Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ελληνική Κτηνιατρική Ακαδημία ” τα βάζει” με την EFSA – Δεν ευθύνεται μόνο το κρέας για τις νιτροζαμίνες!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Ελληνική Κτηνιατρική Ακαδημία " τα βάζει" με την EFSA - Δεν ευθύνεται μόνο το κρέας για τις νιτροζαμίνες!
spot_img

Διευκρινήσεις της Ελληνικής Κτηνιατρικής Ακαδημίας για την ανακοίνωση της EFSA σχετικά με τις νιτροζαμίνες στο κρέας.

H Ελληνική Κτηνιατρική Ακαδημία εξέδωσε ανακοίνωση σχολιάζοντας την τελευταία προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων -EFSA- σχετικά με τις νιτροζαμίνες στα τρόφιμα. Στις 28 Μαρτίου 2023 η EFSA γνωμοδότησε πως η έκθεση των καταναλωτών σε νιτροζαμίνες, ενώσεις που μπορούν να παραχθούν στα τρόφιμα κατά την προετοιμασία και την επεξεργασία τους, εγείρει ανησυχία για την υγεία.

H EFSA παραδέχθηκε πως δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια τρόφιμα ακριβώς υπάρχουν νιτροζαμίνες  ενώ επεσήμανε δέκα από αυτές ως καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές δηλαδή μπορεί να βλάψουν το DNA. Η εκτίμηση κινδύνου της EFSA περιορίστηκε σε εκείνα τα 10 καρκινογόνα N‐NA που εμφανίζονται στα τρόφιμα (TCNAs), δηλαδή NDMA, NMEA, NDEA, NDPA, NDBA, NMA, NSAR, NMOR, NPIP και NPYR.

 Η πιο σημαντική ομάδα τροφίμων που συμβάλλει στην έκθεση σε νιτροζαμίνες είναι το κρέας και τα προϊόντα κρέατος είπε η EFSA αλλά οι νιτροζαμίνες μπορεί επίσης να υπάρχουν σε άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων λαχανικών, των δημητριακών, του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων ή των τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, τουρσί και καρυκεύματα.

Η Ελληνική Κτηνιατρική Ακαδημία, υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της πως ο μέσος καταναλωτής είναι λανθασμένα ενημερωμένος πως η επιβάρυνση του οργανισμού του από νιτροζαμίνες οφείλεται μόνο στην κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του.

«Έχει αποδειχθεί εδώ και δεκαετίες ότι άλλα τρόφιμα και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ευθύνονται για την επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού με νιτρικά άλατα, τα οποία στη συνέχεια ανάγονται σε νιτρώδη, όπως λαχανικά, φρούτα, γάλα και γαλακτοκομικά, ψωμί νερό, επεξεργασμένα ψάρια, κακάο μπύρα και άλλα αλκοολούχα ποτά, επεξεργασμένα λαχανικά, δημητριακά, προϊόντα ζύμωσης και άλλα» λέει η ΕΚΑ και συστήνει στους καταναλωτές να ακολουθούν ποικίλη διατροφή και στους παραγωγούς περιορισμένη χρήση λιπασμάτων προκειμένου να μειωθούν τα νιτρικά που υπάρχουν φυσικά στα τρόφιμα και στο νερό.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Κτηνιατρικής Ακαδημίας

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα