Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
24.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνική βιομηχανία Τροφίμων: Αναγκαίες οι διαπιστευμένες αναλύσεις για PFAS στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕλληνική βιομηχανία Τροφίμων: Αναγκαίες οι διαπιστευμένες αναλύσεις για PFAS στα τρόφιμα
spot_img

Ο Ιωάννης Καϊδατζής, Χημικός, Τεχνικός Διευθυντής των εργαστηρίων Veltia μίλησε στο cibum για την αναγκαιότητα αναλύσεων σε διαπιστευμένα εργαστήρια για την ανίχνευση των “για πάντα χημικών” στα τρόφιμα.

Οι PFAS, είναι γνωστές και ως «για πάντα χημικά». Πρόκειται για τις υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες, που αποτελούν ομάδα ανθρωπογενών ουσιών οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου τόσο στον ανθρώπινο οργανισμό, όσο και στο περιβάλλον.
 
Οι ουσίες αυτές είναι γνωστές και ως «Παντοτινά Χημικά», καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικές όταν βρίσκονται στον οργανισμό ή το περιβάλλον και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως βλάβη στο ήπαρ, παθήσεις του θυροειδούς, παχυσαρκία, υπογονιμότητα, ακόμα και καρκίνο.

Ως αποτέλεσμα, πολλές χώρες να έχουν αρχίσει να περιορίζουν και να καταργούν σταδιακά τη χρήση των PFAS σε διάφορα στάδια παραγωγικών διαδικασιών τροφίμων, νερών αλλά και υλικών συσκευασίας. Ωστόσο, τα PFAS εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε πληθώρα προϊόντων, που δεν έχουν άμεση σχέση με τα τρόφιμα, αλλά που επιμολύνουν το περιβάλλον (και τα τρόφιμα) και κατ’ επέκταση επηρεάζουν την υγεία των ζώντων οργανισμών.

O κ. Ιωάννης Καϊδατζής, Χημικός, Τεχνικός Διευθυντής των εργαστηρίων Veltia, τονίζει πως τα PFAS είναι μια ομάδα με πάνω από 4000 ουσίες, αποτελέσματα της ανθρώπινης δραστηριότητας που χρησιμοποιούνται από το 1940. Οι πολυφθοριωμένες αλκυλικές ουσίες (PFAS) που περιλαμβάνουν το υπερφθοροοκτανοσουλφονικό οξύ (PFOS) και το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) είναι έμμονοι οργανικοί ρύποι που φτάνουν στους ανθρώπους μέσω της τροφικής αλυσίδας. Το PFOS είναι ένας ανθρωπογενής παγκόσμιος ρύπος και οι ενώσεις του μπορούν να βρεθούν σε υφάσματα, χαρτί, χρώματα, βερνίκια, προϊόντα καθαρισμού και χαλιά. Προσελκύει μεγάλη προσοχή για τη διεισδυτικότητα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του. Το PFOS παραμένει στο σώμα και υπολογίζεται ότι χρειάζονται 4 χρόνια για να μειωθεί στο μισό μέσα στον οργανισμό. Το PFOA έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές βιομηχανικές εφαρμογές, όπως χαλιά, ταπετσαρίες, ενδύματα, κερί δαπέδου, υφάσματα, αφρός πυρόσβεσης και στεγανωτικά.

Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, υπογραμμίζει ο κ.  Καϊδατζής υπάρχει πλέον νομικό πλαίσιο με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/2388 και είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται εντατικές αναλύσεις για την παρουσία των PFAS και μάλιστα η ανάλυση αυτή πρέπει να γίνεται σε διαπιστευμένα εργαστήρια, τα οποία έχουν διαπιστευτεί στις συγκεκριμένες ουσίες. Η παροχή μη διαπιστευμένων αναλύσεων σε τόσο κρίσιμες για την υγεία παραμέτρους είναι επικίνδυνη! Ενδέχεται να οδηγήσει σε προβληματικά αποτελέσματα και λανθασμένες δράσεις. Επιπλέον, τα εξαιρετικά χαμηλά όρια ποσοτικοποίησης απαιτούν ιδιαίτερα ακριβείς μεθόδους, ισχυρό εργαστηριακό εξοπλισμό και έμπειρο προσωπικό.

Τα διαπιστευμένα εργαστήρια υποχρεούνται να χρησιμοποιούν αναγνωρισμένες μεθόδους στην ανάλυση δειγμάτων για την παρουσία και τη ποσοστικοποίηση των PFAS. Αυτές οι μέθοδοι βασίζονται σε διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα, όπως αυτά που αναπτύχθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO).

Με τις αναλύσεις τροφίμων και νερών για PFAS σε διαπιστευμένα εργαστήρια, είναι δυνατό να εντοπιστούν προϊόντα που περιέχουν υψηλά επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών και να ληφθούν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα, όπως η ανάκληση ή η αναμόρφωση των προϊόντων αυτών. Αυτό βοηθά στην προστασία των καταναλωτών από πιθανούς κινδύνους για την υγεία τους που σχετίζονται με την έκθεση σε αυτές τις ουσίες. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας δείχνει ότι υπάρχει παρουσία PFAS σε τρόφιμα.

Επιπλέον, από τις αναλύσεις για PFAS ενδέχεται να προκύψουν αποτελέσματα που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό πιθανών πηγών μόλυνσης και στην ανάπτυξη στρατηγικών για τη μείωση ή την εξάλειψη της χρήσης αυτών των ουσιών στο μέλλον. Αυτό είναι σημαντικό για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την ανάπτυξη και τη διασφάλιση βιώσιμων πρακτικών παραγωγής.

H Veltia Labs for LifeA Tentamus company, επεκτείνοντας την ήδη υπάρχουσα διαπίστευση της ανάλυσης PFAS στο νερό, πρόσφατα διαπίστευσε 21 ουσίες της κατηγορίας αυτής και σε Τρόφιμα ζωικής προέλευσης (ψάρι, κρέας, αυγά, γάλα, κ.α.), συμπεριλαμβανομένων αυτών της νομοθεσίας, καθιστώντας τη ως το πρώτο και μοναδικό έως σήμερα εργαστήριο στην Ελλάδα που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο.

Η επικύρωση της μεθόδου καλύπτει πλήρως τα όρια και τα υποστρώματα που ορίζονται από το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2022/2388. Το όριο αναφοράς της μεθόδου μας είναι 0.05 μg/kg και η μέθοδος πραγματοποιείται σε LC-MS/MS.

Προκειμένου να υποστηρίξει την παραπάνω υπηρεσία, η Veltia προχώρησε άμεσα σε μια ιδιαιτέρως μεγάλη επένδυση, εγκαθιστώντας το νέο LC-MS-MS Sciex Tripple Quad 6500+ και σε συνδυασμό με υγρό χρωματογράφο  HPLC PFAS free, αποκλειστικά για τις αναλύσεις PFAS.

Η αποκλειστική χρήση του αναλυτικού εξοπλισμού μόνο για τα PFAS εξασφαλίζει – λόγω της ιδιαιτερότητας της ανάλυσης σε cross contamination – τη δέσμευση μας να παρέχουμε ακριβείς και αξιόπιστες υπηρεσίες στους πελάτες μας.
Είμαστε περήφανοι για το έργο μας και θα παραμείνουμε πιστά αφοσιωμένοι στην υποστήριξη των συνεργατών μας μέσω των υψηλότερων προτύπων ποιότητας και ακρίβειας, διότι πάντα: Your life’s quality, our top priority.

Ιωάννης Καϊδατζής, Χημικός, Τεχνικός Διευθυντής των εργαστηρίων Veltia

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα