Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εντομοφαγία: Η Ευρώπη εγκρίνει τώρα και τους γρύλους ως New Food μετά τα σκουλήκια

ΑρχικήΝέαΕντομοφαγία: Η Ευρώπη εγκρίνει τώρα και τους γρύλους ως New Food μετά τα σκουλήκια
spot_img

Της Ελένης Τσαγκά

Όσο και αν πολλοί το αρνούνται πεισματικά, θα έρθει και εδώ στην Ελλάδα ο καιρός που θα τρώμε έντομα είτε μέσα σε σάντουιτς από κάποια αλυσίδα γρήγορου φαγητού, είτε συνδυασμένα με περίτεχνες κρέμες και συνοδευτικά σε κάποιο πολυτελές εστιατόριο…

 Η Ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων EFSA ενέκρινε και τους γρύλους (Acheta domesticus) ως νέα τροφή σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283, είτε  κατεψυγμένους είτε αποξηραμένους, είτε αλεσμένους. Υπενθυμίζεται ότι η αρχή έγινε στις αρχές του περασμένου Μαΐου οπότε η Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφών και Ζωοτροφών (scoPAFF), σε μία απόφαση-σταθμό, έδωσε το πράσινο φως για τη την εμπορευματοποίηση εντόμου, ως νέο τρόφιμο, στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αποξηραμένα κίτρινα σκουλήκια αποτελούν το πρώτο βρώσιμο έντομο, που έλαβε ευνοϊκή Ευρωπαϊκή γνωμάτευση. Η απόφαση ελήφθη μετά από μια θετική εκτίμηση κινδύνου των κίτρινων σκουληκιών – που αναφέρεται στις προνύμφες του σκαθαριού Tenebrio molitor- που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) τον Ιανουάριο.

Η Γνωμοδότηση της EFSA για τους Γρύλους

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους γρύλους αναφέρει ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, και η  κατανάλωση τους ως New food (NF) δεν είναι διατροφικά μειονεκτική. Στην γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής αναφέρεται επίσης πως: Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν προκύπτουν ανησυχίες για την ασφάλεια από το ιστορικό χρήσης του A. domesticus ή από τα δεδομένα σύνθεσης του NF, η επιτροπή δεν εντόπισε άλλες ανησυχίες για την ασφάλεια εκτός από την αλλεργιογένεση. Η ομάδα θεωρεί ότι η κατανάλωση του NF μπορεί να προκαλέσει πρωτογενή ευαισθητοποίηση στις πρωτεΐνες A. domesticus και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα αλλεργικά σε καρκινοειδή, ακάρεα και μαλάκια. Επιπλέον, τα αλλεργιογόνα από τις ζωοτροφές μπορεί να καταλήξουν στο NF. Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το NF είναι ασφαλές στις προτεινόμενες χρήσεις και επίπεδα χρήσης.

Η εκδοχή για τις εγκρίσεις των εντόμων ως νέα τρόφιμα είναι πως αποτελούν λύση για την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια. Μία άλλη λέει πως είναι πολύ θρεπτικά. Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν έντομα ως τροφή για γενιές. Σήμερα, 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούν τις ακρίδες και τα μυρμήγκια ως μια συνηθισμένα απάντηση  στο ερώτημα, “Τι θα φάμε σήμερα;”

Ήδη από 2014, ειδικοί από το Consumer Reports δοκίμασαν γευστικά μια ποικιλία προϊόντων πρωτεΐνης γρύλων, όπως μπάρες και μπισκότα. Η ετυμηγορία τους: δεν θα καταλάβετε ότι τρώτε γρύλους. Η γεύση των προϊόντων ποικίλλει, αλλά δεν είναι καθόλου αηδιαστικό. Το αλεύρι από γρύλο έχει αμυδρή γεύση και αν μη τι άλλο, προσθέτει μια ελαφρώς γήινη, ξηρή γεύση που δύσκολα θα καταλάβετε.

Επιπλέον Η καλλιέργεια γρύλου απαιτεί λιγότερη γη, νερό, ζωοτροφές και χρήση φυτοφαρμάκων από τα ζώα, καθώς και τη δημιουργία χαμηλότερων επιπέδων αερίων του θερμοκηπίου. Για να παραχθεί 1 κιλό γρύλων απαιτούνται 2,1 κιλά τροφής, που συγκρίνεται με 25 κιλά ζωοτροφής για το βόειο κρέας, 9,1 κιλά ζωοτροφής για χοιρινό και 4,5 κιλά ζωοτροφής για κοτόπουλο. Οι γρύλοι χρειάζονται λίγο νερό καθώς ο σκληρός εξωσκελετός τους εμποδίζει να στεγνώσουν. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 8 τετραγωνικά για να καλλιεργηθεί ένα μισό κιλό γρύλων, ενώ για το βόειο κρέας χρειάζεται 115 τετραγωνικά.

Ζυμαρικά από… γρύλους

Mια νέα εταιρεία ζυμαρικών επικεντρώνεται στους καταναλωτές που τρώνε ζυμαρικά από γρύλους. Το όνομα Bugsolutely είναι η τελευταία μάρκα που προσπαθεί να φέρει την κατανάλωση εντόμων στο mainstream. Πρόσφατα παρουσίασαν τα ζυμαρικά Bugsolutely Cricket που παρασκευάζονται από 20 τοις εκατό αλεύρι κρίκετ, καθώς και αλεύρι από σκληρό σιμιγδάλι και αλεύρι σίτου. Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν που περιγράφεται από τον Ιταλό ιδρυτή της εταιρείας, με έδρα την Μπανγκόκ Massimo Reverberi, ως με «γήινη γεύση» που «συχνά συνδέεται με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα».

Ήδη καταναλώνετε έντομα

 Εάν τρομάζετε όμως στη σκέψη ότι θα αρχίσετε να τρώτε έντομα, θα πρέπει να μάθετε ότι τα έχετε ήδη καταναλώσει και μάλιστα πάρα πολλές φορές… Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καρμίνη η οποία προστίθεται για χρωματισμό σε έναν μακρύ κατάλογο προϊόντων και κυρίως στη ζαχαροπλαστική σε παγωτά, κέικ, ντόνατς, αναψυκτικά, γρανίτες, γιαούρτια, χυμούς, ποτά, γλυκά, μπισκότα,  κέικ, καραμέλες, τσίχλες,  σιρόπια, μαρμελάδες, κομπόστες, γαλακτοκομικά με φράουλα, και κοκτέιλ  φρούτων καθώς και για την ενίσχυση του κόκκινου χρώματος σε αλλαντικά, λουκάνικα , καθώς και σε σάλτσες ντομάτας και αποξηραμένα ψάρια. Τα έντομα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή καρμίνης ονομάζονται κοχινικά, ανήκουν στο είδος θηλυκών εντόμων Cochineal Dactylopius  coccus Casta και προέρχονται από τη Λατινική Αμερική όπου ζουν σε κάκτους κυρίως σε φραγκοσυκιές. Η Κοχενίλη ή Καρμινικό οξύ(E120) είναι μία κόκκινη  χρωστική, η οποία παράγεται  από το εκχύλισμα αυτών των εντόμων αφού αποξηραθούν.

Για να δείτε την γνωμοδότηση της EFSA πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο