Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λειτουργικά Συστατικά Τροφίμων: Οι τάσεις και οι προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΛειτουργικά Συστατικά Τροφίμων: Οι τάσεις και οι προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς
spot_img

Πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων επενδύουν εκατομμύρια στην Ε&Α λειτουργικών συστατικών τροφίμων ενώ το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς αναμένεται να φτάσει τα 137,1 δις δολλάρια έως το 2026

Η παγκόσμια ζήτηση για ενισχυμένα τρόφιμα επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς. Λειτουργικά συστατικά τροφίμων όπως βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, υδροκολλοειδή, πρεβιοτικά, αμινοξέα, φυτικά εκχυλίσματα και καροτενοειδή είναι τα βασικά συστατικά των εμπλουτισμένων τροφίμων με τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά να είναι τα πλέον υποσχόμενα συστατικά στη συγκεκριμένη αγορά. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι ερευνητές δίνουν μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη και τις εφαρμογές τους. 

Το παγκόσμιο μέγεθος της αγοράς λειτουργικών συστατικών τροφίμων αποτιμήθηκε σε 98,9 δισεκατομμύρια USD το 2021 και προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 137,1 δισεκατομμύρια δολλάρια έως το 2026, καταγράφοντας CAGR 6,8% κατά την περίοδο πρόβλεψης. 

Η ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς λειτουργικών συστατικών τροφίμων οφείλεται στην στροφή των καταναλωτών προς τα θρεπτικά και βολικά τρόφιμα, στην αύξηση της ζήτησης για εμπλουτισμένα προϊόντα τροφίμων και ποτών, στην συνεχή ανάπτυξη του βιγκανισμού και τις αρνητικές συσχετίσεις με τα ζωικά τρόφιμα, στην τάση για κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα φυτικής προέλευσης και, στην ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της βιωσιμότητας των τροφίμων. 

Επιπλέον η άνοδος της διατροφής Nutrigenomics (εξειδικευμένη δίαιτα στην οποία οι επιστήμονες τροφίμων επιδιώκουν τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων υγείας όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία, νόσος Alzheimer και διαβήτης χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα λειτουργικά συστατικά τροφίμων) οδηγεί μεγάλες εταιρείες τροφίμων να επενδύουν τεράστια ποσοστά για Ε&Α των λειτουργικών συστατικών.

Οι πιο κοινές αναδυόμενες τεχνολογίες στη βιομηχανία λειτουργικών συστατικών τροφίμων είναι η υψηλή υδροστατική πίεση, η εξαγωγή με υπερήχους και η υποβοήθηση μικροκυμάτων, το παλμικό ηλεκτρικό πεδίο, ξήρανση ραδιοσυχνοτήτων και, ηλεκτρική εκκένωση υψηλής τάσης. Άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες που βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη περιλαμβάνουν την επεξεργασία ψυχρού πλάσματος, την ηλεκτροωσμωτική αφυδάτωση και την νανοενθυλάκωση. Για παράδειγμα η τεχνολογία ενθυλάκωσης βοηθά στη βελτίωση της γεύσης πολλών προϊόντων διατροφής, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που δίνουν άσχημη οσμή.

Η πρόκληση που καλείται να διαχειριστεί η βιομηχανία τροφίμων είναι η αποδοχή των λειτουργικών συσυατικών από τους καταναλωτές. Σύμφωνα με έρευνες προς το παρόν προτιμούν “λέξεις” που γνωρίζουν όπως μέταλλα, φυτικές ίνες και βιταμίνες, έναντι νέων και βελτιωμένων προϊόντων όπως τροφές εμπλουτισμένες με προβιοτικά, πρεβιοτικά, φλαβονοειδή, καροτενοειδή και λινολενικό οξύ.

Ο αντίκτυπος της νέας παγκόσμιας κατάστασης στην αγορά λειτουργικών συστατικών τροφίμων

Οι τιμές των πρώτων υλών αναμένεται να αυξηθούν λόγω εμπορικών φραγμών, διαταραχών στην προμήθεια πρώτων υλών και αναποτελεσματικών καναλιών διανομής λόγω του COVID-19 σύμφωνα με το marketsandmarkets. Η μη διαθεσιμότητα και το υψηλό κόστος των πρώτων υλών και το υψηλό κόστος παραγωγής είναι πιθανό να δημιουργήσουν προκλήσεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς λειτουργικών συστατικών τροφίμων. Επιπλέον παρουσιάστηκε και περιορισμένη διαθεσιμότητα βιταμινών, καθώς οι κύριες βιταμίνες προέρχονται από την Κίνα, οπότε τα λειτουργικά τρόφιμα αποτελούν ιδανική εναλλακτική. 

Υψηλές οι τιμές λόγω υψηλότερου κόστους

Η αγορά των λειτουργικών συστατικών τροφίμων είναι περίπλοκη και, ακριβή λόγω των τεχνολογικών συνθηκών και του νομοθετικού πλαισίου. Πχ απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για την Ε&Α ενός λειτουργικού συστατικού όπως τα προβιοτικά καθώς πρέπει να παράγονται σύμφωνα με διεθνείς κανονισμούς τροφίμων. Επίσης, απαιτείται εξαιρετικά αποστειρωμένος και τεχνικός εξοπλισμός και διαδικασίες για την παρασκευή και την εξαγωγή διαφόρων άλλων λειτουργικών συστατικών. Ως αποτέλεσμα του υψηλού κόστους παραγωγής, η τιμή του τελικού προϊόντος είναι επίσης υψηλή. Το μάρκετινγκ και η διανομή προσθέτουν περαιτέρω στην τιμή του προϊόντος.

Καροτενοειδή

Τα καροτενοειδή είναι προστατευτικά θρεπτικά συστατικά, φυσικές χρωστικές που υπάρχουν στα περισσότερα φυτά. Βρίσκονται κυρίως σε φυτά, φύκια και φωτοσυνθετικά βακτήρια. Ωστόσο, οι άνθρωποι και τα ζώα πρέπει να βασίζονται στην τροφή ως πηγή αυτών των ενώσεων. Ορισμένα φλαβονοειδή περιλαμβάνουν κερκετίνη, καμπφερόλη, κατεχίνες και ανθοκυανιδίνες. Τα φλαβονοειδή είναι γνωστά για τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη για την υγεία καθώς και για το ρόλο τους στην ενίσχυση του καρδιαγγειακού και του νευρικού συστήματος. Τα καροτενοειδή είναι μια ευρέως διαδεδομένη ομάδα φυσικών χρωστικών που συντίθενται από φυτά, φύκια και φωτοσυνθετικά βακτήρια. Χρησιμοποιούνται ευρέως ως ασφαλείς, φυσικές χρωστικές για τρόφιμα, ζωοτροφές και καλλυντικά. Είναι γνωστό ότι είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη φωτοσύνθεση των φυτών και αποτελούν κύρια διατροφική πηγή βιταμίνης Α στον άνθρωπο.

Η φυτικές πηγές το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα έως το 2026

Τα πρεβιοτικά, οι πρωτεΐνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα μέταλλα, οι φυτικές ίνες, τα φυτοχημικά και τα φυτικά εκχυλίσματα είναι οι κύριοι τύποι λειτουργικών συστατικών τροφίμων που προέρχονται από φυτικές πηγές. Οι φυτικές πρωτεΐνες είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης για χορτοφάγους και βίγκαν. Το υψηλό διατροφικό τους προφίλ, το χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και η χαμηλή τιμή οδηγούν την κατανάλωσή τους. Η σόγια, το καλαμπόκι, τα όσπρια, το κεχρί, το σόργο, οι ηλιόσποροι, το σιτάρι, τα φιστίκια, το κριθάρι και τα φασόλια είναι μερικές από τις κύριες φυτικές πηγές που είναι πλούσιες σε περιεκτικότητα σε αμινοξέα. Η αυξανόμενη κλίση των καταναλωτών προς φυσικά και φυτικά προϊόντα τροφοδοτεί τη ζήτηση για αμινοξέα τροφίμων φυτικής προέλευσης τα τελευταία χρόνια. Τα φυτοχημικά προέρχονται επίσης από φυτικές πηγές όπως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι και μπαχαρικά και βότανα, μεταξύ άλλων.

Ενεργειακά ποτά

Λειτουργικά συστατικά τροφίμων όπως βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται στα ενεργειακά ποτά. Πολλά ενεργειακά ποτά έχουν αναπτυχθεί από εταιρείες για να παρέχουν συγκεκριμένα ιατρικά ή οφέλη για την υγεία, όπως η προαγωγή της υγείας της καρδιάς, η βελτίωση του ανοσοποιητικού και η ενίσχυση της ενέργειας. Με το διευρυνόμενο φάσμα λειτουργικών εφαρμογών που αναζητούν οι καταναλωτές, οι προμηθευτές επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν νέα συστατικά που ανταποκρίνονται καλύτερα στους λειτουργικούς στόχους των καταναλωτών. Στον τομέα των αθλητικών ποτών, οι προμηθευτές επεκτείνουν την επιλογή των συστατικών τους για να ενισχύσουν τα οφέλη της αθλητικής διατροφής. Τα ποτά με κρεατίνη και αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.

Βασικοί παίκτες της αγοράς

Οι βασικοί παίκτες σε αυτήν την αγορά περιλαμβάνουν την Cargill, Incorporated (ΗΠΑ), BASF SE (Γερμανία), Archer Daniels Midland Company (ΗΠΑ), DuPont (ΗΠΑ), Arla Foods (Δανία), Kerry Group (Ιρλανδία), Ajinomoto Co., Inc. (Ιαπωνία), Koninklijke DSM NV (Ολλανδία), Ingredion Incorporated (ΗΠΑ) και Tate & Lyle PLC (Ηνωμένο Βασίλειο). Μερικοί από τους άλλους παίκτες περιλαμβάνουν τον Χρ. Hansen Holding A/S (Δανία), Kemin Industries, Inc. (ΗΠΑ), BENEO (Γερμανία), Royal Cosun (Ολλανδία), Roquette Frères (Γαλλία), Soylent (ΗΠΑ), A&B Ingredients (ΗΠΑ), Golden Grain Group Limited (Κίνα), Sugarlogix (ΗΠΑ) και Stratum Nutrition (ΗΠΑ).

Για να διαβάσετε την έκθεση της marketsandmarkets πατήστε ΕΔΩ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα