Τι συμβαίνει με τα πενήντα νέα αλλεργιογόνα που δεν έχει ακόμα απαγορεύσει η ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει επιβάλει ακόμα τη σήμανση περίπου πενήντα νέων αλλεργιογόνων αρωμάτων που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα απορρυπαντικών. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μιας εργαστηριακής δοκιμής που διεξήγαγε το Que Choisir, το μηνιαίο περιοδικό προστασίας των καταναλωτών, το οποίο δημοσιεύει συγκριτικές δοκιμές προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και έρευνες, δείχνουν πως υπάρχουν σημαντικές συγκεντρώσεις αυτών των νέων ενώσεων στη σύνθεση των προϊόντων καθαρισμού.
Μεταξύ των γνωστών αλλεργιογόνων (γύρη, τρόφιμα, χημικές ουσίες κ.λπ.), τα προϊόντα καθαρισμού, μαζί με τα καλλυντικά, αποτελούν σημαντικές πηγές λόγω της ευρείας χρήσης αρωμάτων. Για το λόγο αυτό άλλωστε, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαιτούν από τους κατασκευαστές αυτών των προϊόντων να παρέχουν πληροφορίες, μέσω του καταλόγου των συστατικών, σχετικά με την παρουσία 26 αλλεργιογόνων αρωμάτων.
Η δοκιμή της Que Choisir σε 60 προϊόντα καθαρισμού (απορρυπαντικά, μαλακτικά υφασμάτων, υγρά πιάτων, καθαριστικά οικιακής χρήσης) δείχνει τον επείγοντα χαρακτήρα της επέκτασης αυτής της υποχρέωσης στα απορρυπαντικά, δεδομένων των ενίοτε πολύ υψηλών συγκεντρώσεων αλλεργιογόνων που παρατηρήθηκαν.
27 απορρυπαντικά από τα 60 που αναλύθηκαν περιέχουν ένα ή περισσότερα από αυτά τα νέα αλλεργιογόνα, σχηματίζοντας μερικές φορές ένα κοκτέιλ έως και 7 αλλεργιογόνων στοιχείων. Αντίθετα, αυτά τα νέα αρώματα δεν αναφέρονται σχεδόν ποτέ στις συσκευασίες, καθώς υπήρχε μόνο μια αναφορά από τα 27 σχετικά απορρυπαντικά.
Αυτή η έλλειψη πληροφοριών είναι μεν νόμιμη, αλλά έχει ως αποτέλεσμα να εκτίθενται οι αλλεργικοί καταναλωτές στις ενώσεις αυτές, χωρίς να τους παρέχονται τα μέσα για να προστατευθούν. Ο κατάλογος των νέων αλλεργιογόνων είναι από καιρό γνωστός σε μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους όπως η Colgate, η Palmolive ή η Procter & Gamble.
Στο δείγμα της, η Que Choisir επέλεξε επίσης 18 προϊόντα οικιακής χρήσης που φέρουν καθησυχαστικές ετικέτες όπως υποαλλεργική ή ευαίσθητη επιδερμίδα. Η ανάλυση των συνθέσεων δείχνει ότι αντίθετα με τις υποσχέσεις για αβλαβές δέρμα, τέσσερα από αυτά περιέχουν πολύ σημαντικά επίπεδα νέων αλλεργιογόνων (έως και 7 φορές το όριο που ενεργοποιεί την επισήμανση αλλεργιογόνων), και πάλι χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σε αυτά, παρόλο που στην περίπτωση των μαλακτικών, τα ρούχα που περιέχουν αυτές τις ενώσεις έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα μαλακτικά Soupline Concentré Hypoallergène ή Lenor Fresh air sensitive hypoallergenic.
Σε γενική βάση, από το σύνολο του δείγματός, μόλις 15 προϊόντα βρέθηκαν να είναι πλήρως απαλλαγμένα από αλλεργιογόνα.