Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι οι διαιτητικές τιμές αναφοράς DRVs;

ΑρχικήΝέαΤι είναι οι διαιτητικές τιμές αναφοράς DRVs;
spot_img

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή που παρέχει επαρκείς ποσότητες διαφόρων θρεπτικών συστατικών για τη διατήρηση της υγείας και της ευημερίας.

Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, το λίπος, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και το νερό είναι όλα θρεπτικά συστατικά. Κάθε θρεπτικό συστατικό έχει μια ιδιαίτερη λειτουργία στο ανθρώπινο σώμα. Η ποσότητα κάθε μεμονωμένου θρεπτικού συστατικού που απαιτείται για τη διατήρηση της υγείας ενός ατόμου ονομάζεται απαίτηση θρεπτικών ουσιών. Οι απαιτήσεις θρεπτικών ουσιών ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, η φυσιολογική κατάσταση (όπως η εγκυμοσύνη), οι διατροφικές συνήθειες και το γενετικό υπόβαθρο είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες.

Οι διαιτητικές τιμές αναφοράς (DRV) είναι ένας όρος-ομπρέλα για ένα σύνολο τιμών αναφοράς θρεπτικών ουσιών που περιλαμβάνει τη μέση απαίτηση (AR),την πρόσληψη αναφοράς πληθυσμού (PRI), την επαρκή πρόσληψη (AI) και το εύρος πρόσληψης αναφοράς για μακροθρεπτικά συστατικά (RI).

Αυτές οι τιμές καθοδηγούν τους επαγγελματίες σχετικά με την ποσότητα ενός θρεπτικού συστατικού που απαιτείται για τη διατήρηση της υγείας σε ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο ή ομάδα ανθρώπων. Τα DRV περιλαμβάνουν επίσης το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης (UL), το οποίο είναι η μέγιστη ποσότητα θρεπτικού συστατικού που μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα DRV δεν είναι στόχοι θρεπτικών ουσιών ή ατομικές συστάσεις. Χρησιμοποιούνται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της για την έκδοση συστάσεων σχετικά με την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών στους καταναλωτές. Τα DRV χρησιμοποιούνται επίσης ως βάση για πληροφορίες σχετικά με τις ετικέτες των τροφίμων και για τη θέσπιση διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν υγιεινές διαιτητικές επιλογές.

Τα DRV προορίζονται για υγιείς ανθρώπους. Όσοι πάσχουν από ασθένειες μπορεί να έχουν διαφορετικές ανάγκες. Οι επαγγελματίες υγείας παρέχουν καθοδήγηση σε άτομα ή ομάδες με συγκεκριμένες ανάγκες.

Οι ειδικοί διατροφής της EFSA δοκιμάζουν επί του παρόντος το σχέδιο καθοδήγησης σχετικά με νέες αξιολογήσεις για τη δημιουργία ULs για εννέα βιταμίνες και μέταλλα. Μετά από πιλοτική φάση, οι κατευθυντήριες γραμμές θα οριστικοποιηθούν και θα αναδημοσιευθούν.

Πρόσφατα, στα τέλη του 2021, ομάδα NDA ολοκλήρωσε την επιστημονική γνώμη σχετικά με το UL για τα διαιτητικά σάκχαρα, κατόπιν αιτήματος πέντε σκανδιναβικών χωρών. Η δημοσίευση έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2022.

Η EFSA καλείται να επικαιροποιήσει τα ΜΕΔ για επτά μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και ανόργανα συστατικά): τη βιταμίνη Α, τη βιταμίνη Β6, τη βιταμίνη D, τη βιταμίνη Ε, το βήτα-καροτένιο, τον σίδηρο, το μαγγάνιο και το φυλλικό/φολικό οξύ.

Ο ρόλος της EFSA

Η EFSA παρέχει ανεξάρτητες επιστημονικές συμβουλές σχετικά με την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών στους διαχειριστές κινδύνων της ΕΕ και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Οι συμβουλές μας παρέχουν μια σημαντική βάση αποδεικτικών στοιχείων για τη βάση των διατροφικών πολιτικών, τον καθορισμό στόχων δημόσιας υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή και την ανάπτυξη ενημερωτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την υγιεινή διατροφή. Είναι σημαντικό ότι δεν είναι ο ρόλος της EFSA να καθορίζει διατροφικούς στόχους για τους πληθυσμούς ή συστάσεις για τα άτομα. Οι επιστημονικές της συμβουλές υποστηρίζουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο και τους επαγγελματίες υγείας που είναι υπεύθυνοι για αυτό το έργο.

Το 2005, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την EFSA να επανεξετάσει και να επικαιροποιήσει τις διαιτητικές τιμές αναφοράς για την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και ενέργειας που θεσπίστηκαν το 1993 από την επιστημονική επιτροπή τροφίμων (που ήταν ο πρόδρομος της EFSA). Η ομάδα της EFSA για τα διαιτητικά προϊόντα, τη διατροφή και τις αλλεργίες (NDA Panel) έθεσε τα θεμέλια για το έργο αυτό σε μια επιστημονική γνωμοδότηση του 2010 σχετικά με τις γενικές αρχές για την παραγωγή και την εφαρμογή των DRV. Η επιτροπή NDA ολοκλήρωσε αυτό το έργο το 2019, παράγοντας συνολικά 34 επιστημονικές γνωμοδοτήσεις που συνιστούν τα DRVs για νερό, λίπη, υδατάνθρακες και διαιτητικές ίνες, πρωτεΐνες,ενέργεια, καθώς και 14 βιταμίνες και 15 μέταλλα.

Επιπλέον, οι επιστήμονές της Αρχής παρέχουν συμβουλές σχετικά με τον καθορισμό ανεκτών ανώτερων επιπέδων πρόσληψης (UL) για βιταμίνες και μέταλλα. Αυτές οι τιμές αντιπροσωπεύουν την υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη θρεπτικών ουσιών κατά τη διάρκεια μιας ζωής που είναι απίθανο να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία στον άνθρωπο. Τα UL χρησιμοποιούνται επίσης ως σημείο αναφοράς στις αξιολογήσεις της EFSA σχετικά με την ασφάλεια των πηγών θρεπτικών ουσιών που προστίθενται στα συμπληρώματα διατροφής.

Η EFSA λαμβάνει αιτήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν τα UL για θρεπτικά συστατικά και οι ολοκληρωμένες αξιολογήσεις περιλαμβάνουν τη βιταμίνη D σε βρέφη και τα διαιτητικά σάκχαρα.

Σε τι χρησιμεύουν τα DRV;

Τα DRV είναι βασικές έννοιες στον τομέα της διατροφής. Παρέχουν την επιστημονική βάση πάνω στην οποία χτίζονται οι διατροφικές συστάσεις. Χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες διατροφής και υγείας στη διατροφική αξιολόγηση και το σχεδιασμό διατροφής, σε πληθυσμιακά και ατομικά επίπεδα. Μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για τους διαχειριστές κινδύνων ή τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να καθορίσουν τιμές αναφοράς στην επισήμανση των τροφίμων και να θεσπίσουν διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές με βάση τα τρόφιμα. Είναι επίσης χρήσιμα για τους κατασκευαστές τροφίμων για τη σύνθεση προϊόντων και για τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην έρευνα διατροφής.

Ποια είναι η μεθοδολογία για τον καθορισμό των DRV;

Η Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων (SCF) – προκάτοχος της EFSA – εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη ανεκτών ανώτερων επιπέδων πρόσληψης (ULS) για βιταμίνες και μέταλλα. Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές περιγράφουν τις γενικές αρχές που χρησίμευσαν ως βάση για την αξιολόγηση των δυσμενών επιπτώσεων των μικροθρεπτικών συστατικών στον άνθρωπο και τον καθορισμό των UL που πραγματοποιήθηκαν από την επιτροπή SCF και την επιτροπή της EFSA για τα διαιτητικά προϊόντα, τη διατροφή και τις αλλεργίες (NDA). Η επιτροπή NDA επανεξέτασε τις κατευθυντήριες γραμμές το 2021 και θα τις οριστικοποιήσει μετά από πιλοτική φάση των εν εξελίξει αξιολογήσεων.

Για τα DRV εκτός των UL, το πλαίσιο της EFSA βασίζεται σε γνώμη σχετικά με τις αρχές για τον υπολογισμό και την εφαρμογή των τιμών αναφοράς για τη διατροφή. Παρέχει την ορολογία και τους ορισμούς και εξηγεί τις μεθόδους και τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή DRVs. Παρέχει επίσης κατευθυντήριες αρχές για την εφαρμογή των DRV.

Τα κριτήρια στα οποία στηρίζονται τα DRV της EFSA περιγράφονται σε κάθε επιστημονική γνώμη.

Γιατί υπάρχουν διαφορετικοί τύποι τιμών για να εκφράσουν τις απαιτήσεις σε θρεπτικές ουσίες;

Η απαίτηση για ένα θρεπτικό συστατικό ποικίλλει μεταξύ των ατόμων. Η μέση απαίτηση (AR) και η πρόσληψη αναφοράς πληθυσμού (PRI) περιγράφουν την κατανομή των απαιτήσεων σε έναν πληθυσμό. Αυτά δίνουν την πρόσληψη ενός θρεπτικού συστατικού που ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες, αντίστοιχα, των μισών ή περισσότερων ανθρώπων του πληθυσμού. Με την παραδοχή ότι οι επιμέρους απαιτήσεις για ένα θρεπτικό συστατικό κατανέμονται συνήθως σε έναν πληθυσμό, το PRI υπολογίζεται ως AR συν διπλάσια από την τυπική απόκλιση (SD). Στην πράξη, το SD είναι σπάνια γνωστό και θεωρείται προεπιλεγμένος συντελεστής διακύμανσης για την παραγωγή ΙΤΕ. Εάν το AR για μια θρεπτική ουσία δεν μπορεί να προσδιοριστεί, δεν μπορεί να προκύψει και το PRI.

Όταν δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για τον προσδιορισμό του AR (και PRI), μπορούν να προταθούν δύο άλλες τιμές – επαρκής πρόσληψη (AI)και εύρος πρόσληψης αναφοράς για μακροθρεπτικά συστατικά (RI).

Η επαρκής πρόσληψη (AI)είναι το επίπεδο πρόσληψης που υποτίθεται ότι είναι επαρκές με βάση παρατηρήσεις από ομάδες φαινομενικά υγιών ανθρώπων. Περιλαμβάνει περισσότερη κρίση από ό, τι χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό ενός AR ή PRI. Ο πρακτικός υπαινιγμός της AI είναι παρόμοιος με αυτόν ενός PRI, δηλαδή για να περιγράψει το επίπεδο πρόσληψης ενός θρεπτικού συστατικού που θεωρείται επαρκές για την καλή υγεία. Η διάκριση με τους όρους αφορά κυρίως τη διαφορετική επιστημονική βάση στην οποία στηρίζονται.

Τα RIs συνήθως καθορίζονται για το συνολικό λίπος και τους συνολικούς υδατάνθρακες με βάση τη σχετική συμβολή τους στη συνολική πρόσληψη ενέργειας. Υποδεικνύουν το εύρος των προσλήψεων μιας πηγής ενέργειας που είναι επαρκής για τη διατήρηση της υγείας.

Το είδος της τιμής και τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται, αποφασίζονται κατά περίπτωση για κάθε θρεπτικό συστατικό, ανάλογα με τα διαθέσιμα δεδομένα.

Τα DRV ισχύουν για άτομα που πάσχουν από ασθένειες;

Τα DRV προορίζονται για υγιείς ανθρώπους. Όσοι πάσχουν από ασθένειες μπορεί να έχουν διαφορετικές ανάγκες. Οι επαγγελματίες υγείας παρέχουν καθοδήγηση σε άτομα ή ομάδες με συγκεκριμένες ανάγκες.

Πώς ορίζονται οι πληθυσμοί-στόχοι;

Τα DRV αναπτύσσονται για διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες. Η επιλογή των ομάδων βασίζεται σε διαφορές στις απαιτήσεις θρεπτικών ουσιών που σχετίζονται με την ταχύτητα ανάπτυξης, την αλλαγή στην ενδοκρινική κατάσταση, όπως στην εφηβεία, και τις διαφορές στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών ή στις λειτουργίες του σώματος, όπως η νεφρική λειτουργία. Εξετάζονται επίσης ειδικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Ως εκ τούτου, τα DRV αναπτύσσονται για διαφορετικά στάδια ζωής και ομάδες φύλου, και για διαφορετικές ηλικιακές σειρές. Για κάθε θρεπτικό συστατικό, οι πληθυσμοί-στόχοι καθορίζονται κατά περίπτωση, ανάλογα με τα διαθέσιμα δεδομένα.

Γιατί τα DRVs δεν προορίζονται για βρέφη κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους;

Για βρέφη κάτω των 6 μηνών, οι διατροφικές απαιτήσεις θεωρούνται γενικά ίσες με την παροχή μητρικού γάλακτος, επομένως δεν έχουν καθοριστεί DRV από την EFSA για την ομάδα αυτή. Ωστόσο, τα βρέφη κατά το πρώτο εξάμηνο μπορεί να έχουν ειδικές διατροφικές απαιτήσεις, οι οποίες καλύπτονται από τις εθνικές πολιτικές δημόσιας υγείας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ DRVs και θρεπτικών στόχων και συστάσεων;

Τα DRV δεν πρέπει να θεωρούνται συστάσεις για τα άτομα. Αντίθετα, τα DRV είναι επιστημονικές αναφορές για επαγγελματίες, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν όταν θέτουν στόχους θρεπτικών ουσιών για πληθυσμούς ή συστάσεις για άτομα. Οι στόχοι και οι συστάσεις για τα θρεπτικά συστατικά είναι προσαρμοσμένα στα εθνικά πλαίσια (π.χ. προτεραιότητες δημόσιας υγείας, διατροφική κατάσταση, διατροφικά πρότυπα, σύνθεση των διαθέσιμων τροφίμων) και, ως εκ τούτου, ενδέχεται να διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Ο καθορισμός διατροφικών στόχων και συστάσεων είναι εκτός των αρμοδιοτήτων της EFSA.

Πού μπορώ να βρω τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις της EFSA σχετικά με τα DRV;

Τα UL για βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που δημοσιεύθηκαν πριν από το 2005 έχουν συνταχθεί σε μία μόνο έκθεση. Οι επιστημονικές γνωμοδοτήσεις σχετικά με τα UL που εκδίδονται έκτοτε, δημοσιεύονται στο περιοδικό της EFSA.

Οι πλήρεις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις σχετικά με τα DRV για την ενέργεια, το νερό, τα μακροθρεπτικά συστατικά και τις διαιτητικές ίνες, καθώς και για τα μικροθρεπτικά συστατικά (εκτός από τα ULs) έχουν συνταχθεί σε ειδικό τεύχος του περιοδικού EFSA.

Όλες οι τιμές DRV, συμπεριλαμβανομένων των ULs, μπορούν επίσης εύκολα να ανακτηθούν μέσω του DRVs Finder.

Πού μπορώ να βρω τα στοιχεία της EFSA για τη σύνθεση των τροφίμων και την κατανάλωση τροφίμων;

Τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η EFSA για τον υπολογισμό της πρόσληψης θρεπτικών ουσιών μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών ομάδων στις ευρωπαϊκές χώρες αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων του οργανισμού για τη σύνθεση των τροφίμων και στην ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για την κατανάλωση τροφίμων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα