Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
24.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η επεξεργασία τροφίμων δεν οδηγεί πάντα σε … επεξεργασμένα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΗ επεξεργασία τροφίμων δεν οδηγεί πάντα σε ... επεξεργασμένα τρόφιμα
spot_img

cibum team

Τις τελευταίες δεκαετίες, πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι ανθυγιεινά (υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και/ή αλάτι), βολικά και συχνά φθηνά έχουν οδηγήσει σε σύγχυση, λανθασμένες αντιλήψεις και κριτική των καταναλωτών σχετικά με την επεξεργασία τροφίμων. Η επεξεργασία τροφίμων είναι απαραίτητη για τη μετατροπή των πρώτων υλών της γεωργίας σε τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Η επεξεργασία τροφίμων ξεκίνησε από τότε που οι άνθρωποι ανακάλυψαν φωτιά και εργαλεία για να μαγειρέψουν, να στύψουν φρούτα ή να αλέσουν σιτηρά. Οι πρόσφατες τεχνολογίες επεξεργασίας τροφίμων είναι συχνά επεκτάσεις αυτών των πρωτόγονων μεθόδων επεξεργασίας τροφίμων και βοήθησαν στη δημιουργία προϊόντων όπως κονσερβοποιημένα λαχανικά, χυμούς και ζελέ και μαρμελάδες. Τον 21ο αιώνα, οι καινοτομίες στην επεξεργασία τροφίμων επέτρεψαν στους κατασκευαστές να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση για φυσικά και εύκολα αναγνωρίσιμα συστατικά για να αντικαταστήσουν τις συνθετικές εκδόσεις, για παράδειγμα, βιταμίνες και χρωστικές από φυσικές πηγές, για χρήση σε προϊόντα διατροφής.

Καθώς κοιτάμε μπροστά, η έρευνα για τη διατήρηση ή την ενίσχυση της θρεπτικής αξίας των τροφίμων και των επιπτώσεών της στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και τον τρόπο καλλιέργειας και διανομής των τροφίμων, θα οδηγήσει σε νέες τεχνολογίες επεξεργασίας στο υπόλοιπο του 21ου αιώνα.

Επεξεργασία τροφίμων και … επεξεργασμένα τρόφιμα

Η επεξεργασία τροφίμων είναι η χρήση μεθόδων και τεχνικών που περιλαμβάνουν εξοπλισμό, ενέργεια και εργαλεία για τη μετατροπή γεωργικών προϊόντων όπως δημητριακά, κρέατα, λαχανικά, φρούτα και γάλα σε συστατικά τροφίμων ή τελικά προϊόντα διατροφής.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ένας διαφορετικός όρος, όπου ένα προϊόν διατροφής έχει αλλάξει κατά κάποιο τρόπο μέσω ενός συνδυασμού συστατικών μαζί με βήματα επεξεργασίας για να γίνει το φαγητό ασφαλές για κατανάλωση, σταθερό στο ράφι για μελλοντική χρήση, βολικό στη χρήση (π.χ. δείπνα με φούρνο μικροκυμάτων) , νόστιμο/γευστικό, (π.χ., μια σοκολάτα γάλακτος), ή και πιο θρεπτικό (π.χ., δημητριακά πρωινού εμπλουτισμένα με βιταμίνες).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ όλα τα τρόφιμα επεξεργάζονται, δεν είναι όλα επεξεργασμένα τρόφιμα. Για παράδειγμα, η διαδικασία πλύσης των μήλων πριν από τη συσκευασία για κατανάλωση δεν οδηγεί σε αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επεξεργασμένο τρόφιμο.

Το σίγουρο είναι ότι η έρευνα για τη διατήρηση ή την ενίσχυση της θρεπτικής αξίας των τροφίμων, καθώς και τον τρόπο καλλιέργειας και διανομής των τροφίμων, θα οδηγήσει σε νέες καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας στο υπόλοιπο του 21ου αιώνα.

Πηγή: IFT

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.

Junk food και Junk news: Ο συνδυασμός που… “σκοτώνει”!

Η κοινή βάση μεταξύ junk food και junk news και η ανάγκη να υιοθετηθεί μια κουλτούρα info-fitness και μια παιδεία ενημέρωσης, σύμφωνα με την ειδικό Vanessa Otero.

Ανακάλυψη: Βρέθηκε η σούπερ λευκή χρωστική που θα αντικαταστήσει το διοξείδιο του τιτανίου από το… «Finding Nemo»

Ουσία της γαρίδας Pacific Cleaner, γνωστή και ως Jacques από την ταινία με το ψαράκι Nemo αντικαθιστά το Ε171 λύνοντας τα χέρια της βιομηχανίας.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα