cibum team
Όμως στο Μεξικό δημιούργησαν και κυκλοφορεί μάσκα μύτης. Με την εν λόγω μάσκα καλύπτει κανείς την μύτη του ακόμα κι όταν τρώει. Στο σχετικό βίντεο φαίνεται ένα ζευγάρι που όταν έρχεται η ώρα να γευματίσει αντικαθιστά την κανονική μασκα με αυτή της μύτης.
Εδώ μπαίνουν άλλοι ερευνητές που διαπίστωσαν ότι όταν οι εθελοντές σε ένα πείραμα φορούσαν ”βύσματα” μύτης, η αίσθηση της γεύσης τους ήταν λιγότερο ακριβής και λιγότερο οξεία από ό, τι όταν γευματίζουν με την μύτη ελέυθερη. Η μυρωδιά φαίνεται να κάνει τη διαφορά. Επειδή η μύτη και ο λαιμός μοιράζονται ουσιαστικά τον ίδιο αεραγωγό, το μάσημα ορισμένων τροφίμων επιτρέπει στα αρώματα, που είναι πτητικά, να φτάσουν στη μύτη από το πίσω μέρος του στόματος.
Η αίσθηση της όσφρησης είναι υπεύθυνη για περίπου το 80% αυτού που γευόμαστε. Χωρίς την αίσθηση της όσφρησης, η αίσθηση της γεύσης μας περιορίζεται μόνο σε πέντε ξεχωριστές αισθήσεις: γλυκιά, αλμυρή, ξινή, πικρή και την πρόσφατα ανακαλυφθείσα «umami». Όλες οι άλλες γεύσεις που βιώνουμε προέρχονται από τη μυρωδιά. Γι’ αυτό, όταν η μύτη μας είναι μπουκωμένη από τυχόν κρύωμα ή … πλέον από μια μάσκα μύτης, τα περισσότερα τρόφιμα φαίνονται ήπια ή άγευστα.
Δείτε:Εστίαση: άρχισε η υποβολή αιτήσεων για τη χρηματοδότηση. Διαδικασία, προϋποθέσεις, ΚΑΔ, προθεσμίες.
Δείτε: Βεργίνα VS Heineken. Η κόντρα περί αθέμιτου ανταγωνισμού θα λυθεί από δικαστήριο του Άμστερνταμ.
Δείτε: Κολοκύθια με την κάππαρη στης Κιμώλου τ’ αστραφτερά νερά
Δείτε: Ανατροπές στη βιομηχανία τροφίμων λόγω διοξειδίου του τιτανίου, φέρνει η άποψη της ΕFSA
Δείτε: Τεράστια απάτη με νοθευμένο σαφράν στην Ισπανία
Δείτε: Τα πιο περίεργα μηχανήματα αυτόματης πώλησης στον κόσμο
Δείτε: EFSA για διοξείδιο του τιτανίου: δεν θεωρείται πλέον ασφαλές όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων
Δείτε: Νοθεία Φέτας: δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την γαλακτοβιομηχανία ΟΜΗΡΟΣ