Να καταργηθεί ο όρος «σύνδρομο κινέζικου εστιατορίου», ζητούν επιστήμονες.
Το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ενισχυτικά γεύσης στον κόσμο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, το συστατικό βρέθηκε στο επίκεντρο επειδή ανακαλύφθηκε ότι ήταν μια τοξική προσθήκη σε μερικά από τα πιο δημοφιλή Ασιατικά πιάτα.
Το MSG έχει, λοιπόν, ιστορικά συνδεθεί με μια συνθήκη που ονομάστηκε «σύνδρομο κινέζικου εστιατορίου». Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, μούδιασμα και αίσθημα παλμών, καθώς και έλλειψη συγκεκριμένων επιστημονικών στοιχείων που να υποδηλώνουν ότι προκαλούνται από την κατανάλωση MSG.
Η προέλευση του όρου ανάγεται σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε από το New England Journal of Medicine (NEJM) και η οποία, μόλις βγήκε στον μεγάλο κόσμο, κατέλαβε τη φαντασία του Τύπου και του κοινού.
Δεν άργησαν να εκδοθούν προειδοποιήσεις από τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ σχετικά με την κατανάλωση MSG, με ιδιαίτερη έμφαση στους κινέζους κατασκευαστές τροφίμων, και οι σφραγίδες «No MSG» στα μενού και τις ετικέτες έγιναν της μόδας. Δεκαετίες παραπληροφόρησης αργότερα και η αντι-ασιατική ξενοφοβία όσον αφορά τη κουζίνα τους ήταν γεγονός.
Τον Δεκέμβριο του 2023 το NEJM δεσμεύτηκε να επανεξετάσει και να διορθώσει τον ρόλο που έπαιξε στη διαιώνιση της ιστορικής φυλετικής αδικίας. Ωστόσο, η εν λόγω επανεξέταση δεν περιλάμβανε κυρίως τον όρο Σύνδρομο Κινέζικου Εστιατορίου.
Ένας συνασπισμός διατροφολόγων, εμπειρογνωμόνων δημόσιας υγείας και σεφ ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον όμιλο Ajinomoto για να δημοσιεύσουν μια ανοιχτή επιστολή προς το NEJM, ζητώντας του να διορθώσει την παράλειψη και να αναγνωρίσει το ρόλο του στη διαιώνιση ενός πολιτισμικά αναίσθητου και φυλετικά προκατειλημμένου στερεότυπου. Πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια να παροτρύνει το NEJM να αντιμετωπίσει την προβληματική κληρονομιά του όρου και να προωθήσει ουσιαστική αλλαγή.
«Θα εκτιμούσαμε αν το NEJM αναγνώριζε το ρόλο του στην επινόηση του όρου “Σύνδρομο Κινέζικου Εστιατορίου”» στο πλαίσιο της τρέχουσας πρωτοβουλίας του για την αντιμετώπιση αδικιών του παρελθόντος. Η επανεξέταση αυτού του όρου θα βοηθούσε να μπει ένα τέλος στις δεκαετίες παραπληροφόρησης για το MSG και στην αντι-ασιατική ξενοφοβία που τροφοδότησε – όλα προς τον απώτερο στόχο της οικοδόμησης μιας πιο ενημερωμένης και χωρίς αποκλεισμούς διατροφικής κουλτούρας», δηλώνουν οι επιστήμονες.