Επιστήμονες υποστηρίζουν τις αντιμικροβιακές και αναγεννητικές ιδιότητες που έχει το μέλι στην επούλωση των πληγών.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ μελέτησαν περισσότερα από 250 άρθρα για 85 χρόνια -με το παλαιότερο άρθρο του 1937- για τις δυνατότητες που έχει το μέλι στην επούλωση των πληγών και τα συμπεράσματα τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Pharmaceutics.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα συμβατικά αντιμικροβιακά φάρμακα που γίνονται όλο και πιο αναποτελεσματικά ενόψει της αυξανόμενης αντοχής.
Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως ως τοπική εφαρμογή σε πληγές για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, που προκύπτουν από την ικανότητά του να παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου και την παρουσία άλλων δραστικών ενώσεων. Οι ενώσεις αυτές περιλαμβάνουν φαινόλες, ντεφενσίνη-1 και μεθυλγλυοξάλη (που βρίσκεται στο μέλι manuka). Η οξύτητά του και η χαμηλή διαθεσιμότητα νερού συμβάλλουν επίσης στις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού. Το κολλώδες του, παρέχει επίσης ένα αποτελεσματικό ενυδατωμένο φράγμα μεταξύ της θέσης του τραύματος και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Διάφοροι τύποι τραυμάτων, αναφέρουν οι ερευνητές, έχουν αντιμετωπιστεί με μέλι, όπως εγκαύματα, τραύματα και χρόνιες πληγές.
Μελέτες έχουν δείξει πώς τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια μπορούν να είναι πιο ευαίσθητα στα αντιβιοτικά όταν χρησιμοποιούνται παράλληλα με το μέλι. Η αντιμικροβιακή δράση του μελιού περιλαμβάνει επίσης την ικανότητα να σκοτώνει ή να επιβραδύνει την εξάπλωση μυκήτων και ιών.
Το μέλι, ωστόσο, που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με παραδοσιακούς επιδέσμους τραυμάτων παρουσιάζει ορισμένους περιορισμούς, όπως η απορρόφηση από τον επίδεσμο, η κακή διείσδυση στο σημείο του τραύματος και η βραχυπρόθεσμη αντιμικροβιακή δράση.
Ωστόσο, οι κατασκευαστές εμποτισμένων επιδέσμων προσπαθούν να βελτιώσουν τον μηχανισμό παροχής τους για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της ουσίας.
Ο επικεφαλής επιστήμονας Joel Yupanqui Mieles, μεταπτυχιακός ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ είπε: «Το μέλι έχει συναρπαστικές αντιμικροβιακές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία πληγών από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία πληγών και υπάρχουν άμεσες αναφορές στην κατανάλωση μελιού στη Βίβλο και στο Κοράνι. Οι ενώσεις του μελιού προσφέρουν μια τράπεζα πιθανών αντιμικροβιακών και αναγεννητικών παραγόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά και βοηθούν στην επούλωση των ιστών.
«Αλλά παρόλο που η αποθήκη ενώσεων στο μέλι μπορεί να έχει τεράστιο ιατρικό όφελος, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με το πώς λειτουργούν και πώς μπορούν να χορηγηθούν στα τραύματα αποτελεσματικά και με ασφάλεια με τυποποιημένο τρόπο.
Ο Joel Yupanqui Mieles πρόσθεσε: “Η γνώση του τύπου και της σύνθεσης του μελιού που χρησιμοποιείται σε διαφορετικούς τύπους τραυμάτων θα βελτιώσει επίσης την ποιότητα της έρευνας. Αυτό θα επιτρέψει στους επιστήμονες να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους αντιμικροβιακούς και θεραπευτικούς μηχανισμούς του μελιού. Μπορεί ακόμη και να μας επιτρέψει να τα αναπαράγουμε τεχνητά σε βιοϋλικά εμπνευσμένα από το μέλι που μπορούν να αξιοποιηθούν με τις τρέχουσες εξελίξεις στις τεχνολογίες μηχανικής ιστών. Αυτό θα ελαχιστοποιούσε τους κινδύνους σχετικά με την επεξεργασία όσον αφορά την αποστείρωση, την αποθήκευση, τη μεταφορά και τον προσδιορισμό της γνησιότητας και της ασφάλειας”
Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η αυξανόμενη παγκόσμια αντίσταση στα αντιβιοτικά διεγείρει την ανάπτυξη νέων θεραπειών ως εναλλακτικών λύσεων για την καταπολέμηση των λοιμώξεων – και το μέλι, έχει ρόλο να παίξει σε αυτό.
Πάντως όσοι έχουν πληγές ή χτυπήσουν δεν πρέπει να κάνουν επάλειψη με μέλι χωρίς να μιλήσουν πρώτα σε γιατρό λένε οι επιστήμονες.