Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
16.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελαιόλαδο: Έρχεται μειωμένη παραγωγή λόγω ακαρπίας και καύσωνα

ΑρχικήΝέαΕλαιόλαδο: Έρχεται μειωμένη παραγωγή λόγω ακαρπίας και καύσωνα
spot_img

cibum team

Λιγοστά είναι τα αποθέματα ελαιολάδου και οι παραγωγοί φαίνονται προβληματισμένοι με τη νέα παραγωγή που εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μειωμένη.

Ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων Πακίων, Τάκης Ντανάκας, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πολλά αποθέματα στη Λακωνία.

- Advertisement -

Για τη νέα σεζόν ο κ. Ντανάκας σχολιάζει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για το ύψος της νέας παραγωγής γιατί πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσουν τα δέντρα από τον καύσωνα. Επίσης επειδή φέτος δεν θα είναι τα δέντρα γεμάτα κάρπους, θα υπάρχουν πολλά μεγάλα μεγέθη.

Τέλος αποθεμάτων έχουμε και στη Μεσσηνία. Ο Ηλίας Γεωργιτσόπουλος, πρώην πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γλυφάδας και παραγωγός, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν καθόλου περσινά αποθέματα στην περιοχή της Μεσσηνίας. Μόνο κάποια ελαιοτριβεία έχουν κάποιες ποσότητες για να διαχειριστούν.

Υπάρχει προβληματισμός από τους παραγωγούς γιατί αναμένουμε φέτος μια μειωμένη παραγωγή. Ο παρατεταμένος καύσωνας έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις ξηρικές ελαιοκαλλιέργειες και αναμένεται να έχουμε μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής. Υπάρχει πρόβλημα στην καρπόδεση τόσο της Μαυροελιάς όσο και της Κορονέικης.

Ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νηλέας, τονίζει ότι με τον παγετό είχαμε προβλήματα. Σε πολλές περιοχές η ακαρπία φθάνει και το 100%. Περισσότερο έχει επηρεαστεί η ποικιλία Μαυρολιά. Ο παρατεταμένος καύσωνας θα εξαντλήσει τα δέντρα και αν από Σεπτέμβριο έχουμε βροχές τότε θα υπάρξει πολύ μεγάλη μείωση παραγωγής.

Ο κ. Μανώλης Φραγκάκης, πρόεδρος Δικτύου Κρητικού ελαιολάδου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι στην Κρήτη δεν υπάρχει τόσο έντονο το πρόβλημα με τον καύσωνα όσο υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Πάντως, οι ξηρικές καλλιέργειες θα έχουν πρόβλημα. Υπάρχουν αυτή την εποχή πολύ λίγα περσινά αποθέματα. Φέτος όμως αναμένουμε μια πολύ μειωμένη παραγωγή. Πέρσι είχαμε μια παραγωγή της τάξης των 70 έως 80 χιλιάδων τόνων.

Φέτος αναμένουμε μια παραγωγή μόλις 40 χιλιάδων τόνων (όταν η Κρήτη μπορεί να βγάλει μια παραγωγή 110 χιλιάδων τόνων). Η μείωση της παραγωγής οφείλεται σε προβλήματα κατά την ανθοφορία.  

 

Πηγή: Αγρότυπος

 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.

Σήμα κινδύνου για τη δημόσια υγεία – Ανακαλύφθηκε άγνωστο έως σήμερα στέλεχος σαλμονέλας από Ιταλούς ερευνητές

Εμφάνιση Salmonella enterica που φέρει γονίδιο καρβαπενεμάσης bla OXA-181 στην Ιταλία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα