Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
23.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επικίνδυνη τοξίνη σε κέτσαπ από την Τουρκία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπικίνδυνη τοξίνη σε κέτσαπ από την Τουρκία
spot_img

Ειδοποίηση RASFF από την Ελβετία.

Μετά από επίσημο έλεγχο στην αγορά της Ελβετίας οι αρχές εντόπισαν μυκοτοξίνες σε κέτσαπ προέλευσης Τουρκίας. Στην κέτσαπ εντοπίστηκε η τοξίνη Alternariol (AOH) ένας σημαντικός μολυσματικός παράγοντας, σε λαχανικά φρούτα και δημητριακά. H Ελβετία ενημέρωσε και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF καθώς η κέτσαπ αυτή πωλείται επίσης και στη Γερμανία.

- Advertisement -

Η τοξίνη Alternariol εντοπίστηκε στην τούρκικη κέτσαπ σε ποσότητα 49.2 µg/kg με μέγιστο επιτρεπόμενο όριο τα 10 µg/kg.

Οι άνθρωποι εκτίθενται σε δευτερογενείς μεταβολίτες μυκήτων γνωστούς ως μυκοτοξίνη μέσω της κατάποσης μολυσμένων τροφών.Τ α είδη Alternaria είναι μύκητες που παράγουν μυκοτοξίνες και μολύνουν τα φρέσκα προϊόντα προκαλώντας την αλλοίωση τους. Οι μυκοτοξίνες Alternaria είναι γνωστό ότι προκαλούν σχετικές οικονομικές απώλειες και ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του ανθρώπου και των ζώων. Το Alternariol ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1953 και σήμερα συνδέεται με καρκίνο του οισοφάγου και ενδοκρινικές διαταραχές λόγω της ομοιότητάς του με τα οιστρογόνα. Αν και θεωρείται ως αναδυόμενη μυκοτοξίνη χωρίς ρυθμιζόμενα επίπεδα στα τρόφιμα, το AOH εμφανίζεται σε διατροφικά προϊόντα υψηλής κατανάλωσης και έχει ανιχνευθεί σε διάφορες καλυμμένες μορφές, γεγονός που ενισχύει την εμφάνισή του. 

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εκτιμώμενη χρόνια διατροφική έκθεση στις τοξίνες Alternaria υπερβαίνει το σχετικό όριο τοξικολογικής ανησυχίας, υποδεικνύοντας την ανάγκη για πρόσθετα δεδομένα τοξικότητας για συγκεκριμένες ουσίες και συνέστησε να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα περιστατικών σχετικά με την παρουσία τοξινών Alternaria σε τρόφιμα (φρούτα και προϊόντα φρούτων, ντομάτες και προϊόντα με βάση την ντομάτα και τρόφιμα με βάση τα δημητριακά για βρέφη και μικρά παιδιά, μεταξύ άλλων).

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα