Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αντεπίθεση μεγάλης πολυεθνικής fast food στις κατηγορίες για μόλυνση των τροφίμων με ουσίες PFAS

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΑντεπίθεση μεγάλης πολυεθνικής fast food στις κατηγορίες για μόλυνση των τροφίμων με ουσίες PFAS
spot_img

Νέες εξελίξεις στην υπόθεση σχετικά με τις ομαδικές αγωγές κατά αλυσίδων fast food για μόλυνση των προϊόντων με PFAS, καθώς μια από τις εμπλεκόμενες κατηγορούμενες εταιρείες ασκεί αντεπίθεση καταγγέλλοντας συκοφαντική δυσφήμιση.

Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, είχαν ασκηθεί αγωγές σε πασίγνωστες αλυσίδες γρήγορου φαγητού, όπως χαρακτηριστικά οι McDonald’s και Burger King, για την παρουσία ουσιών PFAS στα προϊόντα τους. Οι PFAS είναι, ουσιαστικά ένας όρος που αναφέρεται σε περίπου 9.000 ουσίες που χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες (χαρτί, πλαστικό) για να γίνουν πιο ανθεκτικές σε λίπη, αλλά και για αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, ως επιβραδυντικά φλόγας και για αδιαβροχοποίηση ρούχων. Αυτά τα χημικά ωστόσο, δεν διασπώνται ποτέ, γεγονός που τα καθιστά καταστροφικά για το περιβάλλον. Όσον αφορά στον ανθρώπινο οργανισμό, τα εν λόγω χημικά έχουν συνδεθεί με ανθρώπινες ασθένειες και βλάβες, όπως βλάβη στο ήπαρ, παθήσεις του θυρεοειδούς, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο. Η υπερέκθεση σε αυτές τις ουσίες μπορεί να αποβεί, λοιπόν, ιδιαίτερα καταστροφική για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σε νεότερες εξελίξεις για την υπόθεση, μια από τις αλυσίδες που αναφέρονται ονομαστικά στην αγωγή, η οποία προς το παρόν δεν προσδιορίζεται ως προς την επωνυμία της, αντεπιτίθεται καταθέτοντας μια πρόταση για απόρριψη της προτεινόμενης ομαδικής αγωγής, προβάλλοντας μια σειρά από επιχειρήματα, όπως η έλλειψη νομιμότητας για παράλειψη συγκεκριμένου ισχυρισμού ή τραυματισμού. Η καταγγελία στις αγωγές κάνει λόγο για συκοφαντική δυσφήμιση. Να αναφερθεί σε αυτό το σημείο πως οι αγωγές ανέφεραν συγκεκριμένες επιπτώσεις που υπέστησαν από την κατανάλωση, όπως για παράδειγμα, την πρόκληση οικονομικής βλάβης, καθώς τα προϊόντα αξίζουν πολύ λιγότερο από την τιμή πώλησης.

Η εταιρεία αντικρούει και άλλα επιχειρήματα, αναφέροντας πως οι ενάγοντες αγόρασαν τα αγαθά οικειοθελώς και  δεν έπεσαν θύμα κάποιας πρακτικής μάρκετινγκ που να υπονοεί ότι τα προϊόντα δεν περιέχουν PFAS και πως μολαταύτα είναι εγκεκριμένα από τον FDA.

Περαιτέρω, η εταιρεία επιδιώκει να υπογραμμίσει τον αδύναμο χαρακτήρα της βάσης της αγωγής. Ειδικότερα, επιχειρηματολογεί πως οι ενάγοντες δεν έχουν κάνει οι ίδιοι δοκιμές για να επιβεβαιώσουν τον τύπο PFAS στη συσκευασία ούτε αναφέρονται σε κάποια δοκιμή που να δείχνει την παρουσία οποιουδήποτε PFAS στα πραγματικά τρόφιμα. Σύμφωνα με τους κατηγορούμενους, ισχυρίζονται απλώς ότι δύο μελέτες έχουν βρει «οργανικό φθόριο» στη συσκευασία της αλυσίδας και ότι υπάρχει «πιθανότητα» ότι τα PFAS στη συσκευασία «εισχωρούν σε τρόφιμα» με βάση, εν μέρει, μελέτες άλλων τροφίμων, και άλλες συσκευασίες.

Το ποια από τις δύο πλευρές θα επικρατήσει τελικά ως σωστή αναμένεται να φανεί στο δικαστήριο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο