Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επισήμανση βιωσιμότητας στα τρόφιμα της ΕΕ: Εκτίμηση οικονομικών επιπτώσεων

ΑρχικήΝέαΕπισήμανση βιωσιμότητας στα τρόφιμα της ΕΕ: Εκτίμηση οικονομικών επιπτώσεων
spot_img

Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του Eco-Score στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η νέα γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) με θέμα «Προς ένα πλαίσιο επισήμανσης των βιώσιμων τροφίμων για να αποκτήσουν οι καταναλωτές τη δυνατότητα να προβαίνουν σε βιώσιμες επιλογές τροφίμων». Πρόκειται για μια γνωμοδότηση σχετικά με την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θεσπίσει νομικό πλαίσιο για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων, ως μέρος της προσπάθειας εκπόνησης ενός οριζόντιου νόμου-πλαισίου για την επιτάχυνση και τη διευκόλυνση της μετάβασης προς τη βιωσιμότητα.

Στο νέο επερχόμενο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων περιλαμβάνονται και οι  κανόνες για την επισήμανση των βιώσιμων τροφίμων σε ένα ορισμένο επίπεδο τυποποίησης και εναρμόνισης, προκειμένου να διασφαλιστούν η αξιοπιστία και οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού. Ποιες θα είναι όμως οι επιπτώσεις αυτών των νέων ετικετών στα τρόφιμα και πόσο θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων;

Το Euractiv ανέλυσε την έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων. Η έκθεση αξιολογεί τα πιθανά μέσα υλοποίησης του στόχου της ΕΕ για την βιωσιμότητα μεταξύ των οποίων και η επισήμανση βιωσιμότητας. Η έκθεση υποστηρίζει ότι η εφαρμογή της επισήμανσης βιωσιμότητας θα «παρακινήσει τους επιχειρηματίες να υπερβούν τις ελάχιστες απαιτήσεις βιωσιμότητας προκειμένου να ανεβάσουν την κλίμακα ταξινόμησης/βαθμολόγησης του εναρμονισμένου σήματος βιωσιμότητας ή/και να επωφεληθούν από τα δυνητικά ασφάλιστρα τιμών για πιο βιώσιμα καλά προϊόντα»…

Στην έκθεση φαίνεται να κερδίζει έδαφος η εθελοντική επισήμανση βιωσιμότητας αν και σημειώνει πως αναμένεται σημαντική υιοθέτηση ενός εναρμονισμένους σήματος. Εκτιμάται δε, ότι το κοινωνικό κόστος της υποχρεωτικής επισήμανσης βιωσιμότητας θα ανέλθει σε 20,667 εκατ. ευρώ, ενώ το εθελοντικό κόστος 9,713 εκατ. ευρώ.

Η εκτίμηση επιπτώσεων προτείνει τον καθορισμό «κατάλληλων κριτηρίων και ευελιξίας σχετικά με την εφαρμογή τους», καθώς τα κράτη μέλη «ενδέχεται επίσης να έχουν διαφορετικές απόψεις και προτεραιότητες και ενδέχεται να εξακολουθήσουν να υπάρχουν συμβιβασμοί – για παράδειγμα, σπατάλη τροφίμων ή χρήση γης και νερού». Υποστηρίζει επίσης ότι οι αυξήσεις τιμών λόγω της προμήθειας πιο βιώσιμων τροφίμων μπορούν να περιοριστούν ή ενδεχομένως να αποφευχθούν με την εισαγωγή κριτηρίων που μειώνουν το κόστος, όπως σύντομες αλυσίδες εφοδιασμού, μείωση της σπατάλης τροφίμων, περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης και προσαρμοσμένες μερίδες.

Η αξιολόγηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα κριτήρια μπορούν να εισαχθούν «βήμα προς βήμα και να προσαρμοστούν», έτσι ώστε οι αγορές τροφίμων και οι πάροχοι υπηρεσιών τροφίμων να μπορούν «σταδιακά να προσαρμοστούν στην κατάσταση».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Metro My market: Καταγγελία εναντίον της efood-market

Στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας προσέφυγε η my market και η διαφημιστική MULLENLOWE για το διαφημιστικό βίντεο της efood market.

Έκρηξη λοιμώξεων σαλμονέλας στην Ευρώπη από κοτόπουλο σε εστιατόρια

Η πλειονότητα των περιπτώσεων έχει συνδεθεί με τοπικά εστιατόρια που σερβίρουν κεμπάπ κοτόπουλου. 

Μελέτη: Επικίνδυνα και τα «ασφαλέστερα» PFAS σε συσκευασίες τροφίμων

Ανάλυση σε 42 χάρτινες συσκευασίες fast food οι οποίες περιέχουν τα μεγαλύτερα πολυμερή PFAS που θεωρούνται πιο "ασφαλή".
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα