Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνική βιομηχανία – βιωσιμότητα: Ενισχύονται οι κανόνες για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές πληροφορίες που πρέπει να αναφέρουν οι εταιρείες

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΕλληνική βιομηχανία - βιωσιμότητα: Ενισχύονται οι κανόνες για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές πληροφορίες που πρέπει να αναφέρουν οι εταιρείες
spot_img

Νομοπαρασκευαστική επιτροπή από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Καλύτερα ενημερωμένοι θα είναι στο άμεσο μέλλον οι Έλληνες καταναλωτές σχετικά με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές πληροφορίες που πρέπει να αναφέρουν οι εταιρείες. Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα συγκροτήθηκε «νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την σύνταξη προσχεδίου νόμου και προκαταρκτικής ανάλυσης συνεπειών ρύθμισης που θα ενσωματώσει στην ελληνική έννομη τάξη την Οδηγία (ΕΕ) 2022/2464 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αφορά στην υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από ορισμένες κατηγορίες οντοτήτων». Μέχρι το τέλος του χρόνου η αρμόδια επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της.

Υπενθυμίζεται ότι με την Οδηγία ενισχύονται οι υφιστάμενοι κανόνες για τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών, θεσπίζονται λεπτομερέστερες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, καθώς και η απαίτηση δημοσιοποίησης πληροφοριών για περισσότερα θέματα βιωσιμότητας σύμφωνα με τα υποχρεωτικά πρότυπα της ΕΕ ενώ, γενικότερα, ενισχύονται οι κανόνες σχετικά με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές πληροφορίες που πρέπει να αναφέρουν οι εταιρείες.

Η οδηγία αφορά σε όλες τις μεγάλες εταιρείες και όλες τις εταιρείες που είναι εισηγμένες σε οργανωμένες αγορές (εκτός από τις εισηγμένες πολύ μικρές επιχειρήσεις) και σε ασφαλιστικές εταιρείες και πιστωτικά ιδρύματα ανεξαρτήτως νομικής μορφής και η συμμόρφωση με τους κανόνες ξεκινά από το 2024 και σταδιακά επεκτείνεται ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας και στις λοιπές έως και το 2026 ή μεταγενέστερα.

Πιο συγκεκριμένα:

– Από το οικονομικό έτος 2024, οι μεγάλες οντότητες δημοσίου συμφέροντος που υπάγονται ήδη στην Οδηγία για τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών (NFRD), ήτοι μεγάλες εταιρείες δημοσίου συμφέροντος, οι οποίες υπερβαίνουν τους 500 εργαζομένους κατά μέσο όρο στη διάρκεια ενός οικονομικού έτους υποχρεούνται να υποβάλλουν εκθέσεις από το έτος 2025.

– Από το οικονομικό έτος 2025, οι μεγάλες οντότητες που δεν υπάγονται ήδη στην Οδηγία για τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών (NFRD) και πληρούν δύο από τα τρία κριτήρια, ήτοι επιχειρήσεις με μέσο όρο απασχολούμενων 250 άτομα, ή/και σύνολο ισολογισμού 20.000.000 ευρώ ή/και καθαρό κύκλο εργασιών 40.000.000 ευρώ, υποχρεούνται να υποβάλλουν εκθέσεις από το έτος 2026.

– Από το οικονομικό έτος 2026, οι εισηγμένες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες είναι οντότητες δημοσίου συμφέροντος, τα μικρά και μη πολύπλοκα πιστωτικά ιδρύματα και οι εξαρτημένες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, υποχρεούνται να υποβάλλουν εκθέσεις από το έτος 2027. Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δύναται να δοθεί μια μεταβατική περίοδος δύο ετών (μέχρι το 2028) και να εξαιρεθούν από τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας.

Τα κράτη-μέλη έχουν προθεσμία μεταφοράς των διατάξεων της οδηγίας στην εθνική τους έννομη τάξη μέχρι τις 6 Ιουλίου 2024.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Το ECDC συνδέει την γρίπη των πτηνών με ανεξήγητες νευρολογικές ασθένειες σε ανθρώπους!

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων συστήνει επαγρύπνηση στις Αρχές Δημόσιας Υγείας.

Αιθυλένιο σε μπανάνες και άλλα φρούτα: Επικίνδυνο για την υγεία ή φυσική ορμόνη;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αιθυλένιο, το οποίο έχετε "δει" πολλάκις χωρίς να το ξέρετε!

Ζυμαρικά από όσπρια: Η νέα τάση και… λύση για την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά

Ένα από τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων ζυμαρικών, είναι πως αποτελούν τον "δούρειο ίππο" για την κατανάλωση οσπρίων από παιδιά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα