Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εκπαίδευση για φιστίκια ασφαλή από αφλατοξίνες

ΑρχικήΝέαΕκπαίδευσηΕκπαίδευση για φιστίκια ασφαλή από αφλατοξίνες
spot_img

Δεκάδες ειδοποιήσεις RASFF για ξηρούς καρπούς με παρουσία αφλατοξινών, μόνο τις τελευταίες μέρες.

   Τα φιστίκια βρίσκονται από καιρό στην κορυφή της λίστας μολύνσεων από αφλατοξίνες, οι οποίες είναι μυκοτοξίνες που παράγονται από δύο είδη Aspergillus, έναν μύκητα που βρίσκεται ειδικά σε περιοχές με ζεστά και υγρά κλίματα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, μόνο το 2022, η μόλυνση με αφλατοξίνες στους ξηρούς καρπούς αντιπροσώπευαν 413 κοινοποιήσεις στα σύνορα της ΕΕ (9,43% του συνόλου της ταχείας ΕΕ
ειδοποιήσεις συστήματος ειδοποίησης το 2022).

Για το λόγο αυτό, το Mycotoxin Training Hub, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Cranfield, UK, παρέχει εξατομικευμένες ευκαιρίες εκπαίδευσης και έρευνας για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων για τις μυκοτοξίνες που αντιμετωπίζει η βιομηχανία αγροδιατροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως. 

    Το Hub ξεκινά το πρώτο του μάθημα για τη διαχείριση αφλατοξινών στα φιστίκια με βάση το πρόσφατο ερευνητικό του έργο: NutriNuts, με στόχο την υποστήριξη της αλυσίδας εφοδιασμού της Αιθιοπίας για τη μείωση της μόλυνσης από μυκοτοξίνες στα φιστίκια, σύμφωνα με το NewFoodMagazine.

    Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες, αφλατοξίνες έχουν βρεθεί σε φιστίκια Αιγύπτου και Ινδίας, σε Brazilian nuts, σε φυστικοβούτυρο, σε φυστίκια απο τις ΗΠΑ κ.α. Μόνο τις τελευταίες μέρες το Σύστημα ταχείας ειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) έχει εκδώσει δεκάδες ειδοποιήσεις με αφλατοξίνες σε αράπικο φιστίκι από την Κίνα στην Ολλανδία, και στο ίδιο προϊόν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ολλανδία, σε φιστίκια με κέλυφος (Arachis Hypogeae) από την Αίγυπτο στην Ιταλία, σε ωμά αράπικα φιστίκια από τις ΗΠΑ στην Ολλανδία, σε αποξηραμένα σύκα από την Τουρκία στην Ιταλία, σε φιστίκια από το Ιράν στη Γερμανία, σε βιολογικό ρυζάλευρο ολικής αλέσεως από την Ολλανδία στο Βέλγιο και τη Γερμανία, σε κρέμα τυριού από τη Σερβία στην Κροατία και σε φιστίκια από τις ΗΠΑ στην Ολλανδία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο