Η ηγεσία της ΕΕ καλείται να αναγνωρίσει τα οφέλη για την υγεία από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.
Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, οπότε γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμμένει σε μια «ελαττωματική» μελέτη που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει «ασφαλές» επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ;
Αυτό είναι το ερώτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εταιρειών Οίνου (CEEV), που αντιπροσωπεύει το εμπόριο κρασιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «να βάλει την επιστήμη στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής».
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εταιρειών Οίνου προτρέπει τους ευρωπαίους πολιτικούς να επανεξετάσουν τη δήλωση ότι «δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ», η οποία προήλθε από έκθεση της ΕΕ στην Ειδική Επιτροπή για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (BECA) και έναν ισχυρισμό που βασίστηκε σε μια «ελαττωματική» μελέτη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εταιρειών Οίνου δηλώνει ότι η θέση πως «δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο» είναι «παραπλανητική και απλοϊκή», καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ και άλλους παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Αποτελεί, επίσης, κίνδυνο για το ευρωπαϊκό εμπόριο κρασιού, καθώς μια τέτοια ρητορική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει περισσότερους φόρους, περιορισμούς σε ενέργειες μάρκετινγκ και προειδοποιήσεις για την υγεία που θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη βιομηχανία του αλκοόλ.
Επιπλέον, η ομάδα σημειώνει ότι το μήνυμα «χωρίς ασφαλές επίπεδο» είναι «αντιπαραγωγικό», καθώς «η μέτρια κατανάλωση κρασιού, ιδιαίτερα ως μέρος της μεσογειακής διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, σχετίζεται με μεγαλύτερη μακροζωία και πρόληψη ασθενειών».
Η υπόθεση «χωρίς ασφαλές επίπεδο» βασίζεται σε μια ενιαία μελέτη – τη μελέτη Global Burden of Diseases (GBD) που δημοσιεύτηκε από το The Lancet το 2018, η οποία «έχει επικριθεί αυστηρά από την επιστημονική κοινότητα για την ελαττωματική ανάλυσή της».
Παρά το γεγονός ότι η CEEV υποστηρίζει το Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου της ΕΕ και τον γενικό στόχο της για μείωση της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ, η Ένωση τονίζει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην «αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ».
Αντίθετα, ανέφερε ότι, «ως Ευρωπαίοι, θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη γαστρονομική μας κουλτούρα, της οποίας το κρασί αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό».
Εν τω μεταξύ, στις 26 Οκτωβρίου, το Alcohol in Moderation (AIM) διοργάνωσε online συνέδριο σχετικά με το εάν η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ήταν «ακόμα μια επιλογή υγιεινού τρόπου ζωής».
Με ομιλίες από τον καθηγητή Curtis Ellison (ΗΠΑ), τον Dr. Erik Skovenborg (Δανία) και τη Dr. Creina Stockley (Αυστραλία), το συνέδριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι οι ενήλικες που καταναλώνουν κρασί ή άλλα αλκοολούχα ποτά σε μέτριο και τακτικό βαθμό, σε συνδυασμό με φαγητό και χωρίς υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για τις περισσότερες ασθένειες που φέρνει το γήρας και τείνουν να ζουν περισσότερο από ό,τι αν δεν κατανάλωναν αλκοολούχα ποτά».
Εν ολίγοις, η εκδήλωση βασίστηκε σε επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι – μαζί με ισορροπημένη διατροφή, μη κάπνισμα, φυσιολογικό σωματικό βάρος και τακτική σωματική δραστηριότητα – μια υγιεινή επιλογή τρόπου ζωής.
Επιπλέον, τον περασμένο Μάρτιο, σε online σεμινάριο, ο Γερμανός γιατρός και καθηγητής, Nicolai Worm, ισχυρίστηκε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «παραπλανεί τον κόσμο» όσον αφορά το αλκοόλ.
Επισημαίνοντας ότι ο ΠΟΥ παροτρύνει τους ανθρώπους να «αποφύγουν εντελώς το αλκοόλ για να μην υπονομεύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα», συνέστησε προσοχή σε αρκετές επιστημονικές μελέτες που είτε αποτυγχάνουν να υποστηρίξουν έναν τέτοιο ισχυρισμό είτε δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί πραγματικά να ενισχύσει την ανοσία ενός ατόμου.
Πηγή: The Drinks Business