Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025
8.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EMA: Τα κρίσιμα φάρμακα στην ΕΕ για την αποφυγή ελλείψεων

ΑρχικήΝέαEMA: Τα κρίσιμα φάρμακα στην ΕΕ για την αποφυγή ελλείψεων
spot_img

Σε ποια φάρμακα δίνει προτεραιότητα για τον εφοδιασμό τους, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC), οι επικεφαλής των οργανισμών φαρμάκων (HMA) και ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δημοσίευσαν την πρώτη έκδοση του ενωσιακού καταλόγου κρίσιμων φαρμάκων . Περιέχει περισσότερες από 200 δραστικές ουσίες φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση που θεωρούνται κρίσιμες για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την ΕΕ/ΕΟΧ, για τα οποία η συνέχεια του εφοδιασμού αποτελεί προτεραιότητα και οι ελλείψεις θα πρέπει να αποφεύγονται. Το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό δίκτυο φαρμάκων θα δώσει προτεραιότητα στα κρίσιμα φάρμακα για δράσεις σε ολόκληρη την ΕΕ για την ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού τους.
Ο κατάλογος είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη στήριξη των προσπαθειών της ΕΕ για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και την πρόληψη των ελλείψεων κρίσιμων φαρμάκων. Η συμπερίληψη στον κατάλογο δεν σημαίνει ότι το φάρμακο είναι πιθανό να παρουσιάσει έλλειψη στο εγγύς μέλλον. Σημαίνει ότι η πρόληψη των ελλείψεων είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η έλλειψη θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική βλάβη στους ασθενείς και να θέσει σημαντικές προκλήσεις για τα συστήματα υγείας. Ένα φάρμακο θεωρείται κρίσιμο εάν χρησιμοποιείται σε σοβαρές ασθένειες και δεν μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί από άλλα φάρμακα, για παράδειγμα σε περίπτωση έλλειψης.

Ο κατάλογος περιέχει δραστικές ουσίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών τομέων και περιλαμβάνει εμβόλια και φάρμακα για σπάνιες ασθένειες. Αντικατοπτρίζει το αποτέλεσμα της επανεξέτασης 600 δραστικών ουσιών που ελήφθησαν από έξι εθνικούς καταλόγους κρίσιμων φαρμάκων. Ο κατάλογος της Ένωσης θα επεκταθεί το 2024 και στη συνέχεια θα ενημερώνεται κάθε χρόνο.

Τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο μπορούν να συνεχίσουν να συνταγογραφούνται και να χρησιμοποιούνται ως συνήθως από ασθενείς και επαγγελματίες υγείας. Πρόσθετες απαιτήσεις αναφοράς για τους κατόχους αδειών κυκλοφορίας και τις εθνικές αρμόδιες αρχές θα θεσπιστούν και θα τεθούν σε ισχύ μόλις τεθεί σε εφαρμογή η προτεινόμενη φαρμακευτική νομοθεσία.
Η δημοσίευση του καταλόγου της Ένωσης δεν θα επηρεάσει τους υπάρχοντες ή τους μελλοντικούς εθνικούς καταλόγους κρίσιμων φαρμάκων. Ωστόσο, θα υποστηρίξει τις προσπάθειες του δικτύου για την κατάρτιση εθνικών καταλόγων όπου δεν υπάρχουν ακόμη. Επιπλέον, θα υποστηρίξει και θα επισπεύσει την ανάλυση της EC για την αλυσίδα εφοδιασμού κρίσιμων φαρμάκων για τον προσδιορισμό πιθανών ευπαθειών, όπως ανακοινώθηκε στην ανακοίνωση της ΕΚ της 24ης Οκτωβρίου.

Η Διευθύνουσα Ομάδα για τις ελλείψεις φαρμάκων (MSSG) της EC και του EMA μπορεί να προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων στην προμήθεια αυτών των φαρμάκων, για την τελική πρόληψη και τον μετριασμό των ελλείψεων.

Ο κατάλογος των κρίσιμων φαρμάκων της Ένωσης συμπληρώνει άλλα μέτρα που εγκρίθηκαν από την ομάδα εργασίας EMA/HMA σχετικά με τη διαθεσιμότητα εγκεκριμένων φαρμάκων και από την MSSG, όπως καλές πρακτικές για τη βιομηχανία και για ασθενείς και επαγγελματικές οργανώσεις στον τομέα της υγείας για την πρόληψη των ελλείψεων φαρμάκων, το MSSG που δημιουργήθηκε πρόσφατα μηχανισμός αλληλεγγύης, η εργαλειοθήκη MSSG και οι συστάσεις της MSSG για ενέργειες για την αποφυγή ελλείψεων βασικών αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο