Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
16.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πέρκα ελληνικής προέλευσης γεμάτη παράσιτα – Η Ρουμανία ενημέρωσε την Ευρώπη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠέρκα ελληνικής προέλευσης γεμάτη παράσιτα - Η Ρουμανία ενημέρωσε την Ευρώπη
spot_img

Οι Αρχές της Ρουμανίας κατέστρεψαν φορτίο με ελληνική πέρκα λόγω μόλυνσης από παράσιτα

Οι Αρχές της Ρουμανίας ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, για πιθανό κίνδυνο από πέρκα προέλευσης Ελλάδας λόγω παρασιτικής προσβολής. Το RASFF είναι μία πλατφόρμα ενημέρωσης που διασφαλίζει την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών  (αποστολή, λήψη και απάντηση) σχετικά με τους κινδύνους στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (χημικά, βιολογικά, φυσικά και αλλεργιογόνα) μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

- Advertisement -

Ο έλεγχος έγινε στις 24 Μαρτίου με δειγματοληψία σε προϊόντα που ήδη πωλούνταν στην αγορά της Ρουμανίας και ολόκληρη η ποσότητα καταστράφηκε. Η επίσημη αναφορά της Ρουμανίας στο RASFF είναι «Παρουσία μορφών προνυμφών στην κοιλιακή κοιλότητα και τον μυϊκό ιστό της πέρκας».

Συνολικά 885 κοινοποιήσεις υποβλήθηκαν στο RASFF μεταξύ 1993 και 2023 στην κατηγορία, «παρασιτική προσβολή» σε ψάρια και τις περισσότερες φορές σχετίζονταν με το Anisakis spp. Ο μεγαλύτερος αριθμός ειδοποιήσεων αφορούσε το σκουμπρί του Ατλαντικού ( Scomber scombrus ), τον ευρωπαϊκό μερλούκιο ( Merluccius merluccius ), την ευρωπαϊκή πεσκαντρίτσα ( Lophius piscatorius ), το ασημένιο σπαθόψαρο ( Lepidopus caudatus ), τον μπακαλιάρο του Ατλαντικού ( Gadus ) και τον ευρωπαϊκό γαύρο ( Engraulis encrasicolus ).

Οι περισσότερες κοινοποιήσεις αφορούσαν σε μολυσμένα ψάρια από την Ισπανία, τη Γαλλία και το Μαρόκο που κατείχαν το 50% των ειδοποιήσεων και το παράσιτο εντοπίστηκε στα περισσότερα προϊόντα μετά από επίσημους ελέγχους στην αγορά. Μετά την κατάποση ζωντανού Anisakis spp. οι προνύμφες του μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση, αντίδραση ευαισθητοποίησης ή και τα δύο. Η ασθένεια που ονομάζεται ανισακίαση προκαλεί κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο, διάταση της κοιλιάς, διάρροια, αίμα και βλέννα στα κόπρανα και ήπιο πυρετό και, σε ευαίσθητα άτομα, οξεία και υποτροπιάζουσα κνίδωση. Προηγούμενες λοιμώξεις με Anisakis spp. έχουν αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου και του παχέος εντέρου.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.

Σήμα κινδύνου για τη δημόσια υγεία – Ανακαλύφθηκε άγνωστο έως σήμερα στέλεχος σαλμονέλας από Ιταλούς ερευνητές

Εμφάνιση Salmonella enterica που φέρει γονίδιο καρβαπενεμάσης bla OXA-181 στην Ιταλία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα