Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση του ΣΕΒΙΤΕΛ στο olivenews

ΑρχικήΝέαΕλληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση του ΣΕΒΙΤΕΛ στο olivenews
spot_img

Άμεση απάντηση του ΣΕΒΙΤΕΛ σε δημοσιεύματα του olivenews σχετικά με την παρουσία αρωματικών υδρογονανθράκων ορυκτελαίων στο ελληνικό ελαιόλαδο.

Με αφορμή το από 22/7/2024 Δελτίο Τύπου του ΣΕΒΙΤΕΛ, το οποίο περιείχε σειρά αιτημάτων προς το ΥπΑΑΤ, ο εκδότης του olivenews κ. Β. Ζαμπούνης προέβη στις 29/7/2024 και 31/7/2024 σε δημοσιεύματα κατά του ΣΕΒΙΤΕΛ και της ΕΔΟΕ, προσπαθώντας για μια ακόμα φορά να πείσει το αναγνωστικό του κοινό ότι δήθεν εξυφαίνεται, σκοπίμως και μεθοδευμένα, τρομοκράτηση των ελαιοπαραγωγών, από πλευράς θεσμικών εκπροσώπων της ελαιοκομίας (ΣΕΒΙΤΕΛ και ΕΔΟΕ), σε σχέση με τις επερχόμενες εξελίξεις στον ελαιοκομικό τομέα και το επίπεδο των τιμών του ελαιολάδου.

Με τίτλους οι οποίοι δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με το περιεχόμενο του Δελτίου Τύπου («στα 80 λεπτά το κιλό η τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο νέας σοδειάς 2024/25! Η μισή παραγωγή θα πάει για βιοντίζελ αυτοκινήτων. Οι καταναλωτές να φάνε …σπορέλαια. Όλο το παρασκήνιο»), («Συγκρίνοντας Ελλάδα – Ισπανία, ανακαλύψαμε τα κίνητρα της ανακοίνωσης ΣΕΒΙΤΕΛ – ΕΔΟΕ»), αλλά ούτε και με το περιεχόμενο των δηλώσεων στις οποίες επί μήνες προβαίνουν επί του θέματος στελέχη του τομέα στην Ελλάδα και στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες, ο κ Ζαμπούνης επιδίδεται σε αναφορές που πλήττουν την φήμη του ΣΕΒΙΤΕΛ, της ΕΔΟΕ, αλλά και συνολικά του ελαιοκομικού τομέα τον οποίο ο ίδιος ισχυρίζεται ότι υπηρετεί.

Ο κ. Ζαμπούνης, με το δημοσίευμα αυτό, αντιλαμβανόμαστε ότι επιχειρεί να διαμορφώσει ένα εχθρικό κλίμα μεταξύ ελαιοπαραγωγών και βιομηχανίας με κινδυνολογίες, προκαλώντας ηθική και επαγγελματική βλάβη τόσο στις τυποποιητικές επιχειρήσεις ελαιολάδου όσο και στα φυσικά πρόσωπα του κλάδου τυποποίησης και επιπλέον τους φέρνει σε αντιπαράθεση με τους προμηθευτές και τους ελαιοπαραγωγούς αλλά και αποπροσανατολίζει συνολικά το κοινό από το πραγματικό υπαρκτό πρόβλημα.

Το πρόβλημα με τα ΜΟΑΗ είναι γνωστό στην ελαιοκομική κοινότητα από χρόνια. Με δεδομένες τις νομοπαρασκευαστικές εξελίξεις της τελευταίας διετίας από πλευράς Κοινότητας, οι θεσμικοί εκπρόσωποι της ελαιοκομίας  ευχόμαστε να μην λάβει την έκταση και την ένταση που προαλείφεται και την οποία τα πρώτα δείγματα δείχνουν.

Φυσικά και κανένας δεν έχει πιο σαφή εικόνα, για το ποσοστό των εκτρεπομένων ελαιολάδων, από τις επιχειρήσεις του τομέα, οι οποίες ελέγχουν καθημερινά εκατοντάδες δείγματα προϊόντος από το χωράφι, με κύριο μέλημα τους να διασφαλίσουν την ποιότητα του τελικού τους προϊόντος και την φήμη τους.

Ο προφανής αποκλεισμός από την αγορά τροφίμων των ποσοτήτων ελαιολάδου που εντοπίζονται εκτρεπόμενες του ορίου που η Ε.Ε προτείνει να θεσπιστεί (2ppm στα ελαιόλαδα και 10 ppm στα πυρηνέλαια, όρια που ήδη ορισμένες χώρες πριν την ψήφιση του ενωσιακού κανονισμού το εφαρμόζουν), και ο οποίος αποκλεισμός νομοτελειακά θα συμβεί, δεν θα έχει ουσιώδη επίπτωση στις τυποποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναζητούν προς τυποποίηση και θα αγοράζουν μόνον τα «εντός ορίων» ελαιόλαδα.

Η σοβαρή επίπτωση θα αφορά τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι, είτε από άγνοια λόγω ελλιπούς ενημέρωσης είτε από υποτίμηση του κινδύνου, δεν θα έχουν τηρήσει τις ενδεδειγμένες ορθές γεωργικές πρακτικές οι οποίες μπορούν να εξαλείψουν το πρόβλημα, και οι οποίοι θα βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να πωλήσουν το προϊόν τους σαν τρόφιμο, από την στιγμή που το προϊόν θα εκτρέπεται των νομοθετημένων ορίων.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι προβληματικές παρτίδες δεν μπορούν να υποστούν κατεργασία ως μειονεκτικά ελαιόλαδα, δεν θα χαρακτηρίζονται ως τρόφιμα και θα προορίζονται μόνον για χρήση εκτός ανθρώπινης κατανάλωσης, ήτοι ως πρώτη ύλη π.χ. της βιομηχανίας βιοκαυσίμων.

Είναι βέβαιο ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει πραγματική καταστροφή, όχι μόνον για την Ελληνική αλλά και την παγκόσμια ελαιοκομία. Θεωρούμε λοιπόν ότι η δημοσιοποίηση του προβλήματος και η επισήμανση των κινδύνων, όσον και αν αυτή η δημοσιοποίηση είναι ενοχλητική, είναι ο μόνος τρόπος για να καταστεί σαφές σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να είναι συντονισμένη και αποτελεσματική, με την συμμετοχή και ενεργοποίηση τόσο της Πολιτείας όσο και των θεσμικών εκπροσώπων της ελαιοκομίας.

Κάθε νοήμων άνθρωπος μπορεί να κατανοήσει τις συνέπειες που ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει για τους ελαιοπαραγωγούς, αλλά και την Ελληνική ελαιοκομία συνολικά, και το ελάχιστο που θα περιμέναμε από τον κ. Ζαμπούνη θα ήταν να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή. Με δεδομένη την επί δεκαετίες ενασχόληση του με τα θέματα της ελαιοκομίας και την τουλάχιστον αναμενόμενη βαθιά του γνώση πάνω σε αυτά, περιμέναμε να συνδράμει με δημοσιεύματα του την προσπάθεια, που γνωρίζει πολύ καλά ότι καταβάλλουν εδώ και δύο χρόνια ΣΕΒΙΤΕΛ και ΕΔΟΕ σε όλα τα επίπεδα για το θέμα αυτό.

Αν ο κ. Ζαμπούνης θεωρεί ότι το ΥπΑΑΤ, ενώ γνωρίζει το πρόβλημα από διετίας, έχει ήδη προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες και έχει λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εμείς ως θεσμικοί φορείς της ελαιοκομίας, οι οποίοι διακριτικά επί 3 χρόνια έχουμε επισκεφθεί και επισημάνει τις επερχόμενες συνέπειες σε όλους τους πολιτικούς προϊσταμένους αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥπΑΑΤ, γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα και από πρώτο χέρι τα ως τώρα αποτελέσματα.

Πρώτιστο λοιπόν μέλημα μας είναι η άμεση αφύπνιση όλου του μηχανισμού της Πολιτείας αλλά και του συνόλου της Ελληνικής ελαιοκομικής κοινότητας για να μην χαθεί και η επόμενη ελαιοκομική περίοδος 2024/25, με καταστροφικά για την Ελληνική ελαιοκομία αποτελέσματα.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου και οι θεσμικοί εκπρόσωποι της ελαιοκομίας, θα συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους  που δεν είναι άλλο από την προστασία και την προβολή του εθνικού μας προϊόντος.

Στην προσπάθεια μας αυτή πραγματοποιήσαμε στη διάρκεια του 2023/24 τρεις ημερίδες ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων του τομέα, σε Αθήνα, Καλαμάτα και Ηράκλειο, σε δύο από τις οποίες προεξάρχοντα ρόλο και συμμετοχή είχε ο τότε πρόεδρος της 4Ε καθηγητής κ. Σταύρος Βέμμος. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το θυμάται πολύ καλά ο ιδρυτής και σημερινός Πρόεδρος της 4Ε κ. Ζαμπούνης.

Τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι κάθε κριτική, από όπου και αν προέρχεται, είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να είναι στη βάση επιχειρημάτων, εμπεριστατωμένη  και τεκμηριωμένη, στοιχεία που με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι δεν υπήρχαν στο άρθρο του κ. Ζαμπούνη το οποίο βλέπει μόνο «θεσμικό παρασκήνιο», το οποίο δήθεν επιβουλεύεται τον κόπο των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών.

Προφανές επίσης είναι ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας, στηρίζει με την εμπιστοσύνη του, τον επί 41 συναπτά έτη  Διευθυντή του και άμισθο Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΕΔΟΕ κ. Γιώργο Οικονόμου.

Τέλος καθιστούμε σαφές ότι η παρούσα ανακοίνωση απευθύνεται προς τους ενδιαφερομένους και προς ορθή ενημέρωσή τους και δεν συνιστά κατ’ ουδένα τρόπο απάντηση προς τον συντάκτη του άρθρου της olivenews, θέμα για το οποίο έχει ανατεθεί η αξιολόγησή του απ’ τους δικηγόρους των θιγομένων και για τις δέουσες ενέργειές τους σύμφωνα με τον νόμο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο