Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η JBS αρνείται τους ισχυρισμούς για διπλασιασμό εκπομπής διοξειδίου και μεθανίου

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΗ JBS αρνείται τους ισχυρισμούς για διπλασιασμό εκπομπής διοξειδίου και μεθανίου
spot_img

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από την JBS, τη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας κρέατος στον κόσμο, έχουν αυξηθεί περισσότερο από 50% τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς η εταιρεία έχει αποκτήσει νέες μονάδες πουλερικών και κτηνοτροφίας.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν πριν από την ετήσια γενική συνέλευση της βραζιλιάνικης εταιρείας, οδήγησαν σε νέες εκκλήσεις από τους φορείς που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή για διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να αποχωρήσουν από την JBS, η οποία έχει δεσμευτεί να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές άνθρακα έως το 2040. Το Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP) διαπίστωσε, ότι οι εκπομπές της JBS αυξήθηκαν κατά 51% σε διάστημα πέντε ετών. 

Αυτή η αύξηση προήλθε σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης των κοπαδιών της JBS σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός των βοοειδών στην αλυσίδα εφοδιασμού της JBS έχει αυξηθεί κατά 54% από το 2016, ενώ ο αριθμός των χοίρων αυξήθηκε κατά 67%  και των κοτόπουλων κατά 40%, σύμφωνα με μια καταμέτρηση της εταιρείας IATP. Μόνο το 2021, η JBS επεξεργάστηκε 26,8 εκατομμύρια βοοειδή, 46,7 εκατομμύρια χοίρους και 4,9 δισεκατομμύρια κοτόπουλα.  Αέρια θερμοκηπίου εκπέμπονται σε όλη τη διαδικασία παραγωγής ζώων και πουλερικών. Η αποψίλωση των δασών για τη δημιουργία βοσκοτόπων και ζωοτροφών για τα ζώα απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες CO2. Μεθάνιο εκπέμπεται από τα ζώα και την κοπριά τους και τα ορυκτά καύσιμα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ζώων και την τροφοδοσία της παγκοσμιοποιημένης αλυσίδας εφοδιασμού κρέατος.

Η JBS δεν έχει παράσχει τις δικές της εκτιμήσεις εκπομπών και δεν σχολίασε τη μελέτη. Δήλωσε, ωστόσο,  ότι αρνήθηκε την ακρίβεια των εκτιμήσεων, λέγοντας ότι η μελέτη χρησιμοποίησε «ελαττωμένη μεθοδολογία και κατάφωρα προεκτεινόμενα δεδομένα για να κάνει παραπλανητικούς ισχυρισμούς». Η IATP είπε, ότι οι εκτιμήσεις της για τις εκπομπές της εταιρείας μπορεί να είναι συντηρητικές, καθώς δυσκολεύεται να λάβει ακριβείς αριθμούς από την JBS σχετικά με τις συνολικές εκπομπές της, τον αριθμό των ζώων στην αλυσίδα εφοδιασμού της και τον αριθμό των ζώων που σφάζει κάθε μέρα, ενώ δήλωσε,  επίσης ότι χρησιμοποίησε συντηρητικές εκτιμήσεις για να συνυπολογίσει τις κλιματικές επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασών που σχετίζεται με την εταιρεία.  Η IATP υπολόγισε τα στοιχεία με στοιχεία από τις ομάδες εκστρατειών για τα συστήματα τροφίμων Feedback και DeSmog.

Ο νέος έλεγχος της συμβολής της JBS στην κλιματική αλλαγή έρχεται σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων ανησυχιών για το greenwashing (η  παροχή παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με το πώς τα προϊόντα μιας εταιρείας είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον) . Τον Μάρτιο, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας ομάδας παρακολούθησης του greenwashing, η οποία σχεδιάζει να δημοσιεύσει συστάσεις σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των καθαρών μηδενικών στόχων των εταιρειών. Προτείνει καθορισμό διεθνών κανονισμών και αποθάρρυνση από την υπερβολική εξάρτηση από αντισταθμίσεις άνθρακα που θα ισχύει καθολικά για τις εταιρείες.  Ως απόδειξη της δέσμευσής της να μειώσει τις εκπομπές, η JBS επισημαίνει τον καθαρό στόχο της μηδέν έως το 2040, ενώ αναφέρει, επίσης, την ανάπτυξη τεχνολογίας blockchain για τη μείωση της αποψίλωσης των δασών βελτιώνοντας την ιχνηλασιμότητα των βοοειδών στην αλυσίδα εφοδιασμού της στη Βραζιλία και την υιοθέτηση πρόσθετων ζωοτροφών που μειώνουν το μεθάνιο. 

Πηγή: https://www.desmog.com/2022/04/21/brazilian-meat-giant-jbs-a-bigger-emitter-than-italy-study-estimates/

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα