Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επίκειται “κοσμογονία” στα υλικά συσκευασίας; Η EFSA επαναξιολογεί τους κινδύνους από πλαστικοποιητές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπίκειται "κοσμογονία" στα υλικά συσκευασίας; Η EFSA επαναξιολογεί τους κινδύνους από πλαστικοποιητές
spot_img

Η EFSA κλήθηκε από την ΕE να επαναξιολογήσει τους κινδύνους από την παρουσία πλαστικοποιητών, όπως οι φθαλικές ενώσεις, σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM) και δημοσιοποίησε το πρωτόκολλο της επαναξιολόγησης.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων δημοσίευσε χθες το επιστημονικό της πρωτόκολλο για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας των πλαστικοποιητών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM), καθορίζοντας τις αρχές για τον τρόπο με τον οποίο θα εκτελεστεί το έργο.

Στο 38σέλιδο πρωτόκολλο αναφέρονται όλα τα βήματα που θα ακολουθήσει η Αρχή, προκειμένου να καταλήξει σε ένα, κατά πάσα πιθανότητα, νέο συμπέρασμα σχετικά με την ασφάλεια των υλικών που ήδη χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες τροφίμων αλλά και στον εξοπλισμό επεξεργασίας τροφίμων. Αυτό δυνητικά σημαίνει ότι θα επέλθουν μεγάλες αλλαγές σε ότι γνωρίζαμε και θεωρούσαμε δεδομένο μέχρι σήμερα.

Το πρωτόκολλο σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα στις προπαρασκευαστικές εργασίες μας για την εκ νέου αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία από πλαστικοποιητές που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τύπους FCM (π.χ. πλαστικά, καουτσούκ και μελάνια) σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα (π.χ. εξοπλισμός επεξεργασίας τροφίμων και συσκευασία).

Τέτοιοι πλαστικοποιητές περιλαμβάνουν φθαλικές ενώσεις, δομικά παρόμοιες ουσίες και ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση των φθαλικών ενώσεων σε FCM.

Το πρωτόκολλο, το οποίο οριστικοποιήθηκε με βάση τη συμβολή μιας δημόσιας διαβούλευσης, περιγράφει με διαφάνεια την προσέγγιση που θα χρησιμοποιήσουν οι επιστήμονες για την ανάκτηση και την επιλογή δεδομένων, καθώς και για την αξιολόγηση και την ενσωμάτωση στοιχείων για τις εκτιμήσεις επικινδυνότητας.

Το πρωτόκολλο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν τα δύο κεντρικά ερωτήματα σχετικά με τον προσδιορισμό της επικινδυνότητας και τον χαρακτηρισμό της επικινδυνότητας. Στόχος της είναι να περιγράψει, στο μέτρο του δυνατού, τη στρατηγική για την ανάκτηση, την επιλογή και την εξαγωγή των δεδομένων, την αξιολόγηση των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων και τη σύνοψη, την ανάλυση και την ενσωμάτωση των εν λόγω στοιχείων, προκειμένου να διενεργηθούν εκτιμήσεις επικινδυνότητας που θα χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση επικινδυνότητας των ουσιών προτεραιότητας.

Τα αποτελέσματα που αφορούν τα ακόλουθα τρία συναφή καθήκοντα της εντολής θα δημοσιευτούν χωριστά:

  • I) τον προσδιορισμό και την ιεράρχηση των ουσιών που χρησιμοποιούνται ή ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν ως πλαστικοποιητές σε FCM, οι οποίες ενδέχεται να απαιτούν περαιτέρω συλλογή δεδομένων και εκτίμηση κινδύνου·
  • II) κατάρτιση πρωτοκόλλου για την αξιολόγηση της έκθεσης των ουσιών προτεραιότητας· και
  • iii) τη δημιουργία προσκλήσεων υποβολής δεδομένων και άλλων πληροφοριών σχετικά με την εμφάνιση των ουσιών προτεραιότητας.

Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν το αποτέλεσμα αυτών των εκτιμήσεων επικινδυνότητας στις μεταγενέστερες αξιολογήσεις κινδύνου των ουσιών που έχουν προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπόψη επικαιροποιημένες εκτιμήσεις έκθεσης (συμπεριλαμβανομένης της διατροφικής έκθεσης, της συνολικής έκθεσης και της συμβολής στην έκθεση από FCM).

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παράδοξα τα ευρήματα μελέτης για το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων – Η “έκπληξη” των βιολογικών

Για πρώτη φορά γίνεται στοχευμένη σύγκριση για την επιρροή της παραγωγής, της μεταφοράς, και της συσκευασίας.

Τα νιτρώδη άλατα σε τρόφιμα σχετίζονται τώρα και με τον διαβήτη τύπου 2 λέει η Γαλλία

Έρευνα σε πάνω από 100.000 εθελοντές για 15 χρόνια.

Βιολογικά προϊόντα: Μόνο με πιστοποίηση οι εξαγωγές στις ΗΠΑ – Διευκρινήσεις από την  TÜV AUSTRIA Hellas

Η Μ. Αγαπητού της TÜV AUSTRIA Hellas, παραθέτει βήμα βήμα τις νέες προϋποθέσεις και διαδικασίες που απαιτούνται για τις εξαγωγές βιολογικών προϊόντων στις ΗΠΑ.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα