Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη για αγελαδινό γάλα πλούσιο σε ω3 λιπαρά

ΑρχικήΝέαΜελέτη για αγελαδινό γάλα πλούσιο σε ω3 λιπαρά
spot_img

Υψηλότερη περιεκτικότητα του γάλακτος σε ω3 λιπαρά οξέα, ενίσχυση της υγείας και του αναπαραγωγικού συστήματος των ζώων και μείωση του κόστους διατροφής, μπορεί να επιφέρει η χρήση του «ξεχασμένου» λούπινου και του λιναρόσπορου, στο σιτηρέσιο των αγελαδοτροφικών εκμεταλλεύσεων, μέσω της μερικής αντικατάστασης του σογιάλευρου.

Το ελπιδοφόρο συμπέρασμα, ειδικά σε μια χρονική περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, κατά την οποία το κόστος αγοράς της σόγιας, αλλά και των ζωοτροφών εν γένει, έχει εκτιναχθεί στα ύψη, προέκυψε από ένα πειραματικό σε γαλακτοπαραγωγική μονάδα αγελάδων στη Θεσσαλία.

Επιστήμονες από την Κτηνιατρική του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, με τη συνδρομή και της βιομηχανίας ζωοτροφών «ΕΛΒΙΖ», μελέτησαν  60 αγελάδες, σε δύο ομάδες των 30 ζώων με πρωτότοκες και πολύτοκες αγελάδες για 60 ημέρες (σ. σ. 30 προ τοκετού και 30  μετά) στις οποίες δίδονταν δύο φορές την ημέρα ολικό σιτηρέσιο.

Η τροφή είχε κατά βάση ενσίρωμα καλαμποκιού, μια ποσότητα μηδικής άχυρο, καλαμπόκι, κριθάρι, ενώ το σογιάλευρο που ήταν κοντά στα 3 κιλά στην ομάδα του μάρτυρα, μειώθηκε στα 0,7 κιλά στην πειραματική ομάδα και αντικαταστάθηκε με μελάσα, λούπινο και λιναρόσπορο.

«Είδαμε ότι χρησιμοποιώντας λούπινο και λιναρόσπορο μπορέσαμε να πετύχουμε μια μείωση της ποσότητας του σογιαλεύρου 75% κατά την γαλακτοπαραγωγική περίοδο και 50% στη ξηρά περίοδο. Διαπιστώσαμε ότι στη γαλακτοπαραγωγή η μέση δεν διέφερε μεταξύ των ομάδων του πειραματισμού. Η διακύμανση του δείκτη της θρεπτικής κατάστασης ήταν επίσης παρόμοια, όμως βρήκαμε ότι στο γάλα των αγελάδων που έτρωγαν λιναρόσπορο από 0,17% που ήταν το ω3 λιπαρό οξύ στο γάλα του μάρτυρα, να ανεβαίνει στο 1,17 και περισσότερο στα άλλα ζώα», είπε ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, Ηλίας Γιάννενας, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικότατο εύρημα που ενδεχομένως αξίζει και για τη βιομηχανία να σταθεί και να το μελετήσει.

Ο καθηγητής μιλώντας σε πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση της ΕΛΒΙΖ, με αντικείμενο τις δυνατότητες που παρέχουν οι ελληνικές ζωοτροφές στο σιτηρέσιο των αγελάδων, τόνισε ακόμη πως πέραν του οικονομικού οφέλους, από τη μερική έστω αντικατάσταση της πανάκριβης σόγιας, μίλησε και για πλεονεκτήματα σε σχέση με την υγεία των αγελάδων, καθώς υπήρξαν σημαντικές μετρήσεις στην οιστρική δραστηριότητα, αλλά και στη βελτίωση του ρυθμού γονιμότητας τους, που αξίζει να μελετηθούν περαιτέρω.

ΠΗΓΗ: AGRONEWS 

Δείτε: Νέα συλλεκτική μπύρα από τις Ζυθοποιίες Πηνειού και Αναστασίου.

Δείτε: Ποιες είναι οι καλύτερες Ελληνικές μπύρες


Δείτε: Τρόφιμα σε κονσέρβα: είναι υγιεινά; Όλες οι πληροφορίες για θρεπτικότητα, απώλειες σε βιταμίνες και αλλοιώσεις.  

 Δείτε:Εστίαση: άρχισε η υποβολή αιτήσεων για τη χρηματοδότηση. Διαδικασία, προϋποθέσεις, ΚΑΔ, προθεσμίες.   

Δείτε: Βεργίνα VS Heineken. Η κόντρα περί αθέμιτου ανταγωνισμού θα λυθεί από δικαστήριο του Άμστερνταμ.

Δείτε: Κολοκύθια με την κάππαρη στης Κιμώλου τ’ αστραφτερά νερά  

Δείτε: Εργασιακά: Όλες οι αλλαγές σε άδειες πατρότητας και μητρότητας, χρόνο, προϋποθέσεις, προαγωγές, απουσίες, άδεια για εξωσωματική γονιμοποίηση, άδεια για την παρένθετη μητέρα  

Δείτε: Ανατροπές στη βιομηχανία τροφίμων λόγω διοξειδίου του τιτανίου, φέρνει η άποψη της ΕFSA  

 Δείτε: Τεράστια απάτη με νοθευμένο σαφράν στην Ισπανία  

Δείτε: Στα κάγκελα εστίαση, ξενοδόχοι και λιανεμπόριο τροφίμων για τα self test του προσωπικού. Δεκάδες χιλιάδες € το κόστος 

Δείτε: Τα πιο περίεργα μηχανήματα αυτόματης πώλησης στον κόσμο  

Δείτε: EFSA για διοξείδιο του τιτανίου: δεν θεωρείται πλέον ασφαλές όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων 

Δείτε: Νοθεία Φέτας: δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την γαλακτοβιομηχανία ΟΜΗΡΟΣ  

 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα