχει ένα όριο στο πόσο κρέας πρέπει να τρώμε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Good Housekeeping.

Μια φυτική διατροφή επικεντρώνεται σε τρόφιμα που προέρχονται από φυτικές πηγές, όπως φρούτα, λαχανικά, σπόρους, όσπρια, ξηρούς καρπούς και υποκατάστατα κρέατος, όπως προϊόντα σόγιας. Εκτός φυτικής διατροφής είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μέλι, τα αυγά, τα έντομα ή τα ψάρια. Τα φυτικά τρόφιμα είναι, εξ ορισμού, vegan. Ωστόσο, η μετάβαση σε μια φυτική διατροφή δεν είναι το ίδιο με τη μετάβαση σε έναν vegan τρόπο ζωής, ο οποίος συνήθως επιδιώκει ταυτόχρονα να αποκλείσει την κακομεταχείριση των ζώων για φαγητό ή ρούχα.

Η τάση του flexitarianism – με τον οποίο μια σε μεγάλο βαθμό φυτική ή χορτοφαγική διατροφή συμπληρώνεται περιστασιακά με κρέας – γνωρίζει τελευταία τεράστια ανάπτυξη.

Πολλές νέες έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αποτυπώσει τις βαριές επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση κρέατος στο περιβάλλον, τροφοδοτώντας την κλιματική αλλαγή.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (CCC), συνέστησε σε έκθεσή της τον Ιούνιο τη μείωση κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών κατά 35%, ώστε μέχρι το 2050 για να μειώσουμε τις επιβλαβείς εκπομπές μεθανίου από τα ζώα.

Η καλλιέργεια της σόγιας που χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές, συνεπάγεται αποψίλωση των δασών, και συμβάλλει επίσης στην αύξηση των επιπέδων άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Συνιστάται η μείωση της κατανάλωσης κρέατος κατά 30% μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Επισημαίνεται ότι το 85% της γης που χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ανθρώπων, χρησιμοποιείται για την κτηνοτροφία, παρόλο που το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο των θερμίδων μας.

Οι φυτικές πρωτεΐνες όπως σόγια, φακές, ρεβίθια και κινόα, ευθύνονται για 70 φορές λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με ισοδύναμη ποσότητα βοείου κρέατος και ταυτόχρονα χρησιμοποιούν περισσότερο από 150 φορές λιγότερη γη για να αναπτυχθούν.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε λίγο κρέας και γαλακτοκομικά στη διατροφή σας, αξίζει να επιλέξετε τα προϊόντα υψηλής ποιότητας που παράγονται με βιώσιμες μεθόδους.

Όταν κάνετε τα ψώνια σας, αξίζει επίσης να λάβετε υπόψη ότι το «φυτικό» δεν σημαίνει αυτόματα «υγιεινό», ειδικά όταν πρόκειται για εξαιρετικά επεξεργασμένα υποκατάστατα κρέατος, όπως τα φυτικά μπιφτέκια που μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπών, ζάχαρης και αλατιού. Τα μεταποιημένα φυτικά προϊόντα μπορεί επίσης να περιέχουν φοινικέλαιο, το οποίο έχει συνδεθεί με μεγάλης κλίμακας αποψίλωση των δασών.

Είτε παρασκευάζεται από φασόλια, ξηρούς καρπούς ή διάφορους σπόρους, η δημοτικότητα του φυτικού γάλακτος αυξάνεται. Είναι όμως αβλαβές για το περιβάλλον;

Το γάλα αμυγδάλου, ειδικότερα, έχει δεχθεί πρόσφατα πυρά για τις βαριές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του. Χρειάζονται περίπου 5 λίτρα νερού για την καλλιέργεια ενός αμυγδάλου. Η αμυγδαλοπαραγωγή έχει συνδεθεί με τον αποδεκατισμό του πληθυσμού των μελισσών. Οι μέλισσες στις ΗΠΑ μαζεύονται κάθε άνοιξη για να επικονιάσουν τις αμυγδαλιές, όμως πολλές πεθαίνουν, λόγω της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και των ασθενειών από παράσιτα. Γενικά όμως, εξακολουθούν να θεωρούνται ότι έχουν ελαφρύτερο αντίκτυπο στον πλανήτη από τα γαλακτοκομικά προϊόντα όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τη χρήση νερού και γης.

Την ίδια ώρα, μια σειρά από νέες εφαρμογές αναδύονται για να μας βοηθήσουν να τρώμε περισσότερα φυτικά τρόφιμα. Π.χ. το Optimise Meat Tracker, το οποίο βασίζεται σε μια προηγούμενη εφαρμογή. Οι χρήστες καταγράφουν πόσο κρέας έφαγαν την προηγούμενη ημέρα και επιλέγουν έναν στόχο για τις επόμενες 24 ώρες από μια λίστα επιλογών, όπως “δοκιμάστε μια εναλλακτική λύση χωρίς κρέας”, “διπλασιάστε το λαχανικό – κόψτε το κρέας στο μισό” ή “κάντε το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο σας χορτοφαγικά”.

Όσο για το φαγητό σε εστιατόρια, όσοι χρειάζονται συνδρομή προκειμένου να επιλέξουν ένα υγιεινό μενού, θα μπορούσαν να δοκιμάσουν το Happy Cow έναν χρήσιμο οδηγό για φυτικές επιλογές, ο οποίος πρόσφατα έφτασε στην κορυφή των δέκα καλύτερων εφαρμογών της Vegan Society.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα