Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελαιόλαδο: Προσδιορισμός του άριστου χρόνου συγκομιδής – Συνεργασία ΕΛΜΕΠΑ και Περιφέρειας Κρήτης

ΑρχικήΝέαΕλαιόλαδο: Προσδιορισμός του άριστου χρόνου συγκομιδής - Συνεργασία ΕΛΜΕΠΑ και Περιφέρειας Κρήτης
spot_img

Προγραμματική σύμβαση ΕΛΜΕΠΑ και Περιφέρειας Κρήτης και για βέλτιστη συγκομιδή και ποιότητα του ελαιόλαδου

Στον προσδιορισμό του άριστου χρόνου συγκομιδής της κύριας καλλιεργούμενης ποικιλίας παραγωγής ελαιόλαδου στην Κρήτη, της Κορωνέικης, στοχεύει η προγραμματική σύμβαση η οποία υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του ΕΛΜΕΠΑ-Εργαστήριο ελαιοκομίας και Συστημάτων Αγροοικολογικής Παραγωγής του Τμήματος Γεωπονίας.

Το έργο θέτει ως βασικό στόχο την τεκμηρίωση της σχέσης του χρόνου συγκομιδής με την άριστη ποσοτικά και ποιοτικά ελαιοπαραγωγή και τον καθορισμό των ορθών καλλιεργητικών πρακτικών και εισροών για την περαιτέρω βελτίωση του παραγόμενου ελαιόλαδου.

Την ανάγκη επιστημονικής υποστήριξης για βέλτιστη συγκομιδή, με τη δημιουργία δείκτη ωρίμανσης και του ανάλογου εργαλείου υποστήριξης λήψης αποφάσεων από τους παραγωγούς, ανέδειξαν περιπτώσεις υποβάθμισης του παραγόμενου ελαιόλαδου που έλαβαν χώρα πρόσφατα, με δυσμενείς συνέπειες τόσο στο γεωργικό εισόδημα όσο και στην αναγνωρισμένη αξία του προϊόντος.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, κατά την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης, σε αντιπροσωπευτικές ελαιοκομικές περιοχές του νησιού, θα μελετηθούν όλες οι σχετιζόμενες παράμετροι που συντελούν στην ανάπτυξη και ωρίμανση του ελαιόκαρπου, τον σχηματισμό του ελαιόλαδου καθώς και την περιεκτικότητά του σε συστατικά σχετιζόμενα με την ανθρώπινη διατροφή και υγεία. Θα αποκτηθεί η απαιτούμενη γνώση ώστε:

α) να προσδιοριστεί επιστημονικά και με ακρίβεια ο βέλτιστος χρόνος συγκομιδής του ελαιόκαρπου, με ολιστικό προσδιορισμό όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων,

β) να παραχθεί άριστη ποιότητα θέτοντας ορθές πρακτικές βάσεις για την βελτίωση της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη, και

γ) να δημιουργηθεί ένα εργαλείο λήψης αποφάσεως για τον προσδιορισμό του άριστου χρόνου συγκομιδής από τους ελαιοπαραγωγούς.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο