Δεκάδες ειδοποιήσεις RASFF για ξηρούς καρπούς με παρουσία αφλατοξινών, μόνο τις τελευταίες μέρες.
Τα φιστίκια βρίσκονται από καιρό στην κορυφή της λίστας μολύνσεων από αφλατοξίνες, οι οποίες είναι μυκοτοξίνες που παράγονται από δύο είδη Aspergillus, έναν μύκητα που βρίσκεται ειδικά σε περιοχές με ζεστά και υγρά κλίματα.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, μόνο το 2022, η μόλυνση με αφλατοξίνες στους ξηρούς καρπούς αντιπροσώπευαν 413 κοινοποιήσεις στα σύνορα της ΕΕ (9,43% του συνόλου της ταχείας ΕΕ
ειδοποιήσεις συστήματος ειδοποίησης το 2022).
Για το λόγο αυτό, το Mycotoxin Training Hub, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Cranfield, UK, παρέχει εξατομικευμένες ευκαιρίες εκπαίδευσης και έρευνας για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων για τις μυκοτοξίνες που αντιμετωπίζει η βιομηχανία αγροδιατροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως.
Το Hub ξεκινά το πρώτο του μάθημα για τη διαχείριση αφλατοξινών στα φιστίκια με βάση το πρόσφατο ερευνητικό του έργο: NutriNuts, με στόχο την υποστήριξη της αλυσίδας εφοδιασμού της Αιθιοπίας για τη μείωση της μόλυνσης από μυκοτοξίνες στα φιστίκια, σύμφωνα με το NewFoodMagazine.
Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες, αφλατοξίνες έχουν βρεθεί σε φιστίκια Αιγύπτου και Ινδίας, σε Brazilian nuts, σε φυστικοβούτυρο, σε φυστίκια απο τις ΗΠΑ κ.α. Μόνο τις τελευταίες μέρες το Σύστημα ταχείας ειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) έχει εκδώσει δεκάδες ειδοποιήσεις με αφλατοξίνες σε αράπικο φιστίκι από την Κίνα στην Ολλανδία, και στο ίδιο προϊόν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ολλανδία, σε φιστίκια με κέλυφος (Arachis Hypogeae) από την Αίγυπτο στην Ιταλία, σε ωμά αράπικα φιστίκια από τις ΗΠΑ στην Ολλανδία, σε αποξηραμένα σύκα από την Τουρκία στην Ιταλία, σε φιστίκια από το Ιράν στη Γερμανία, σε βιολογικό ρυζάλευρο ολικής αλέσεως από την Ολλανδία στο Βέλγιο και τη Γερμανία, σε κρέμα τυριού από τη Σερβία στην Κροατία και σε φιστίκια από τις ΗΠΑ στην Ολλανδία.