Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιδημία σαλμονέλας στη Δανία – Άγνωστη η αιτία

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΕπιδημία σαλμονέλας στη Δανία – Άγνωστη η αιτία
spot_img

Salmonella Typhimurium τύπου 19 στη Δανία.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2024, 12 άτομα που μολύνθηκαν από τον ίδιο τύπο σαλμονέλας καταγράφηκαν στο ινστιτούτο Υγείας της Δανίας Statens Serum Institut Μεταξύ των ασθενών είναι 6 άνδρες και 6 γυναίκες. Οι ασθενείς είναι μεταξύ 5-80 ετών (η διάμεση ηλικία είναι 35 έτη). Οι ασθενείς ζουν σε όλη τη χώρα.

Το ξέσπασμα διαχειρίζεται η Κεντρική Ομάδα Επιδημιών, η οποία αποτελείται από την SSI, τη Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων και το Ινστιτούτο Τροφίμων DTU. Το SSI διενεργεί συνεντεύξεις ασθενών με σκοπό τον εντοπισμό της πηγής μόλυνσης.

Το βακτήριο είναι του τύπου Salmonella Typhimurium. Με την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος των βακτηρίων που απομονώθηκαν από τους ασθενείς, φάνηκε ότι ήταν πολύ στενά συνδεδεμένα και ανήκαν όλα στον τύπο αλληλουχίας 19.

Γενικά για τη μόλυνση από σαλμονέλα

Η σαλμονέλα βρίσκεται στα ζώα και μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο μέσω τροφών που έχουν μολυνθεί με τα βακτήρια. Η σαλμονέλα είναι μια συχνή και πολύ γνωστή αιτία βακτηριακών εντερικών λοιμώξεων στη Δανία. Υπάρχουν περισσότεροι από 2.500 διαφορετικοί τύποι σαλμονέλας.

Περίοδος επώασης

Ο χρόνος που περνά από τη μόλυνση μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων κυμαίνεται από 6-72 ώρες. Συνήθως 12-36 ώρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Συμπτώματα

Η μόλυνση με σαλμονέλα συνήθως προκαλεί γενική κακουχία, διάρροια, στομαχόπονο, πιθανώς ναυτία, έμετο και/ή πυρετό. Η μόλυνση συχνά συνοδεύεται από πόνο στις αρθρώσεις, μυϊκό πόνο και κεφαλαλγία. Τα άφθονα υγρά είναι σημαντικά για την πρόληψη και τη θεραπεία της αφυδάτωσης από τη διάρροια και τον έμετο. Σε περίπτωση σοβαρής διαρροϊκής νόσου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο