Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χυμός μήλου: Επιστήμονες εντόπισαν το βακτήριο που αλλοιώνει τη γεύση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΧυμός μήλου: Επιστήμονες εντόπισαν το βακτήριο που αλλοιώνει τη γεύση
spot_img

Οι λάτρεις του χυμού μήλου δεν θα έχουν πλέον την πιθανότητα να απογοητευτούν με την γεύση του, χάρη σε μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell που εντοπίζει τρία νέα είδη βακτηρίων, ένα από τα οποία καταστρέφει τη γεύση.

Τα τρία νέα είδη – Alicyclobacillus mali, A. fructus και A. suci – ανήκουν όλα στο γένος Alicyclobacillus, αλλά βρέθηκε ότι το A. suci παράγει μια ένωση που ονομάζεται γουαϊακόλη, η οποία είναι γνωστή σε άλλα είδη Alicyclobacillus για τη δημιουργία μίας φαρμακευτικής γεύσης που παραπέμπει και σε γεύση καουτσούκ στους συσκευασμένους χυμούς μήλων.

Ενώ τα βακτήρια Alicyclobacillus μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του χυμού και να οδηγήσουν σε αλλοίωση, δεν αποτελούν ανησυχία για την ασφάλεια των τροφίμων.

«Η καλύτερη κατανόηση της δομής του γένους Alicyclobacillus και της δυνατότητας αλλοίωσης μεμονωμένων ειδών οδηγεί στη βελτίωση των αποφάσεων διαχείρισης ποιότητας που μειώνουν τα απόβλητα και βελτιώνουν την ικανοποίηση των πελατών», δήλωσε η Abigail Snyder, επίκουρη καθηγήτρια μικροβιακής ασφάλειας τροφίμων στο Cornell’s College of Agriculture and Life Sciences και ανώτερος συγγραφέας μιας  εργασίας που  δημοσιεύτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου στο International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology. 

Τα ευρήματα θα επιτρέψουν στους κατασκευαστές να προσδιορίσουν εάν οι χυμοί τους περιέχουν A. suci, το οποίο οδηγεί σε αλλοίωση. Θα τους βοηθήσει επίσης να βελτιώσουν τις στρατηγικές ελέγχου του Alicyclobacillus και θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη εργαλείων και διαγνωστικών τεχνολογιών για τη βιομηχανία, είπε η Snyder.

Ο χυμός μήλου είναι όξινος και συχνά θερμαίνεται κατά την παστερίωση, συνθήκες που αναστέλλουν τα περισσότερα βακτήρια. Δυστυχώς, τα βακτήρια Alicyclobacillus είναι ακραιόφιλα των οποίων τα σπόρια είναι ικανά να επιβιώσουν στην υψηλή θερμοκρασία και την υψηλή οξύτητα. Τα βακτήρια προέρχονται από οπωρώνες και εδάφη και μπορούν να μολύνουν τα μήλα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χυμού. Μετά την επεξεργασία και την εμφιάλωση του χυμού για προϊόντα όπως ο χυμός μήλου, τα συμπυκνώματα, τα τσάγια, τα αθλητικά ποτά και το νερό καρύδας, τα σπόρια μπορούν να βλαστήσουν, να αναπτυχθούν και να παράγουν γουαϊακόλη, προκαλώντας αλλοίωση. Επίσης, η παρουσία της γουαϊακόλης δεν είναι ορατή και οι χυμοί φαίνονται αναλλοίωτοι.

Μόλις χαλάσουν, οι παραγωγοί μπορεί να αναγκαστούν να πετάξουν τα προϊόντα και αν πουληθούν, οι δυσαρεστημένοι καταναλωτές θα δυσφημίσουν το όνομα της εταιρείας παραγωγής είπε η Σνάιντερ. Μια  έρευνα του 2017 στους κατασκευαστές χυμών, αποκάλυψε ότι περισσότερο από το 97% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι η αλλοίωση είχε «πολύ» ή «πολύ μεγάλη σημασία» στην επωνυμία και κοντά στο 90% έδειξαν ότι ο καλύτερος έλεγχος της μικροβιακής αλλοίωσης θα είχε μέτρια έως πολύ μεγάλη αύξηση των κερδών και μειωμένη σπατάλη.

“Είναι ένα σημαντικό ελάττωμα ποιότητας που δεν μπορείτε να δείτε εκ των προτέρων και δεν μπορείτε να ελέγξετε μέσω συμβατικών στρατηγικών αναστολής ή αδρανοποίησης που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση άλλων προβλημάτων ποιότητας των τροφίμων”, είπε η Snyder.

Πηγή: News Cornell

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα