Μετάβαση στο περιεχόμενο
Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εννέα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια από Γαλλικό τυρί

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕννέα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια από Γαλλικό τυρί
spot_img

Τα προϊόντα από νωπό γάλα και πάλι αιτία σοβαρών ασθενειών

Έντεκα άτομα έχουν αρρωστήσει στη Γαλλία από το σοβαρό ξέσπασμα E. coli (STEC) που παράγει την τοξίνη Shiga η οποία συνδέεται με τυρί από νωπό γάλα. Οι 9 από αυτούς παρουσίασαν αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS) μια σοβαρή επιπλοκή που σχετίζεται με λοιμώξεις από E. coli που προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια.

- Advertisement -

Έρευνες από τη Santé publique France, το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για το E. coli, τη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων (DGAL) και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας (DGS) συνέδεσαν τις ασθένειες με την κατανάλωση των τυριών της εμπορικής επωνυμίας Morbier που παράγεται από την εταιρεία Perrin-Vermot. Η σύνδεση έγινε με βάση επιδημιολογικές πληροφορίες και προσπάθειες ιχνηλασιμότητας. Οι μικροβιολογικοί έλεγχοι στα τυροκομικά προϊόντα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι υπηρεσίες δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη το στέλεχος του E. coli που ευθύνεται ή πληροφορίες για τους ασθενείς.

Τα προϊόντα πωλήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα μεταξύ 12 Νοεμβρίου 2024 και 24 Ιανουαρίου 2025, από το τυροκομείο Perrin-Vermot απευθείας, σε σούπερ μάρκετ ή μέσω μεσαζόντων. Σε εξέλιξη βρίσκεται ανάκληση και απόσυρση τυριών στη Γαλλία και το Λουξεμβούργο. Τα βιολογικά και μακριάς ωρίμανσης Morbiers δεν επηρεάζονται από την ανάκληση.

Οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι το νωπό γάλα και τα τυριά που παρασκευάζονται από νωπό γάλα δεν πρέπει να καταναλώνονται από παιδιά, ιδιαίτερα κάτω των 5 ετών, έγκυες γυναίκες και άτομα με ανοσοκαταστολή.

Τα στοιχεία από τη Santé publique France δείχνουν 143 περιπτώσεις HUS το 2023 σε σύγκριση με 252 το 2022. 

Σχετικά με το E. coli


Όποιος έχει φάει οποιοδήποτε από τα εμπλεκόμενα προϊόντα και έχει αναπτύξει συμπτώματα μόλυνσης από E. coli θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει το γιατρό του για πιθανή τροφική δηλητηρίαση. Απαιτούνται ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση των λοιμώξεων, οι οποίες μπορεί να μιμούνται άλλες ασθένειες.

Τα συμπτώματα των λοιμώξεων από E. coli ποικίλλουν για κάθε άτομο, αλλά συχνά περιλαμβάνουν έντονες κράμπες στο στομάχι και διάρροια, η οποία είναι συχνά αιματηρή. Μερικοί ασθενείς μπορεί επίσης να έχουν πυρετό. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε πέντε έως επτά ημέρες. Άλλοι μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά ή απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα και επιπλοκές, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Περίπου το 5 έως 10 τοις εκατό όσων έχουν διαγνωστεί με λοιμώξεις από E. coli αναπτύσσουν μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της νεφρικής ανεπάρκειας, γνωστή ως αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS). Τα συμπτώματα του HUS περιλαμβάνουν πυρετό, κοιλιακό άλγος, αίσθημα πολύ κούρασης, μειωμένη συχνότητα ούρησης, μικρούς ανεξήγητους μώλωπες ή αιμορραγία και ωχρότητα. 

Πολλοί άνθρωποι με HUS αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά μερικοί υφίστανται μόνιμους τραυματισμούς ή θάνατο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή σε παιδιά μικρότερα των πέντε ετών λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος, σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας λόγω επιδείνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος και σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ασθενείς με καρκίνο. 

Τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα HUS θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως επείγουσα ιατρική φροντίδα. Τα άτομα με HUS πιθανότατα θα νοσηλευτούν επειδή η πάθηση μπορεί να προκαλέσει άλλα σοβαρά και συνεχή προβλήματα όπως υπέρταση, χρόνια νεφρική νόσο, εγκεφαλική βλάβη και νευρολογικά προβλήματα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δύο νεκροί από μολυσμένη μορταδέλα – Επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου να αντιμετωπίζονται τα αλλαντικά ως τρόφιμα υψηλού κινδύνου

Επιδημία λιστερίωσης με δύο νεκρούς σχετίζεται με την κατανάλωση αλλαντικών σε νοσοκομείο

Τροφικές δηλητηριάσεις από μπαχαρικά – Ποιο είναι το πιο μολυσμένο – Πως να προστατευτείτε

Ένας παραγνωρισμένος αλλά σοβαρός κίνδυνος μπορεί να κρύβεται στα βαζάκια με τα μπαχαρικά

Πίνετε αναψυκτικά διαίτης; Νέα μελέτη επισημαίνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά από δημοφιλές γλυκαντικό

Το δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό, που προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης και οδηγεί σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα