Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με αφορμή τη διάκριση της εταιρείας στα βραβεία FEA 2024
H Φλώρα Μαγκανάρη, Δ/ντρια Διασφάλισης Ποιότητας & Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων της OPTIMA, μιλά στο cibum.gr για την ιστορία και την προοπτική της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας στον κλάδο των τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα, με αφορμή τη διάκρισή της στην κατηγορία Food Safety Culture Stand Out, στα βραβεία FEA 2024, μία κατηγορία που είχε χορηγό την Eurofins Athens Analysis Laboratories.
«Η εταιρεία μας, μια αμιγώς ελληνική εταιρεία, δραστηριοποιείται στο χώρο των τροφίμων από το 1974. Με την πάροδο των χρόνων εξειδικεύτηκε στα τυροκομικά προϊόντα, στην αρχή ως εισαγωγέας, στη συνέχεια και ως παραγωγός. Σήμερα, αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρία στην αγορά των τυροκομικών προϊόντων, διακινώντας περισσότερους από 35.000tn ετησίως σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ έχει σημαντική παρουσία σε όμορες γαλακτοκομικές κατηγορίες (κρέμες γάλακτος, τα βούτυρα κ.α.). H εταιρεία δίνει έμφαση στην άψογη εξυπηρέτηση των πελατών της, στην ποιότητα, την καινοτομία, στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, συνδυάζοντας αρμονικά την παράδοση με την κορυφαία γεύση. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η «Ομιλοποίηση» της εταιρείας, ενσωματώνοντας τα τρία εργοστάσια της εταιρείας Ήπειρος, τις 3 αποθήκες των εμπορικών μονάδων Optima και Optima Food Gallery, τις θυγατρικές σε UK, ΗΠΑ και Αυστραλία, τη ΖΩΝΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ και τις φάρμες Άρτας και Δομοκού σε ένα καινοτόμο, καθετοποιημένο Όμιλο με πάνω από 400 μέλη.
Στο portfolio της εταιρείας περιλαμβάνονται κορυφαία brands: ΗΠΕΙΡΟΣ, ADORO, DIROLLO, KERRΥGOLD, ΤΑΛΑΓΑΝΙ, ΛΟΓΑΔΙ, ΚΑΤΙΚΙ ΔΟΜΟΚΟΥ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΛΑΓΙΕΣ, ΛΕΒΕΤΙ, ΒΙΚΟΣ, ΓΚΛΙΤΣΑ και PLANTEESE. Εκτός από την εγχώρια παραγωγή σε ΑΡΤΑ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ και ΔΟΜΟΚΟ, διαθέτουμε μεγάλη γκάμα και σε ευρωπαϊκά τυριά, μέσω μακροχρόνιων συνεργασιών με προμηθευτές του εξωτερικού. Η διαφορά της ΟΠΤΙΜΑ από τον ανταγωνισμό είναι ότι είναι εξαιρετικά ευέλικτη, επενδύει πολύ σε βελτίωση του παραγωγικού της εξοπλισμού, βελτιώνοντας συνεχώς την ποιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα των παραγόμενων προϊόντων, αποκτά γνώση και εμπειρία λόγω της καθετοποίησης του Ομίλου (διαθέτει φάρμες, εγχώρια παραγωγή, δικές αποθήκες και δίκτυα διανομής), ενώ υποστηρίζει πελάτες λιανικής και HORECA. Τα παραπάνω, συνδυαστικά με τις σημαντικές συνεργασίες με οίκους του εξωτερικού, βοηθά να έχει σφαιρική γνώση και μεγάλη εμπειρία στον τομέα των τυροκομικών.
Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερους από 1500 πελάτες και 3000 σημεία πώλησης.
Όσον αφορά στο γάλα, διαθέτουμε ζώνη γάλακτος με περισσότερους από 2.000 παραγωγούς, που λειτουργεί σε στενή συνεργασία με τα εργοστάσιά μας, τηρώντας όλες τις νομοθετικές απαιτήσεις. Το γάλα ελέγχεται τόσο στην πηγή όσο και στα τμήματα QC κάθε εργοστασίου. Οι υπόλοιπες ύλες ελέγχονται αρχικά από το κεντρικό QA (προδιαγραφές, λειτουργικά χαρακτηριστικά, συστήματα QA παραγωγών), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις απαιτούνται εργαστηριακές/εργοστασιακές δοκιμές, πριν εγκριθούν».
Ποια ήταν τα κίνητρα για να διεκδικήσετε ένα FEA;

«Η προσπάθεια την οποία καταβάλαμε, ώστε να συνενωθούν διαφορετικές σε φιλοσοφία και λειτουργία εταιρείες, όταν τέθηκε ο στόχος «Ομιλοποίηση Κουλτούρας», ήταν μεγάλη. Το να βραβεύει μια επιτροπή, που αποτελείται από experts του χώρου της Ασφάλειας Τροφίμων, την προσπάθεια αυτή, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε δυνατά και άοκνα τις προσπάθειές μας για περαιτέρω βελτίωση.
Συγκεκριμένα, το 2020 κληθήκαμε να αναπτύξουμε ένα “tailor made” Σύστημα που θα κάλυπτε τις ανάγκες εργοστασίων, εμπορικών μονάδων, θυγατρικών, κ.λπ., θα μπορούσε να πιστοποιηθεί σε επίπεδο GFSI και, κυρίως, θα ήταν αναπτυγμένο έτσι ώστε εύκολα να μπορεί να προστεθεί οποιαδήποτε νέα απαίτηση, χωρίς να αφορά αποκλειστικά την ασφάλεια τροφίμων. Αυτό ήταν το πρωτοποριακό χαρακτηριστικό της υποψηφιότητά μας. Μέσα σε 4 χρόνια έχουν προστεθεί στο σύστημα ποιότητας από συστήματα ενεργειακής και περιβαλλοντικής διαχείρισης έως και ESG πιστοποιήσεις, χωρίς να χρειαστεί να χάσει την αρχική δομή του, ούτε να έχει γίνει γραφειοκρατικό. Ξεκινήσαμε με την ανάπτυξη νέου συστήματος ασφάλειας τροφίμων (BRC για παραγωγικές μονάδες, ISO22000 για εμπορικές), αποκτήσαμε το ISO14001 σε όλα μας τα εργοστάσια, προχωρήσαμε σε Food Culture Survey, με στόχο την καταγραφή της κατάστασης και τη δημιουργία πλάνου βελτιώσεων, πιστοποιηθήκαμε με το ενεργειακό πρότυπο ISO50001, αναπτύξαμε KPIs και εκπαιδευτικά πλάνα για όλο το προσωπικό, αρχίσαμε να ενσωματώνουμε στα παραπάνω και την ESG στρατηγική μας. Και συνεχίζουμε…» Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την Τελετή Βράβευσης που έγινε στην Θεσσαλονίκη στις 2 Νοεμβρίου 2024; «Εξαιρετικές οι εντυπώσεις μου, τόσο από την οργάνωση όσο και από το τελικό αποτέλεσμα. Είχα την ευκαιρία να βρεθώ με παλιούς συναδέλφους, αλλά και συνεργάτες από άλλες εταιρείες και φορείς, με τους οποίους ανταλλάξαμε απόψεις και συζητήσαμε κοινά προβλήματα». |
Πώς αντιμετωπίζει η εταιρεία τη βιωσιμότητα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις;
«Δίνουμε έμφαση στην ελαχιστοποίηση του οικολογικού μας αποτυπώματος με δράσεις για το κλίμα (ISO14001), μειώνουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα (ISO50001), χρησιμοποιούμε νερό με φειδώ και επανεισάγουμε καθαρό νερό στον υδροφόρο ορίζοντα, προχωράμε σε μείωση πλαστικού στα υλικά συσκευασίας (34% μείωση στις συσκευασίες φετακίων, 15% στα τυριά άλμης), μείωση της χρησιμοποιούμενης άλμης κατά 34%, μείωση ατμοσφαιρικών ρύπων κατά 3,6%, στηρίζουμε την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας, τα εργοστάσιά μας έχουν μηδενική απόρριψη αποβλήτων σε ΧΥΤΑ (πιστοποίηση zero waste to landfill). Το 2024, η εταιρεία μας διακρίθηκε για τις επιδόσεις της σε θέματα ESG, λαμβάνοντας τη διεθνή πιστοποίηση EcoVadis. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας σε μια στρατηγική που διέπεται από τις αρχές της κοινωνικής υπευθυνότητας, της κυκλικής οικονομίας, της αειφόρου ανάπτυξης, και βασίζεται σε ηθικές σχέσεις με τους συνεργάτες μας».
Ποιους μελλοντικούς στόχους για ανάπτυξη και εξέλιξη έχει κατά νου η εταιρεία;
«Τρέχουμε πολλά projects για νέα προϊόντα, βελτιστοποίηση υπαρχόντων, μείωση κόστους, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε καλύτερες τιμές, βελτίωση των συσκευασιών μας, κ.λπ.
Η εταιρεία μας επενδύει πολύ στη συνεχή αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής/συσκευασίας. Πέρσι, αναβαθμίστηκε μέρος των γραμμών συσκευασίας στο εργοστάσιο της Άρτας, ενώ σχεδιάζεται και συνέχεια. Αυτές οι αναβαθμίσεις μας επιτρέπουν να απαντάμε καλύτερα στις ανάγκες των πελατών μας, να βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα των προϊόντων μας, την παραγωγικότητά μας, κ.λπ. Δεν ξέρω πόσο είναι γνωστό ότι, υλοποιώντας το όνειρο του ιδρυτή μας αείμνηστου Παντελή Παντελιάδη, ξεκίνησε το 2021 η λειτουργία της πρώτης μας φάρμας προβάτων στην Καμπή Άρτας, που έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη φάρμα μικρών μηρυκαστικών στην Ευρώπη. Πέρσι, ξεκίνησε η λειτουργία της δεύτερης φάρμας μας, στο Δομοκό, που τα επόμενα δύο χρόνια, θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 3.000 αιγών. Επιδιώκουμε την εξειδίκευση κάθε μονάδας, ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η αποδοτικότερη λειτουργία τους. Η φάρμα της Άρτας έχει πιστοποιηθεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) και τον οργανισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για το ανθρακικό της αποτύπωμα. Σε συνεργασία με το ΓΠΑ επίσης, δημιουργήσαμε ένα καινοτόμο πρότυπο πιστοποίησης, το οποίο ευελπιστούμε να καθιερωθεί ως οδηγός για τους Έλληνες κτηνοτρόφους.
Οι στόχοι μας λοιπόν είναι η υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων λύσεων στην παραγωγή των προϊόντων μας, η προσφορά καινοτόμων και γευστικών προϊόντων σε εύχρηστες συσκευασίες, η συνεχής βελτίωση του εξοπλισμού των εργοστασίων μας και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας μας συνολικά».
Η Optima, όπως και οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες χαιρετίζει τη συμβολή του cibum στην καθημερινότητα των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων και την ενημέρωση των καταναλωτών:
«Το cibum βοηθά επιχειρήσεις και καταναλωτές να ενημερώνονται έγκυρα και έγκαιρα σε θέματα τροφίμων και όχι μόνο. Οι εξελίξεις στους τομείς της ασφάλειας τροφίμων, οι νέες νομοθεσίες, τα καλά ή κακά νέα που προέρχονται από όλο τον κόσμο, οι σημαντικές συνεντεύξεις & συμβουλές από experts, οι έρευνες καταναλωτών κ.λπ. που περιλαμβάνει η ύλη του cibum, μας βοηθά να παραμένουμε ενημερωμένοι, αλλά και να προχωράμε σε δράσεις για επικείμενα προβλήματα».