ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΈνωση παραγωγών φρούτων από 9 χώρες απαιτεί τέλος στην αδιαφανή τιμολόγηση των...

Ένωση παραγωγών φρούτων από 9 χώρες απαιτεί τέλος στην αδιαφανή τιμολόγηση των ναυτιλιακών εταιρειών

2 λεπτά ανάγνωσης

Νέος χάρτης καλών πρακτικών στοχεύει σε σταθερές τιμές, δίκαιους συμβατικούς όρους και διαφάνεια στις θαλάσσιες μεταφορές φρέσκων προϊόντων

Ο κλάδος των φρέσκων προϊόντων αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια ένα χρόνιο πρόβλημα, με τη μεταφορά εύθραυστων και με περιορισμένη διάρκεια ζωής εμπορευμάτων, όπως φρούτα και λαχανικά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ναυτιλιακές εταιρείες που λειτουργούν με αδιαφανή τιμολόγηση, ασταθείς συμβατικούς όρους και απρόβλεπτη παροχή υπηρεσιών. Έξι χρόνια μετά την πανδημία Covid-19, που ταρακούνησε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, ο κλάδος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυτό που μια νέα συμμαχία χαρακτηρίζει ως «συστημική αστάθεια».

- Advertisement -

Ένας παγκόσμιος συνασπισμός οργανώσεων του κλάδου παρουσίασε τον Χάρτη Καλών Πρακτικών Ναυτιλίας για την Αποδοτική και Δίκαιη Διακίνηση Φρέσκων Προϊόντων, καλώντας όλους τους φορείς της αγοράς να τον συζητήσουν και να τον υπογράψουν. Τα μέλη της συμμαχίας περιλαμβάνουν την Ένωση Εξαγωγέων Μπανάνας του Εκουαδόρ, την Ausveg (Αυστραλία), την Καναδική Ένωση Μάρκετινγκ Παραγωγής, την Επιτροπή CLAD, τη Freshfel Europe, την Ένωση Παραγωγών Φρούτων και Λαχανικών Καναδά, τη Διεθνή Ένωση Φρέσκων Προϊόντων, τη Συμμαχία Φρούτων Νοτίου Ημισφαιρίου και την United Fresh Νέας Ζηλανδίας.

Τι επιδιώκει ο χάρτης

Από στρογγυλές τράπεζες που διοργανώθηκαν από τις αρχές του 2025, αναδείχθηκε ανάγκη για τέσσερα βασικά στοιχεία, όπως κοινή γλώσσα στις επικοινωνίες με τις ναυτιλιακές εταιρείες, σαφής και σταθερή τιμολόγηση, δίκαιοι συμβατικοί όροι και διαφανείς συνθήκες παροχής υπηρεσιών. Ο χάρτης λειτουργεί ως κοινή δήλωση δέσμευσης στις αξίες της συνεργασίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης, και αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη πρακτικών εργαλείων που θα μειώσουν τις αναποτελεσματικότητες σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.

- Advertisement -

Η ναυτιλία φρέσκων προϊόντων αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οξυμένες προκλήσεις σε σχέση με άλλα εμπορεύματα, καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και δεν αντέχουν καθυστερήσεις. Γεωπολιτικές κρίσεις, όπως η αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα, και μεταβαλλόμενα ρυθμιστικά περιβάλλοντα δημιουργούν πρόσθετη πίεση σε έναν κλάδο που στηρίζεται σε ακριβείς χρονοδιαγράμματα και αξιόπιστη ψυκτική αλυσίδα.

Το σχέδιο του χάρτη πρόκειται να συζητηθεί σε ανοιχτό φόρουμ του κλάδου στις 3 Σεπτεμβρίου 2026, στο πλαίσιο της έκθεσης Asia Fruit Logistica στο Χονγκ Κονγκ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Γνωστά πατατάκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ: Επιστημονική ανάλυση και αξιολόγηση κινδύνου 30 προϊόντων από διεθνείς μάρκες

Τι έδειξαν οι αναλύσεις 30 εμπορικών σνακ πατάτας για γλυκοαλκαλοειδή, κατανάλωση και πιθανό κίνδυνο για παιδιά.

Frozen yogurt ή παγωτό; Ποιο επηρεάζει λιγότερο το σάκχαρο

Η διατροφική εικόνα των δύο δημοφιλών γλυκών δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται

Χρήση ασπαρτάμης σε τρόφιμα και ποτά: Σε λίγες ημέρες η κρίσιμη γνωμοδότηση της EFSA – Τι μπορεί να αλλάξει στην ευρωπαϊκή βιομηχανία

Τα νεότερα δεδομένα για την ασπαρτάμη μπαίνουν στην αξιολόγηση της EFSA, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις πιθανές κανονιστικές επιπτώσεις.