Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η νέα μάσκα μύτης για τον covid και οι γεύσεις που χάνονται

ΑρχικήΟικιακάΗ νέα μάσκα μύτης για τον covid και οι γεύσεις που χάνονται
spot_img

cibum team

Τα ευρήματα των επιστημονικών μελετών που έχουν διενεργηθεί στην περίοδο της πανδημίας COVID19, δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 πιθανότατα αρχικά εγκαθίσταται στο επιθύλιο της ρινικής κοιλότητας και στη συνέχεια, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιός αναρροφάται στους πνεύμονες όπου μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, που μπορεί τελικά να να εξελιχθεί σε πιθανώς θανατηφόρο πνευμονία. Καλώς μέχρι τώρα. Έτσι τεκμηριώνεται πως είναι λάθος στην χρήση της μάσκας αν έχουμε την μύτη ακάλυπτη. 

Όμως στο Μεξικό δημιούργησαν και κυκλοφορεί μάσκα μύτης. Με την εν λόγω μάσκα καλύπτει κανείς την μύτη του ακόμα κι όταν τρώει. Στο σχετικό βίντεο φαίνεται ένα ζευγάρι που όταν έρχεται η ώρα να γευματίσει αντικαθιστά την κανονική μασκα με αυτή της μύτης. 
 

Εδώ μπαίνουν άλλοι ερευνητές που διαπίστωσαν ότι όταν οι εθελοντές σε ένα πείραμα φορούσαν ”βύσματα” μύτης, η αίσθηση της γεύσης τους ήταν λιγότερο ακριβής και λιγότερο οξεία από ό, τι όταν γευματίζουν με την μύτη ελέυθερη. Η μυρωδιά φαίνεται να κάνει τη διαφορά. Επειδή η μύτη και ο λαιμός μοιράζονται ουσιαστικά τον ίδιο αεραγωγό, το μάσημα ορισμένων τροφίμων επιτρέπει στα αρώματα, που είναι πτητικά, να φτάσουν στη μύτη από το πίσω μέρος του στόματος.

Η αίσθηση της όσφρησης είναι υπεύθυνη για περίπου το 80% αυτού που γευόμαστε. Χωρίς την αίσθηση της όσφρησης, η αίσθηση της γεύσης μας περιορίζεται μόνο σε πέντε ξεχωριστές αισθήσεις: γλυκιά, αλμυρή, ξινή, πικρή και την πρόσφατα ανακαλυφθείσα «umami». Όλες οι άλλες γεύσεις που βιώνουμε προέρχονται από τη μυρωδιά. Γι’ αυτό, όταν η μύτη μας είναι μπουκωμένη από τυχόν κρύωμα ή … πλέον από μια μάσκα μύτης, τα περισσότερα τρόφιμα φαίνονται ήπια ή άγευστα. 

 

Δείτε:Τρόφιμα σε κονσέρβα: είναι υγιεινά; Όλες οι πληροφορίες για θρεπτικότητα, απώλειες σε βιταμίνες και αλλοιώσεις.  

 Δείτε:Εστίαση: άρχισε η υποβολή αιτήσεων για τη χρηματοδότηση. Διαδικασία, προϋποθέσεις, ΚΑΔ, προθεσμίες.   

Δείτε: Βεργίνα VS Heineken. Η κόντρα περί αθέμιτου ανταγωνισμού θα λυθεί από δικαστήριο του Άμστερνταμ.

Δείτε: Κολοκύθια με την κάππαρη στης Κιμώλου τ’ αστραφτερά νερά  

Δείτε: Εργασιακά: Όλες οι αλλαγές σε άδειες πατρότητας και μητρότητας, χρόνο, προϋποθέσεις, προαγωγές, απουσίες, άδεια για εξωσωματική γονιμοποίηση, άδεια για την παρένθετη μητέρα  

Δείτε: Ανατροπές στη βιομηχανία τροφίμων λόγω διοξειδίου του τιτανίου, φέρνει η άποψη της ΕFSA  

 Δείτε: Τεράστια απάτη με νοθευμένο σαφράν στην Ισπανία  

Δείτε: Στα κάγκελα εστίαση, ξενοδόχοι και λιανεμπόριο τροφίμων για τα self test του προσωπικού. Δεκάδες χιλιάδες € το κόστος 

Δείτε: Τα πιο περίεργα μηχανήματα αυτόματης πώλησης στον κόσμο  

Δείτε: EFSA για διοξείδιο του τιτανίου: δεν θεωρείται πλέον ασφαλές όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων 

Δείτε: Νοθεία Φέτας: δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την γαλακτοβιομηχανία ΟΜΗΡΟΣ  

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο