Ερευνητές στην Αυστραλία έχουν κάνει μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσθήκη επιλογών κατά τη θεραπεία των λοιμώξεων από ένα σημαντικό τροφιμογενές παθογόνο, τη Listeria.
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ βρήκαν έναν τρόπο να εμποδίσουν τη Listeria να δημιουργήσει τις λοιμογόνες πρωτεΐνες που επιτρέπουν στα βακτήρια να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η ελπίδα είναι ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLOS Pathogens, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τη θεραπεία των Λιστεριώσεων.
Ο καθηγητής Antje Blumenthal είπε ότι μόλις καταναλωθεί, η Listeria μπορεί να “κρυφτεί” από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και να πολλαπλασιαστεί μέσα στα κύτταρα.
“Αντί να σκοτώνουν τα βακτήρια, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού χρησιμοποιούνται από τα βακτήρια για να πολλαπλασιαστούν και συχνά σκοτώνονται από τη Listeria, η οποία αυξάνεται μέσα τους. Η μελέτη μας έδειξε ότι τα βακτήρια θα μπορούσαν να καθαριστούν με ένα μικρό αναστολέα που μοιάζει με φάρμακο που στοχεύει τον κύριο ρυθμιστή των πρωτεϊνών που βοηθούν τη Listeria να αναπτυχθεί στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο αναστολέας βοήθησε τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιβιώσουν από τη μόλυνση και να σκοτώσουν τα βακτήρια»,είπε.
Η διακοπή της ανάπτυξης Listeria στα κύτταρα του ανοσοποιητικού
Τα λοιμογόνα γονίδια της Listeria ελέγχονται από θετικό ρυθμιστικό παράγοντα Α (PrfA). Τα ευρήματα ενθαρρύνουν την περαιτέρω διερεύνηση του PrfA ως δυνητικού στόχου για τα αντιμικροβιακά. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τι συμβαίνει στο παθογόνο όταν το PrfA αναστέλλεται για αρκετές ημέρες χρησιμοποιώντας διαφορετικές μελέτες.
Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τον κύριο ρυθμιστή – ο οποίος ελέγχει τις πρωτεΐνες που καθιστούν τη Listeria λοιμώδη – έχουν βασιστεί κυρίως σε κατασκευασμένα βακτήρια ή μεταλλαγμένες εκδόσεις αυτών των πρωτεϊνών.
Ο Blumenthal δήλωσε σύμφωνα με το Food Safety News ότι η ανακάλυψη αυτή σε συνδυασμό με άλλες εργασίες θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν την ανάπτυξη αναστολέων και φαρμάκων για τη θεραπεία της λιστερίωσης.
Σχετικά με τις λοιμώξεις από Listeria
Τα τρόφιμα που έχουν επιμολυνθεί με Listeria monocytogenes μπορεί να μην φαίνονται ή να μυρίζουν σαν χαλασμένα, αλλά μπορούν ακόμα να προκαλέσουν σοβαρές και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις. Όποιος έχει αναπτύξει συμπτώματα λοίμωξης από Listeria θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική περίθαλψη και να ενημερώσει τους γιατρούς του για πιθανή έκθεση στο βακτήριο.
Επίσης, μπορεί να χρειαστούν έως και 70 ημέρες μετά την έκθεση στο Listeria για να αναπτυχθούν συμπτώματα λιστερίωσης.
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από Listeria μπορεί να περιλαμβάνουν έμετο, ναυτία, επίμονο πυρετό, μυϊκούς πόνους, σοβαρό πονοκέφαλο και δυσκαμψία του αυχένα. Απαιτούνται ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση λοιμώξεων από λιστερίωση, οι οποίες μπορούν να μιμηθούν άλλες ασθένειες.
Οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα όπως οι καρκινοπαθείς που έχουν εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων και άλλων επιπλοκών. Αν και οι μολυσμένες έγκυες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν μόνο ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, οι λοιμώξεις τους μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό, λοίμωξη του νεογέννητου ή ακόμη και θνησιγένεια.