Έρευνα για την επίδραση στην κατανάλωση όταν χρησιμοποιούνται μικρότερα ποτήρια και μικρότερα μπουκάλια κρασιού
Σύμφωνα με μελέτη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ η χρήση μικρότερων ποτηριών, οδηγεί σε μέτρια μείωση της συνολικής κατανάλωσης κρασιού.
Στην έρευνα συμμετείχαν 217 οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο που πίνουν κρασί σε τακτική βάση. Τους δόθηκαν τυχαία ποτήρια 290 ml ή 350 ml για να πιουν το κρασί τους, κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε κατά 6,5% από όσους έπιναν σε μικρότερα ποτήρια.
Η μελέτη εξέτασε επίσης και την επίδραση της χρήσης μικρότερων μπουκαλιών. Τα νοικοκυριά που συμμετείχαν στην έρευνα πέρασαν δύο εβδομάδες πίνοντας από φιάλες πλήρους μεγέθους -75cl- και δύο εβδομάδες πίνοντας από μπουκάλια με τη μισή χωρητικότητα -37,5cl-.
Η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε κατά 3,6% όταν χρησιμοποιήθηκαν μικρές φιάλες σε αντίθεση με τις φιάλες των 75cl. Οι ερευνητές όμως χαρακτήρισαν αυτή την μείωση αμελητέα.
Να σημειωθεί ότι μια πρόσφατη μελέτη, διαπίστωσε ότι το κρασί που σερβίρεται σε μεγαλύτερα ποτήρια αύξησε τον όγκο που καταναλώνεται στα εστιατόρια, αλλά όχι στα μπαρ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, εάν οι επιπτώσεις του μεγέθους του ποτηριού κρασιού στην κατανάλωση αποδειχθούν αξιόπιστες και μακροπρόθεσμες, η μείωση του μεγέθους των ποτηριών κρασιού που χρησιμοποιούνται στα σπίτια θα μπορούσε να συμβάλει σε πολιτικές για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.