Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
16.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μακεδονικός Χαλβάς – Αφοί Χαΐτογλου: Ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών το 2024 σε 52 χώρες

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΜακεδονικός Χαλβάς - Αφοί Χαΐτογλου: Ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών το 2024 σε 52 χώρες
spot_img

Βασικός πυλώνας στρατηγικής, η ανάπτυξη των εξαγωγών για την βορειοελλαδίτικη βιομηχανία τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου

Ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών πέτυχε το 2024 η αιωνόβια βορειοελλαδίτικη βιομηχανία τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου που δραστηριοποιείται με το σήμα «Μακεδονικός Χαλβάς». Σύμφωνα με όσα ανέφερε εχθές, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, ο Ελευθέριος Χαΐτογλου, marketing director της εταιρείας, την περυσινή χρονιά οι εξαγωγές έφτασαν στο 52% του συνολικού τζίρου της εταιρείας, αγγίζοντας τα 52 εκατ. ευρώ με την Αμερική να αποτελεί την πιο σημαντική αγορά εκτός συνόρων. Συγκεκριμένα, από τις ΗΠΑ προκύπτει το 45% του τζίρου των εξαγωγών της εταιρείας με προϊόντα χαλβά και ταχίνι τόσο στην κατηγορία των επώνυμων brands όσο και στα Private Label.

- Advertisement -

Τα προϊόντα της Αφοί Χαΐτογλου εξάγονται σε 52 χώρες. Σύμφωνα με την διοίκηση, η ανάπτυξη των εξαγωγών αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της εταιρείας. «Προτεραιότητά μας είναι η περαιτέρω διείσδυση των προϊόντων μας στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων λιανικής στην Αμερική» ανέφερε ο κ. Χαΐτογλου. Μάλιστα, τόνισε ότι σημαντικές είναι οι αγορές του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Πολωνίας. Επίσης, τα προϊόντα της εταιρείας έχουν παρουσία σε Ιαπωνία και Κορέα, όπου η διοίκηση στοχεύει σε περαιτέρω αύξηση μεριδίων.

Την ίδια ώρα η εταιρεία υλοποιεί επενδύσεις σε κρίσιμες παραγωγικές υποδομές με ένα σταθερό πρόγραμμα ύψους 2 εκατ. ευρώ ετησίως. Αναφορικά με τις πωλήσεις της εταιρείας, ο κ. Χαΐτογλου υπογράμμισε ότι το 2024 διαμορφώθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2023, πλησιάζοντας το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω εξορθολογισμού του προϊοντικού χαρτοφυλακίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, την τελευταία τετραετία η εταιρεία αύξησε τις πωλήσεις της κατά 50% συνολικά. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτό βασίζεται στη στοχευμένη στρατηγική της διοίκησης, η οποία εστιάζει στην εξωστρέφεια και στο «χτίσιμο» σταθερών συνεργασιών στην ελληνική αγορά και στο εξωτερικό. Για το 2025 ο κ. Χαΐτογλου εκτίμησε ότι η εταιρεία θα πετύχει αύξηση πωλήσεων 5-6%, αγγίζοντας τα 106 εκατ. ευρώ.

Εστιάζοντας στην κερδοφορία, σημείωσε ότι τόσο το 2024 όσο και το 2023 η εταιρεία έκλεισε με EBITDA λίγο κάτω από 10 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα EBITDA θα είναι βελτιωμένα τη φετινή χρονιά. Ο κ. Χαΐτογλου επεσήμανε ότι η λειτουργική κερδοφορία επηρεάστηκε από το αυξημένο κόστος, ειδικά όσον αφορά τις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά, το οποίο δεν εξισορροπήθηκε από την σταδιακή μείωση του κόστους ενέργειας. Σημείωσε ωστόσο, ότι οι ανατιμήσεις στα τελικά προϊόντα παραμένουν μικρές και στοχευμένες περιοριζόμενες στα είδη που επηρεάζονται άμεσα από τις αυξήσεις πρώτων υλών.

Η εταιρεία αποτελεί τον leader της ελληνικής αγοράς όσον αφορά το ταχίνι και το χαλβά. Ως βασικές παραμέτρους για την αναπτυξιακή αυτή τροχιά της εταιρείας, ο κ. Χαΐτογλου περιέγραψε την ανοδική πορεία των πωλήσεων που καταγράφει το ταχίνι εντός και εκτός συνόρων, την ανάπτυξη στην κατηγορία του χαλβά που χάρη στις σχετικές μπάρες έχει κατορθώσει να «σπάσει» τα όρια της εποχικότητας της Σαρακοστής, τα νέα προϊόντα όπως ο χαλβάς με γεύση αλμυρή καραμέλα και ο χαλβάς σοκολάτα-φράουλα αλλά και οι νέες γεύσεις στο ταχίνι που λανσάρονται.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ειδική αναφορά έγινε στην πρωτοβουλία της Αφοί Χαΐτογλου να ενισχύσει το έργο της HOPEgenesis, του οργανισμού που δραστηριοποιείται ενεργά στην αντιμετώπιση του δημογραφικού στην Ελλάδα. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, ο Μακεδονικός Χαλβάς στηρίζει 10 εγκύους από απομακρυσμένα ορεινά ηπειρωτικά χωριά, που έχουν δύσκολη πρόσβαση σε ιατρικές και μαιευτικές υποδομές, καλύπτοντας όλα τα έξοδα κύησης, τοκετού, μεταφοράς και διαμονής τους σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα.

Μαρία Τσιβγέλη ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα