Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
12.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εντομοφαγία: Ολοκληρωμένη ανασκόπηση για τη νομοθεσία και την αποδοχή από τους καταναλωτές

ΑρχικήΝέαΕντομοφαγία: Ολοκληρωμένη ανασκόπηση για τη νομοθεσία και την αποδοχή από τους καταναλωτές
spot_img

Οι καταναλωτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την ασφάλεια της κατανάλωσης βρώσιμων εντόμων.

Η κατανάλωση εντόμων είναι μια παραδοσιακή πρακτική σε πολλές χώρες. Επί του παρόντος, η επείγουσα ανάγκη για διασφάλιση της βιωσιμότητας των τροφίμων και η υψηλή πίεση από το υποβαθμισμένο περιβάλλον παροτρύνουν τους επιστήμονες τροφίμων να επανεξετάσουν τη δυνατότητα εισαγωγής εδώδιμων εντόμων ως πολλά υποσχόμενο είδος τροφής. 

- Advertisement -

Ωστόσο, λόγω της έλλειψης τυποποιημένων νομοθετικών κανόνων και επαρκών επιστημονικών δεδομένων που αποδεικνύουν την ασφάλεια των βρώσιμων εντόμων, πολλές χώρες εξακολουθούν να θεωρούν γκρίζα ζώνη την εισαγωγή βρώσιμων εντόμων στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων. Επιστημονική ανασκόπηση, εξέτασε διεξοδικά τη νομική κατάσταση, την προθυμία των καταναλωτών, την αποδοχή και τη γνώση σχετικά με τη συγκομιδή, την επεξεργασία βρώσιμων εντόμων καθώς και τις ανησυχίες για την ασφάλειά τους. 

Όπως διαπιστώθηκε, παρά το μεγάλο πλεονέκτημα της εισαγωγής βρώσιμων εντόμων στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, η νομική κατάσταση και η αποδοχή των καταναλωτών για τα βρώσιμα έντομα εξακολουθούν να μην είναι ικανοποιητικές και ποικίλλουν σημαντικά σε διαφορετικές χώρες, οι οποίες εξαρτώνται κυρίως από γεωγραφικές τοποθεσίες και πολιτιστικά υπόβαθρα που περιλαμβάνουν ψυχολογικά, κοινωνικά, θρησκευτικούς και ανθρωπολογικούς παράγοντες. Επιπλέον, η ανησυχία για την ασφάλεια της κατανάλωσης βρώσιμων εντόμων εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό ζήτημα που εμποδίζει την προώθηση των βρώσιμων εντόμων, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για χώρες που δεν έχουν παράδοση στην κατανάλωση εντόμων. Ευτυχώς, η κατάσταση βελτιώνεται. Μέχρι στιγμής, ορισμένα εμπορικά προϊόντα εντόμων όπως ενεργειακές μπάρες, μπιφτέκια και σνακ έχουν εμφανιστεί στην αγορά. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε πρόσφατα ένα ειδικό στοιχείο για τη ρύθμιση των νέων τροφίμων, το οποίο πιστεύεται ότι θεσπίζει μια εγκεκριμένη διαδικασία για την προώθηση των τροφίμων με βάση τα έντομα και θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την εμπορία βρώσιμων εντόμων στο εγγύς μέλλον.

Για να διαβάσετε την ανασκόπηση πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα πρόσθετα τροφίμων που συνδέονται – σύμφωνα με νέα μελέτη – με κίνδυνο διαβήτη

Νέα μελέτη αναδεικνύει συγκεκριμένα επικίνδυνα μείγματα.

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα