Υψηλότερη περιεκτικότητα του γάλακτος σε ω3 λιπαρά οξέα, ενίσχυση της υγείας και του αναπαραγωγικού συστήματος των ζώων και μείωση του κόστους διατροφής, μπορεί να επιφέρει η χρήση του «ξεχασμένου» λούπινου και του λιναρόσπορου, στο σιτηρέσιο των αγελαδοτροφικών εκμεταλλεύσεων, μέσω της μερικής αντικατάστασης του σογιάλευρου.
Το ελπιδοφόρο συμπέρασμα, ειδικά σε μια χρονική περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, κατά την οποία το κόστος αγοράς της σόγιας, αλλά και των ζωοτροφών εν γένει, έχει εκτιναχθεί στα ύψη, προέκυψε από ένα πειραματικό σε γαλακτοπαραγωγική μονάδα αγελάδων στη Θεσσαλία.
Επιστήμονες από την Κτηνιατρική του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, με τη συνδρομή και της βιομηχανίας ζωοτροφών «ΕΛΒΙΖ», μελέτησαν 60 αγελάδες, σε δύο ομάδες των 30 ζώων με πρωτότοκες και πολύτοκες αγελάδες για 60 ημέρες (σ. σ. 30 προ τοκετού και 30 μετά) στις οποίες δίδονταν δύο φορές την ημέρα ολικό σιτηρέσιο.
Η τροφή είχε κατά βάση ενσίρωμα καλαμποκιού, μια ποσότητα μηδικής άχυρο, καλαμπόκι, κριθάρι, ενώ το σογιάλευρο που ήταν κοντά στα 3 κιλά στην ομάδα του μάρτυρα, μειώθηκε στα 0,7 κιλά στην πειραματική ομάδα και αντικαταστάθηκε με μελάσα, λούπινο και λιναρόσπορο.
«Είδαμε ότι χρησιμοποιώντας λούπινο και λιναρόσπορο μπορέσαμε να πετύχουμε μια μείωση της ποσότητας του σογιαλεύρου 75% κατά την γαλακτοπαραγωγική περίοδο και 50% στη ξηρά περίοδο. Διαπιστώσαμε ότι στη γαλακτοπαραγωγή η μέση δεν διέφερε μεταξύ των ομάδων του πειραματισμού. Η διακύμανση του δείκτη της θρεπτικής κατάστασης ήταν επίσης παρόμοια, όμως βρήκαμε ότι στο γάλα των αγελάδων που έτρωγαν λιναρόσπορο από 0,17% που ήταν το ω3 λιπαρό οξύ στο γάλα του μάρτυρα, να ανεβαίνει στο 1,17 και περισσότερο στα άλλα ζώα», είπε ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, Ηλίας Γιάννενας, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικότατο εύρημα που ενδεχομένως αξίζει και για τη βιομηχανία να σταθεί και να το μελετήσει.
Ο καθηγητής μιλώντας σε πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση της ΕΛΒΙΖ, με αντικείμενο τις δυνατότητες που παρέχουν οι ελληνικές ζωοτροφές στο σιτηρέσιο των αγελάδων, τόνισε ακόμη πως πέραν του οικονομικού οφέλους, από τη μερική έστω αντικατάσταση της πανάκριβης σόγιας, μίλησε και για πλεονεκτήματα σε σχέση με την υγεία των αγελάδων, καθώς υπήρξαν σημαντικές μετρήσεις στην οιστρική δραστηριότητα, αλλά και στη βελτίωση του ρυθμού γονιμότητας τους, που αξίζει να μελετηθούν περαιτέρω.
ΠΗΓΗ: AGRONEWS
Δείτε: Νέα συλλεκτική μπύρα από τις Ζυθοποιίες Πηνειού και Αναστασίου.
Δείτε: Ποιες είναι οι καλύτερες Ελληνικές μπύρες
Δείτε:Εστίαση: άρχισε η υποβολή αιτήσεων για τη χρηματοδότηση. Διαδικασία, προϋποθέσεις, ΚΑΔ, προθεσμίες.
Δείτε: Βεργίνα VS Heineken. Η κόντρα περί αθέμιτου ανταγωνισμού θα λυθεί από δικαστήριο του Άμστερνταμ.
Δείτε: Κολοκύθια με την κάππαρη στης Κιμώλου τ’ αστραφτερά νερά
Δείτε: Ανατροπές στη βιομηχανία τροφίμων λόγω διοξειδίου του τιτανίου, φέρνει η άποψη της ΕFSA
Δείτε: Τεράστια απάτη με νοθευμένο σαφράν στην Ισπανία
Δείτε: Τα πιο περίεργα μηχανήματα αυτόματης πώλησης στον κόσμο
Δείτε: EFSA για διοξείδιο του τιτανίου: δεν θεωρείται πλέον ασφαλές όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων
Δείτε: Νοθεία Φέτας: δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την γαλακτοβιομηχανία ΟΜΗΡΟΣ