Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
12.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εντομοφαγία προ των πυλών: Και όμως ήδη καταναλώνετε έντομα!

ΑρχικήΟικιακάΕντομοφαγία προ των πυλών: Και όμως ήδη καταναλώνετε έντομα!
spot_img

cibum team

   Πρόσφατα η ΕΕ ενέκρινε έντομα ως τρόφιμα. Αυτό προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και οι περισσότερες και πιο έντονες, κάθε άλλο παρά θετικές.  Εάν τρομάζετε όμως στη σκέψη ότι θα αρχίσετε να τρώτε έντομα, θα πρέπει να μάθετε ότι τα έχετε ήδη καταναλώσει και μάλιστα πάρα πολλές φορές!

Εάν έχετε αδυναμία στην γρανίτα φράουλα,  εάν εντυπωσιαστήκατε σε κάποια γενέθλια από μία μεγάλη τούρτα με κόκκινη ζαχαρόπαστα, εάν λαχταρίσατε και τελικά απολαύσατε κόκκινες  καραμέλες, ή εάν μασήσατε τσίχλες, αυτές είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις που έχετε καταναλώσει εν αγνοία σας, έντομα. Και η εξήγηση είναι πως ένας από τους πιο ευρέως χρησιμοποιούμενους κόκκινους χρωματισμούς τροφίμων  η καρμίνη – είναι κατασκευασμένη  από θρυμματισμένα έντομα.

Τα έντομα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή καρμίνης ονομάζονται κοχινικά, ανήκουν στο είδος θηλυκών εντόμων Cochineal Dactylopius  coccus Casta και προέρχονται από τη Λατινική Αμερική όπου ζουν σε κάκτους κυρίως σε φραγκοσυκιές. Η Κοχενίλη ή Καρμινικό οξύ(E120) είναι μία κόκκινη  χρωστική, η οποία παράγεται  από το εκχύλισμα αυτών των εντόμων αφού αποξηραθούν. Όταν συνθλίβονται εκχύνουν την κόκκινη βαφή η οποία χρησιμοποιείται ως πρόσθετο, για την ενίσχυση του κόκκινου χρώματος σε έναν μακρύ κατάλογο προϊόντων και κυρίως στη ζαχαροπλαστική σε παγωτά, κέικ, ντόνατς, αναψυκτικά, γρανίτες, γιαούρτια, χυμούς, ποτά, γλυκά, μπισκότα,  κέικ, καραμέλες, τσίχλες,  σιρόπια, μαρμελάδες, κομπόστες, γαλακτοκομικά με φράουλα, και κοκτέιλ  φρούτων καθώς και για την ενίσχυση του κόκκινου χρώματος σε αλλαντικά, λουκάνικα , καθώς και σε σάλτσες ντομάτας και αποξηραμένα ψάρια. Η καρμίνη δεν προστίθεται μόνο στα τρόφιμα, αλλά υπάρχει και σε μία ευρεία γκάμα καλλυντικών: προϊόντα μαλλιών και περιποίησης του δέρματος, καλλυντικά για μακιγιάζ όπως σκιές ματιών, ρουζ, πούδρες και κραγιόν, βερνίκια νυχιών κα.

Η καρμίνη χρησιμοποιείται ευρέως επειδή είναι σταθερό, ασφαλές και μακροχρόνιο πρόσθετο του οποίου το χρώμα επηρεάζεται ελάχιστα από τη θερμότητα ή το φως. Οι υποστηρικτές του, επισημαίνουν, ότι είναι ένα φυσικό προϊόν που ανακαλύφθηκε και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Μάγια και μετά από τους Αζτέκους πριν από πέντε αιώνες. Ισχυρίζονται δε, ότι είναι πολύ πιο υγιεινό από τεχνητές εναλλακτικές λύσεις, όπως χρωστικές ουσίες τροφίμων από άνθρακα ή υποπροϊόντα πετρελαίου.

Αλλά ακόμη και οι οπαδοί της καρμίνης συμφωνούν ότι θα πρέπει να επισημαίνεται σαφέστερα στις ετικέτες των τροφίμων που την περιέχουν, την στιγμή που αυξάνεται ολοένα ο αριθμός των εναλλακτικών φυσικών κόκκινων χρωμάτων που δεν προέρχονται από έντομα.

Η Amy Butler Greenfield, συγγραφέας του A Perfect Red, ενός βιβλίου για την καρμίνη και την ιστορία της, λέει ότι ενώ «αισθάνεται έντονα» ότι πρέπει πάντα να φέρει ετικέτα, είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. “Η Carmine είναι μια απίστευτα σταθερή και αξιόπιστη φυσική βαφή τροφίμων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας ευρείας γκάμας χρωμάτων – ροζ, πορτοκαλί, μοβ, καθώς και κόκκινο. Κάποιοι έχουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτό, αλλά συνολικά έχει ένα μεγάλο, μακροπρόθεσμο ιστορικό ασφάλειας.”

Το Περού πρωτοστατεί τώρα στην παραγωγή καρμίνης, και σύμφωνα με την Περουβιανή Πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα έχει μερίδιο 95% της διεθνούς αγοράς. Αυτό προσφέρει εργασία σε τουλάχιστον 32.600 αγρότες της χώρας. Πέρυσι, το Περού εξήγαγε 647 τόνους καρμίνης με συνολική αξία 46,4 εκατομμυρίων δολαρίων (33 εκατομμύρια λίρες).

Η Premier Foods με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία κατέχει μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των κέικ Mr Kipling και σούπες Bachelor, συνεχίζει να χρησιμοποιεί καρμίνη, αλλά σκέφτεται να την σταματήσει και να στραφεί σε άλλα εναλλακτικά πρόσθετα.

“Χρησιμοποιούμε καρμίνη σε ορισμένα από τα προϊόντα μας, επειδή είναι φυσικό και παρέχει μοναδικά μια ιδιαίτερα σταθερή γκάμα κόκκινων και ροζ χρωμάτων που δεν εξασθενούν”, λέει ένας εκπρόσωπος της Premier Foods.”Αλλά συνεχίζουμε να αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες εκτός από το να είναι φυσικές, θα ήταν επίσης κατάλληλες για χορτοφάγους.”

Η ομάδα Peta για τα δικαιώματα των ζώων θα ήθελε ιδανικά να σταματήσει η χρήση καρμίνης.

Για την παραγωγή μόλις 500 γραμμαρίων καρμίνης, χρειάζονται έως και 70.000 μεμονωμένα έντομα, με συνέπεια οι οικολόγοι να θέλουν να σταματήσει η παραγωγή της και φυσικά, οι γνώστες, αποφεύγουν να την καταναλώνουν. «Ευτυχώς, η ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ακολουθούν έναν vegan τρόπο ζωής ενθαρρύνει όλο και περισσότερες εταιρείες να αναπτύξουν φιλικά προς τα ζώα προϊόντα, οπότε δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο να επιλέξετε vegan προϊόντα για τα οποία κανένα ζώο οποιουδήποτε μεγέθους δεν έχει υποφέρει».

Μία εταιρεία που τα τελευταία χρόνια απομακρύνθηκε από την καρμίνη είναι ο αμερικανικός γίγαντας Starbucks.

Το 2012 οι πελάτες παραπονέθηκαν αφού αποκαλύφθηκε ότι η Starbucks χρησιμοποίησε καρμίνη σε μερικούς από τους παγωμένους καφέδες, τα smoothies και τα κέικ. Η Starbucks απάντησε λέγοντας ότι θα αλλάξει από καρμίνη σε λυκοπένιο, ένα φυσικό εκχύλισμα με βάση την ντομάτα.

Άλλες φυσικές εναλλακτικές χρωστικές ουσίες περιλαμβάνουν εκχυλίσματα από μούρα και παντζάρια. Ωστόσο, κανένα δεν είναι τόσο μακράς διαρκείας και εύκολο στη χρήση όσο η καρμίνη.Για παράδειγμα, η βηταΐνη, ο χρωματισμός των τροφίμων που λαμβάνεται από τα παντζάρια, υποβαθμίζεται όταν εκτίθεται σε φως, θερμότητα και οξυγόνο. Συνήθως χρησιμοποιείται μόνο σε τρόφιμα που έχουν μικρή διάρκεια ζωής ή είναι κατεψυγμένα.

Η κ. Butler Greenfield πάντως επισημαίνει και την ανθρωπιστική πλευρά του θέματος. Τονίζει πως η καρμίνη είναι ένα φυσικό προϊόν που αποτελεί ζωτική πηγή εισοδήματος για χιλιάδες φτωχούς αγρότες στο Περού.

 

Δείτε: Βάλε μου ένα πιτόγυρο. 3,5 ευρώ… τι λες!Μια καινοτόμα πρόταση για την προώθηση των Ελληνικών προϊόντων. 

Δείτε: Μπορεί η φυτοφαγία να βοηθήσει με τις αλλεργίες;  

Δείτε: Έρευνα: οι φυτοφάγοι έχουν περισσότερους υγιείς βιοδείκτες από τους κρεατοφάγους 

Δείτε: Ο λακωνικός “cibum Δεκάλογος” της υγιεινής διατροφής  

 Δείτε: Ηγουμενίτσα: Αγριογούρουνο επιτέθηκε σε βάρκα μέσα στη θάλασσα. Απίστευτο βίντεο!!! 

Δείτε: ΣΕΕ: διακοπή διαφήμισης για το λάδι FYTEL CANOLIO. Τι είναι το έλαιο canola, η … κόντρα με το ελαιόλαδο και τι αποφάσισε το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας. 

Δείτε: Ποια είναι η κατάλληλη εποχή να τρώμε ψάρια. Βασικοί κανόνες.   

Δείτε: Δείτε: Λιγότερη γραφειοκρατία για την επεξεργασία κάνναβης από την επεξεργασία … μαρουλιού! Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. 

Δείτε:Η νέα μάσκα μύτης για τον covid και οι γεύσεις που χάνονται. Η γεύση και η COVID19 έχουν κάτι κοινό.   

 Δείτε: Μελέτη για αγελαδινό γάλα πλούσιο σε ω3 λιπαρά. 

Δείτε:  Κουΐζ: τι σχέση μπορεί να έχει μία μπαταρία με ένα σάντουιτς;  

Δείτε:Τρόφιμα σε κονσέρβα: είναι υγιεινά; Όλες οι πληροφορίες για θρεπτικότητα, απώλειες σε βιταμίνες και αλλοιώσεις.  

Δείτε: Ανατροπές στη βιομηχανία τροφίμων λόγω διοξειδίου του τιτανίου, φέρνει η άποψη της ΕFSA  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γάλα μολυσμένο με γρίπη των πτηνών: Και νέα ανάκληση

Δείτε τι θα μας συμβεί αν καταναλώσουμε μολυσμένο με H5N1 γάλα

Νέο αμφιλεγόμενο πρόσθετο σε γαλακτοκομικά – Απειλές για μποϊκοτάζ μεγάλων σουπερμάρκετ

Η χρήση πρόσθετου στις ζωοτροφές αγελάδων για μείωση του μεθανίου έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους καταναλωτές.

Ρύζι: Η “Μεγάλη Απάτη” – Καταστράφηκαν 4,2 τόνοι ρυζιού μη ασφαλούς για κατανάλωση

600 τόνοι ρυζιού έφεραν παραπλανητική επισήμανση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο