Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελαιόλαδο: Προσδιορισμός του άριστου χρόνου συγκομιδής – Συνεργασία ΕΛΜΕΠΑ και Περιφέρειας Κρήτης

ΑρχικήΝέαΕλαιόλαδο: Προσδιορισμός του άριστου χρόνου συγκομιδής - Συνεργασία ΕΛΜΕΠΑ και Περιφέρειας Κρήτης
spot_img

Προγραμματική σύμβαση ΕΛΜΕΠΑ και Περιφέρειας Κρήτης και για βέλτιστη συγκομιδή και ποιότητα του ελαιόλαδου

Στον προσδιορισμό του άριστου χρόνου συγκομιδής της κύριας καλλιεργούμενης ποικιλίας παραγωγής ελαιόλαδου στην Κρήτη, της Κορωνέικης, στοχεύει η προγραμματική σύμβαση η οποία υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του ΕΛΜΕΠΑ-Εργαστήριο ελαιοκομίας και Συστημάτων Αγροοικολογικής Παραγωγής του Τμήματος Γεωπονίας.

- Advertisement -

Το έργο θέτει ως βασικό στόχο την τεκμηρίωση της σχέσης του χρόνου συγκομιδής με την άριστη ποσοτικά και ποιοτικά ελαιοπαραγωγή και τον καθορισμό των ορθών καλλιεργητικών πρακτικών και εισροών για την περαιτέρω βελτίωση του παραγόμενου ελαιόλαδου.

Την ανάγκη επιστημονικής υποστήριξης για βέλτιστη συγκομιδή, με τη δημιουργία δείκτη ωρίμανσης και του ανάλογου εργαλείου υποστήριξης λήψης αποφάσεων από τους παραγωγούς, ανέδειξαν περιπτώσεις υποβάθμισης του παραγόμενου ελαιόλαδου που έλαβαν χώρα πρόσφατα, με δυσμενείς συνέπειες τόσο στο γεωργικό εισόδημα όσο και στην αναγνωρισμένη αξία του προϊόντος.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, κατά την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης, σε αντιπροσωπευτικές ελαιοκομικές περιοχές του νησιού, θα μελετηθούν όλες οι σχετιζόμενες παράμετροι που συντελούν στην ανάπτυξη και ωρίμανση του ελαιόκαρπου, τον σχηματισμό του ελαιόλαδου καθώς και την περιεκτικότητά του σε συστατικά σχετιζόμενα με την ανθρώπινη διατροφή και υγεία. Θα αποκτηθεί η απαιτούμενη γνώση ώστε:

α) να προσδιοριστεί επιστημονικά και με ακρίβεια ο βέλτιστος χρόνος συγκομιδής του ελαιόκαρπου, με ολιστικό προσδιορισμό όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων,

β) να παραχθεί άριστη ποιότητα θέτοντας ορθές πρακτικές βάσεις για την βελτίωση της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη, και

γ) να δημιουργηθεί ένα εργαλείο λήψης αποφάσεως για τον προσδιορισμό του άριστου χρόνου συγκομιδής από τους ελαιοπαραγωγούς.

ΑΠΕ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα