Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εντοπίστηκε το γονίδιο που βελτιώνει τη γεύση της μπύρας

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΕντοπίστηκε το γονίδιο που βελτιώνει τη γεύση της μπύρας
spot_img

Το “χρυσό” γονίδιο έχει γεύση… μπανάνας!

Βέλγοι ερευνητές κατάφεραν να βελτιώσουν τη γεύση της σύγχρονης μπύρας εντοπίζοντας και κατασκευάζοντας ένα γονίδιο που είναι υπεύθυνο για μεγάλο μέρος της γεύσης της μπύρας και ορισμένων άλλων αλκοολούχων ποτών. Η έρευνα δημοσιεύεται στο Applied and Environmental Microbiology, περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Για αιώνες, η μπύρα παρασκευαζόταν σε ανοιχτές, οριζόντιες δεξαμενές. Αλλά στη δεκαετία του 1970, η βιομηχανία μεταπήδησε στη χρήση μεγάλων, κλειστών δοχείων, τα οποία είναι πολύ πιο εύκολο να γεμίσουν, να αδειάσουν και να καθαριστούν, επιτρέποντας την παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων και μειώνοντας το κόστος. Ωστόσο, αυτές οι σύγχρονες μέθοδοι παρήγαγαν μπύρα κατώτερης ποιότητας, λόγω της ανεπαρκούς παραγωγής γεύσης.

Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, η μαγιά μετατρέπει το 50% της ζάχαρης στον πολτό σε αιθανόλη και το άλλο 50% σε διοξείδιο του άνθρακα. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι πως το διοξείδιο του άνθρακα πιέζει αυτά τα κλειστά δοχεία, υποβαθμίζοντας τη γεύση.

Ο Johan Thevelein, Ph.D., ομότιμος καθηγητής Μοριακής Κυτταρικής Βιολογίας στο Katholieke Universiteit, και η ομάδα του πρωτοστάτησαν στην τεχνολογία για τον εντοπισμό γονιδίων που ευθύνονται για σημαντικά χαρακτηριστικά της μπύρας. Εφάρμοσαν αυτήν την τεχνολογία για να προσδιορίσουν το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τη γεύση στην μπύρα, ελέγχοντας μεγάλους αριθμούς στελεχών ζύμης για να αξιολογήσουν ποια έκανε την καλύτερη δουλειά στη διατήρηση της γεύσης υπό πίεση. Επικεντρώθηκαν σε ένα γονίδιο που η γεύση του μοιάζει με μπανάνα «επειδή είναι μια από τις πιο σημαντικές γεύσεις που υπάρχουν στην μπύρα, καθώς και σε άλλα αλκοολούχα ποτά», δήλωσε ο Thevelein, ο οποίος είναι επίσης ιδρυτής της NovelYeast, η οποία συνεργάζεται με άλλες εταιρείες στο βιομηχανική βιοτεχνολογία.

«Προς έκπληξή μας, εντοπίσαμε μια μόνο μετάλλαξη στο γονίδιο MDS3, το οποίο κωδικοποιεί έναν ρυθμιστή που προφανώς εμπλέκεται στην παραγωγή του οξικού ισοαμυλεστέρα, της πηγής της γεύσης που μοιάζει με μπανάνα που ήταν υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της ανοχής πίεσης σε αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος ζύμης», είπε ο Thevelein.

Στη συνέχεια, ο Thevelein και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν το CRISPR/Cas9, μια επαναστατική τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων, για να δημιουργήσουν αυτή τη μετάλλαξη σε άλλα στελέχη ζυθοποιίας, τα οποία βελτίωσαν ομοίως την ανοχή τους στην πίεση του διοξειδίου του άνθρακα, βελτιώνοντας κατά πολύ τη γεύση. «Αυτό απέδειξε την επιστημονική συνάφεια των ευρημάτων μας και τις εμπορικές τους δυνατότητες», είπε ο Thevelein.

Η τεχνολογία ήταν επίσης επιτυχής στον εντοπισμό γενετικών στοιχείων σημαντικά για την παραγωγή γεύσης τριαντάφυλλου από μαγιά σε αλκοολούχα ποτά, καθώς και άλλα εμπορικά σημαντικά χαρακτηριστικά, όπως η παραγωγή γλυκερίνης και η θερμοανεκτικότητα.

Διαβάστε τη Μελέτη

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης σχετικά με την επιβίωση του SARS-COV-2 σε τρόφιμα

Γιατί ο ιός επιβιώνει σε ζαμπόν και τυρί τσένταρ και όχι σε μήλα ελιές και σφολιάτες.

Διοξείδιο του τιτανίου: Η ΕΕ και ο ΕΦΕΤ ξεκαθάρισαν στο cibum τι ισχύει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου

Τι έχουν να πουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και εκπρόσωπος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα σύγχυση που επέφερε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να αναιρέσει την κατάταξη του διοξειδίου του τιτανίου ως καρκινογόνου ουσίας;

Βιομηχανία τροφίμων: Ανεπαρκείς οι πρακτικές διαχείρισης νερού σύμφωνα με έκθεση

Οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων έχουν αδύναμες ή καθόλου πρακτικές διαχείρισης νερού, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα